''Μου είπε να πάω κατ΄ευθείαν πανεπιστήμιο''. Τι λέει στο Seleo ο 15χρονος που εντυπωσίασε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

''Μου είπε να πάω κατ΄ευθείαν πανεπιστήμιο''. Τι λέει στο Seleo ο 15χρονος που εντυπωσίασε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ενθουσιασμένος ο Αλέξης Τσίπρας από το εντυπωσιακό ρομπότ που έχει σχεδιάσει και συναρμολογήσει ο Παναγιώτης Γιαλαμάς, μαθητής της Γ΄ γυμνασίου από τη Νάουσα.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του, ο Αλέξης Τσίπρας στο περίπτερο 14, του τράβηξε το ενδιαφέρον το ρομπότ που έφτιαξε ο Παναγιώτης Γιαλαμάς, λέγοντας του χαριτολογώντας πως είναι έτοιμος για το πανεπιστήμιο. Το συγκεκριμένο ρομπότ - από ανακυκλώσιμα υλικά - ονομάζεται Atom κι έχει τη δυνατότητα κινήσεων, αλλά και ομιλίας.

3deth rompot

''Είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, το όνομα του Atom και κάνει κάποιες λειτουργίες. Μπορεί να σηκώνει το χέρι του, να κινεί το κεφάλι του, να μιλήσει, αναπαράγοντας κάποιες ηχογραφημένες εκφράσεις μέσω Bluetooth, να προχωρήσει μέσω ενός αισθητήρα κι εάν το χαϊδέψουμε στο κεφάλι κουνάει τα μάτια του'', ανεφέρε στο Seleo ο Παναγιώτης Γιαλαμάς.

1deth rompot

Η διαδικασία κατασκευής του ρομπότ κράτησε σχεδόν ένα χρόνο.

'' Ήταν αρκετά δύσκολη η διαδικασία, ειδικά κάποια κομμάτια. Το ρομπότ Αtom το έφτιαξα στη δευτέρα γυμνασίου'' τόνισε στο Seleo. Το πρώτο ρομπότ το έφτιαξε όταν φοιτούσε στην πρώτη γυμνασίου. ''Ασχολούμουν και μου άρεσε η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά και μετά είδα πως η ρομποτική συνδυάζεται με τα ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά. Έφτιαξα στη πρώτη γυμνασίου για εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας ένα ρομπότ. Στο ΝΟΕΣΙΣ πήγα με το δεύτερο ρομπότ στο 10ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής'', συμπλήρωσε. 

Για το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως, ''δεν ένιωσα κάτι περίεργο. Θα τους εξυπηρετήσω όλους και θα δείξω το ρομπότ τι ακριβώς κάνει. Τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Tου άρεσε το ρομπότ. Στο τέλος όταν με ρώτησε τη τάξη πάω, μου είπε πως είμαι έτοιμος να πάω στο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο''

2deth rompot

Αναφορικά με τους επόμενους του στόχους, σημειώνει πως ''Θα ήθελα να φτιάξω πάλι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, όπου να φτάσω σε κάποιο επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης''.  Να σημειωθεί πως, το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στη ΔΕΘ με ειδικό stand στο περίπτερο 14, μαζί με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Φέτος η παρουσία του φορέα ενισχύεται με την επίδειξη διαδραστικών και καινοτόμων εφαρμογών ρομποτικής, αυτοματισμού και πληροφορικής, που έχουν κατασκευάσει μαθητές.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.