Αποστολή του Seleo στην Πάρο: Εκατονταπυλιανή, η Αγία Σοφιά του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποστολή του Seleo στην Πάρο: Εκατονταπυλιανή, η Αγία Σοφιά του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Πάρου και ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας, είναι η παναγιά η Εκατονταπυλιανή, που δεσπόζει στο κέντρο της Παροικιάς, της πρωτεύσας του νησιού και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος.

 

Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα και Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης, η οποία σε ταξίδι με πλοίο προς τους Αγίους Τόπους, λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Πάρο. Εκεί προσευχόμενη η Αγία Ελένη στην Παναγιά, έταξε με την ολοκλήρωση του ταξιδιού της να κτίσει μια μεγαλόπρεπη εκκλησία αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Το τάμα αυτό ήταν που υλοποίησε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος χτίζοντας μια τρίκλιτη βασιλική περίπου τον 4ο αιώνα.

Η επίσημη ονομασία είναι της εκκλησίας, είναι Εκατονταπυλιανή, όπου σύμφωνα με την παράδοση, έχει 99 πύλες (πόρτες) φανερές ενώ η 100η θα φανερωθεί με το άνοιγμα αντίστοιχης μυστικής πόρτας που βρίσκεται στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Το μοναστήρι γιορτάζει τον 15 Αύγουστο, όπου και συγκεντρώνονται στην Πάρο χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.