Ένας από τους νεότερους κωμικούς στη Θεσσαλονίκη μιλά στο Seleo: Δεν είναι όλοι οι κωμικοί για όλους
  • Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 21:00
  • By Θεοδώρα Απότα
  • Ρεπορτάζ

Ένας από τους νεότερους κωμικούς στη Θεσσαλονίκη μιλά στο Seleo: Δεν είναι όλοι οι κωμικοί για όλους

Ένας από τους νεότερους κωμικούς της Βόρειας Ελλάδας μιλά στο Seleo για το ξεκίνημα του, την εμπειρία του ως νέος στο χώρο και για το πώς αντιλαμβάνεται το stand up comedy.

Ο Κωνσταντίνος Κουσουρής είναι δεκαεπτά χρονών και μετράει έντεκα stand up παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με το stand up comedy τους τελευταίους μήνες.

 

Συνέντευξη στην Θεοδώρα Απότα

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το stand up comedy;

Ουσιαστικά ήθελα να κάνω stand up από την τρίτη δημοτικού… χωρίς να το ξέρω. Από μικρός σκεφτόμουν ότι όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κλόουν επειδή μ’ αρέσει να κάνω τους ανθρώπους να γελάνε. Όταν μεγάλωσα, το απέρριψα αυτό γιατί δεν θα ήθελα να γίνω κλόουν. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το γέλιο. Ο τρόπος αλλάζει, το είδος κωμωδίας.

 

Μίλησε μου για την κωμωδία αυτού του είδους.

Το stand up δεν έχει να κάνει με αστεία που μπορεί να πει κανείς σε καφενείο. Στην παράσταση ο κωμικός δεν λέει ανέκδοτα. Μπορεί όμως να πάρει ένα ανέκδοτο, να το επεξεργαστεί και να το μετατρέψει σε ιστορία. Επίσης, διαφέρει από το θέατρο. Στο θέατρο ο ηθοποιός «κρύβεται» πίσω από το ρόλο. Από την άλλη, στο stand up ο κωμικός εκθέτει τον εαυτό του – τα προσωπικά του βιώματα συνήθως.

 

Πότε έκανες το «μεγάλο βήμα»;

Έβλεπα κωμικά βίντεο. Αποφάσισα να επικοινωνήσω με γνωστούς κωμικούς. Τους ρώτησα πώς να ξεκινήσω και μου πρότειναν το «Μαιευτήριο». Έκανα αίτηση, είχα γράψει μερικά κείμενα και εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να ανέβω στη σκηνή. Λίγα λεπτά πριν συμβεί αυτό, έτρεμα. Με το που πήρα το μικρόφωνο στα χέρια μου, όλο το άγχος είχε εξαφανιστεί.

 

Πώς νιώθεις και πως σε αντιμετώπισαν ως έναν από τους νεότερους στο χώρο;

Μερικές φορές κωμικοί και θεατές «σκαλώνουν» όταν αναφέρομαι στις Πανελλήνιες που έδωσα φέτος ή σε σχολικές εκδρομές. Δεν έχω νιώσει όμως διαφορετική αντιμετώπιση λόγω της ηλικίας μου, ίσα – ίσα.

 

Από που αντλείς έμπνευση;

Τα αστεία προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα. Απ’ ό,τι ακούω γύρω μου και ό,τι με ενοχλεί. Μερικές φορές, συζητάμε κάτι με την παρέα μου κι έπειτα κάθομαι μόνος και σκέφτομαι γιατί ακριβώς γελάσαμε και αναπτύσσω κείμενο βάσει αυτού. Για παράδειγμα, μια φορά απλώς ακούγαμε γάτες να νιαουρίζουν κι έπειτα έγραψα ένα κείμενο τεσσάρων λεπτών αποκλειστικά για τις γάτες.

 

Πιστεύεις ότι υπάρχουν όρια στην κωμωδία;

Όχι. Ο καθένας μπορεί να γίνει όσο «κακός» θίγοντας το οποιοδήποτε θέμα. Από εκεί και πέρα το κοινό αποφασίζει ποιους θέλει να παρακολουθήσει ξανά. Δεν είναι όλοι οι κωμικοί για όλους.

 

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Θα συνεχίσω σίγουρα το stand up comedy. Το Σεπτέμβριο θα μετακομίσω στην Αγγλία αλλά θα γυρνάω στην Ελλάδα για παραστάσεις. Άλλωστε θα έχω εξοικειωθεί και με το βρετανικό χιούμορ!

 

Είσαι δεκαεπτά και… τα κατάφερες. Ανέβηκες στη σκηνή. Τι έχεις να πεις σε εκείνον που βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες κι αναβάλει τα «θέλω» του;

Θεωρώ ότι φταίει η αμφιβολία. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα. Κινητοποιήσου και κυνήγα τα όσα θέλεις. Το άγχος δεν αποτελεί σύμμαχο. Πάρε το ρίσκο και στη χειρότερη θα απορριφθείς. Μην απαντάς μόνος σε ερωτήσεις που θέλεις να θέσεις σε άλλους.

 

Προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα παράσταση με τον Κωνσταντίνο Κουσουρή. Ωστόσο, όταν «έρθει η ώρα» θα φροντίσει να ενημερώσει τον διαδικτυακό κόσμο στις σελίδες του σε Facebook και Instagram. Αποσπάσματα από τις παραστάσεις του υπάρχουν αναρτημένα στο Youtube.