‘’Μαραζώνει’’ το Maison Crystal στην Ν. Παραλία της Θεσσαλονίκης. Η ‘’κατάντια’’ ενός εμβληματικού καφέ (ΕΙΚΟΝΕΣ)
  • Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 12:00
  • By Ευτέρπης Μουζακίτη
  • Ρεπορτάζ

‘’Μαραζώνει’’ το Maison Crystal στην Ν. Παραλία της Θεσσαλονίκης. Η ‘’κατάντια’’ ενός εμβληματικού καφέ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το “MaisonCrystal” το είχες προλάβει ανοιχτό; Όχι, έγνεψα αρνητικά στον συνάδελφο μου. Δεν μου έλεγε τίποτα το όνομα. Ως τελειόφοιτη και έχοντας μόλις κλείσει τα 5 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, δεν γνώριζα την ιστορία του εμβληματικού μαγαζιού για την πόλη.

Της Ευτέρπης Μουζακίτη

Έχοντας στο μυαλό μου τις περιγραφές και τις εικόνες για τις παλιές ένδοξες μέρες του μαγαζιού, αποφασίζω να δω από κοντά πως είναι σήμερα το πρώην «MaisonCrystal» που βρίσκεται στην καρδία της Νέας Παραλίας. Περπατώντας κατά μήκος του Θερμαϊκού, λίγο μετά το Μακεδονία Παλλάς, αντικρύζεις τον χώρο που στο παρελθόν έσφυζε από ζωή να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εγκατάλειψη.

Εικόνα από την σελίδα «Greekeat» όταν το κατάστημα λειτουργούσε

 

 

 

Στάσιμα βρώμικα νερά στην πισίνα, σπασμένα ξύλα, κατεστραμμένες τουαλέτες, ξερά χόρτα, σκουριασμένα κάγκελα, αμέτρητα σκουπίδια και γκράφιτι σε κάθε σημείο του κτηρίου, είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν  την χρόνια εγκατάλειψη και απαξίωση του.

 

Το πρώην μπαρ, που ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης και εδώ και 5 περίπου χρόνια μένει αναξιοποίητο, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του χώρου που αποτελούσε πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. «Ήταν διαμάντι για την πόλη, σε τέτοιο σημείο… Τώρα ρημάζει. Είναι κρίμα» λέει κάτοικος που συνήθιζε να επισκέπτεται το μαγαζί.

Σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί ο εξωτερικός του χώρος, καθώς η πλήρης εγκατάλειψη του έχει οδηγήσει στην συγκέντρωση πολλών σκουπιδιών αλλάκαι στην χρήση του ως υπαίθρια δημόσια ουρητήρια.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως το MaisonCrystalέχει κλειδωθεί μετά από περιστατικά κλοπών. Ωστόσο, ο εξωτερικός χώρος είναι προσβάσιμος και μάλιστα, η πόρτα του ενός κτηρίου παραβιασμένη. Πεταμένα ρούχα, απλωμένες κάλτσες και απομεινάρια από φαγητό είναι επίσης σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα στον χώρο

Το Maison Crystal αρχικά λειτούργησε ως αναψυκτήριο και στη συνέχεια μετατράπηκε σε καφέ μπαρ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ωστόσο κίνησε εναντίον του ενοικιαστή διαδικασία διοικητικής αποβολής, εξ αιτίας της οφειλής μισθωμάτων χιλιάδων ευρώ, η οποία και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013. Πλέον, το μόνο που θυμίζει τις ένδοξες εποχές του “MaisonCrystal” είναι η ταμπέλα στο εξωτερικό του.

Η τύχη του πλέον ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης, και, σύμφωνα με τον κ. Παππά , η διοίκηση έχει αποφασίσει τη μίσθωση του κτηρίου ως δημόσιο αναψυκτήριο. Ωστόσο τονίζει, πως η ευθύνη για την καθυστέρηση ως προς τη μίσθωση είναι του δήμου και έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.