Είναι ο Ρωμανός... ο τελευταίος πρίγκιπας του λαϊκού τραγουδιού!

Είναι ο Ρωμανός... ο τελευταίος πρίγκιπας του λαϊκού τραγουδιού!

«Δεν είμαι φιρμομανής. Δεν θέλω να γίνω με το ζόρι γνωστός. Δεν με απασχολεί αν πουν δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του, γιατί εμένα μου αρκεί να με ξέρει η μάνα μου!» δηλώνει στο Seleo ο Νίκος Ρωμανός. Ένας λαϊκός τραγουδιστής που σου τραβάει το βλέμμα με όσα τραγουδάει, με όσα κάνει και με όσα μπορεί να πει!

 

Στον Θεολόγο Ηλιού

Είναι ο γιος του κυρ Αντρέα του κουρέα και της Λένας της πρασινομάτας, όπως συνηθίζει να γράφει σε πολλά post του στο facebook. Γεννήθηκε στην πόλη της μητέρας του, την Πάτρα, ενώ ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Κύπρο. Το «Ρωμανός» δεν είναι το πραγματικό του επίθετο και μας δείνει δυο εκδοχές για το καλλιτεχνικό του όνομα. «Το «Ρωμανός» με «ω» παραπέμπει στον Ρωμανό τον Μελωδό και με «ο», παραπέμπει σε γοητευτικό τσιγγάνο» λέει χαρακτηριστικά. Δεν έχει τσιγγάνικη φλέβα, αλλά ο ίδιος νοιώθει δυο φορές τσιγγάνος και του αρέσουν πολλά από αυτή την φυλή.

«Η μουσική, ήταν μια δική μου ανησυχία, χωρίς να έχω κάποια γονίδια και κανέναν μουσικό στην οικογένεια. Εγώ αρχικά ήθελα να γίνω κτηνίατρος, όμως ίσως και εγώ ο ίδιος να μην κατάλαβα τι έγινε και έφτασα ως εδώ. Έκλεισα 20 χρόνια πλέον στην δουλειά αυτή. Ξεκίνησα επαγγελματικά να τραγουδάω από τα 15 μου. Πήγαινα ταυτόχρονα σχολείο και το βράδυ δουλειά!» μου αφηγείται στην αρχή της συνέντευξης.

Πρόκειται για έναν τραγουδιστή λαϊκό, εκρηκτικό στην σκηνή που σε κερδίζει με την αμεσότητα του, ενώ δεν σε αφήνει αδιάφορο με τις στιλιστικές του επιλογές.

Οι «Τυφώνες» του 2000 και η ατυχία με τα talents show

romanos 05

Ο Νίκος Ρωμανός, συστήθηκε επίσημα στην ελληνική μουσική,  το 2000, με το τραγούδι «Τυφώνες», που είχε αγαπηθεί πολύ και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Όπως μας δηλώνει, η μεγάλη επιτυχία, εξαφανίστηκε από γύρω του απότομα, καθώς το μιλένιουμ έφερε στην ελληνική πραγματικότητα, την εικονική πραγματικότητα των talents show!

«Εκείνη η εποχή για μένα, ήταν η πιο περίεργη εποχή. Ήταν μια φάση, που την παρομοιάζω όπως όταν ένας κερδίζει ένα λαχείο και δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί. Δεν ήμουν ούτε επιπόλαιος, ούτε έκανα υπερβολές. Τότε δεν γοητευτικά, απογοητεύτηκα, γιατί ήταν η εποχή που ξεκίνησε η «μηχανή του κιμά», με τα talents show, αυτό το οπτικό-βιασμένο πράγμα που προσπαθούσαν με το ζόρι να κάνουν τραγουδιστές. Βέβαια, οι εταιρείες είχαν τον σκοπό τους. Ήθελαν να κάνουν τραγουδιστές, που θα μπορούν να τους ελέγχουν πλήρως, ακόμα και στα νυχτοκάματα. Ενώ είχα κάνει επιτυχία με τους «Τυφώνες» και αποτέλεσε ένα ωραίο ντεμπούτο, απότομα μου κόπηκε όλο, όπως και για άλλους τραγουδιστές εκείνη την εποχή. Πότε δεν σκέφτηκα να πάω σε ένα τέτοιο σόου, δεν τα κατακρίνω, αλλά ούτε συμφωνώ με αυτά» αναφέρει για του «Τυφώνες» που «χάθηκαν» ξαφνικά.

«Με έχουν απαγάγει εξωγήινοι και με μετάλλαξαν»  

romanos 02

Ακούγοντας τον στους «Τυφώνες», σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσες να τον φανταστείς σήμερα να τραγουδάει την διασκευή που έκανε στο «Τώρα πονάνε τρεις καρδίες». Δοκιμάστε το πείραμα και θα καταλάβετε. Και θα συμφωνήσει μαζί σας και ο ίδιος…

«Όποιον και να ακούσεις στα νεανικά του χρόνια, δεν θα τον καταλάβεις. Αλλά με μένα συνέβη κάτι άλλο. Αυτό που λες, είναι μια απορία για όσους μεγαλώσαμε μαζί αλλά και εγώ ο ίδιος απορώ. Χαριτωμένα λέμε με φίλους, συγγενείς και άνθρωπος του χώρου, ότι «τον Ρωμανό, τον έχουν απαγάγει εξωγήινοι». Eίμαι από τις περιπτώσεις που πιστεύω ότι όντως με έχουν απαγάγει εξωγήινοι. Είμαι ένας μεταλλαγμένος».

Τα ακούσματα του είναι ποίκιλα. Λατρεύει το λαϊκό αυθεντικό τραγούδι, ωστόσο στο πρόγραμμα του μπορεί να «παίξει» με όλα τα είδη. «Έχω άλλα τρία μεγαλύτερα αδέλφια. Όταν ήμουν μικρός, υιοθετούσα, θέλοντας και μη, τις μουσικές που άκουγε η γενιά τους. Δηλαδή, έχω ακούσει την disco του 80’, τα τραγούδια του 90’ από τον δεύτερο  και τον τρίτο μου αδελφό. Εγώ ξεκίνησα με το ρεμπέτικο τραγούδι και με την «βίβλο» του Καζαντζίδη προχώρησα από το ρεμπέτικο στο ξεκάθαρα λαϊκό τραγούδι.  Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Καζαντζίδη, ο οποίος είναι ο ένας και μοναδικός που «καθάρισε» για όλους τους τραγουδιστές και μουσικούς. Όμως δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους μεγάλους «παπάδες», όπως είναι ο Αγγελόπουλος, ο Διονυσίου και φυσικά ο Καζαντζίδης».

Τι είναι το Liberta Rom που λέει συνέχεια;

Το «Όταν είμαστε αγκαλιά» είναι το καινούριο τραγούδι του, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα και έχει πάνω από 1 εκατομμύριο viewsστο διαδίκτυο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τον έχει χαρακτηρίσει ένα τραγούδι και μια ατάκα. Το «Liberta Rom» και το «Τώρα πονάνε τρεις καρδίες». Το «Liberta Rom» το λέει τόσο συχνά, που είναι σαν να δίνει το σύνθημα για να γίνει χαμός!

«Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους τσιγγάνους, οι οποίοι βλέπω ότι με εκτιμάνε και εγώ τους λατρεύω. Έχω μεγαλώσει μαζί τους και έχω υιοθετήσει ιδέες και συνήθειες τους. Η ατάκα αυτή έχει μια αγανάκτηση μέσα της και σημαίνει «ελεύθεροι τσιγγάνοι». Έτσι μου βγήκε κάποια στιγμή. Αν και δεν είμαι τσιγγάνος, νιώθω δυο φορές ότι είμαι».

Η αναρχία στο πρόγραμμα του και το «ξεσκόνισμα» που θέλει να κάνει

romanos 04

Πηγαίνοντας σε ένα live του, δεν θα ακούσεις κάτι τυποποιημένο που ακούς σε live πολλών. Υπάρχει μια αναρχία στο πρόγραμμα του. Τον βλέπεις, να διακόπτει ένα τραγούδι, να λέει κάτι που του ζητήθηκε απευθείας, να ξανά λέει ένα τραγούδι όσο το ζητάει ο κόσμος και να περνάει από το χθες στο σήμερα, χωρίς να το καταλάβεις.

«Στο πρόγραμμα μου προσπαθώ να κάνω όμορφα παντρέματα, γιατί οι νέοι δεν ξέρουν τα μεγάλα μας λαϊκά τραγούδια. Με την δικιά μου ανησυχία προσπαθώ να κάνω μπρος-πίσω στο ρεπορτόριο, για να θυμίζω τραγούδια αλλά να τραγουδάμε μαζί και τα καινούρια. Δεν είμαι τραγουδιστής της κονσέρβας. Προσπαθώ με την εμπειρία μου να αποκωδικοποιήσω τι αρέσει, τι θέλουνε, τι θα υπερισχύσει και κάνω παντρέματα. Θέλω να μπορέσω να  «ξεσκονίσω» όσα περισσότερα τραγούδια μπορώ. Προτιμώ να «ξεσκονίζω» Αγγελόπουλο, Καζαντζίδη, Διονυσίου, παρά να «θάβω» καινούρια τραγούδια».

 Η «έκρηξη» και οι στιλιστικές επιλογές

romanos 01

Με τον εκρηκτική σκηνική παρουσία του δεν σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ. Είτε κάποιο σχόλιο για τους συνεργάτες, είτε με τον αυτοσαρκασμό του, θα σου φτιάξει την διάθεση και θα σε κάνει να χαμογελάς. Τα απότομα σταματήματα στο πρόγραμμα και τα εκρηκτικά επιφωνήματα του, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του.

«Αυτό το είχα πάντα σε βαθμό που απορείς αν έχω καταναλώσει αλκοόλ μέχρι και ουσίες, με τα οποία δεν έχω καμία σχέση. Είναι η μεταμόρφωση μου εκείνη την στιγμή» δηλώνει. Του αρέσει πάρα πολύ να κατεβαίνει από την σκηνή και να «μπλέκεται» με τον κόσμο. «Πάντα μου άρεσε να αγγίζω τον κόσμο, να τον μυρίζω. Να με νοιώθει κοντά του. Μπορεί να με δεις στην  πίστα και να είμαι «ντίβα», αλλά όταν με δεις κάτω θα νοιώθεις πως είμαι συγγενής σου. Πολλοί τα χάνουν όταν μπλέκομαι μαζί τους. Ενώ, από την αμεσότητα που έχουμε, σε κάθε πόλη που πάω, νομίζουν ότι είμαι και από εκεί».

Δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για τις στιλιστικές του επιλογές που πάντα τις προσέχει ιδιαίτερα. Είναι εκκεντρικές και διαφορετικές από ότι έχουμε συνηθίσει σε λαϊκούς τραγουδιστές. «Το ντύσιμο για μένα είναι καθαρά έκφραση και «ηθοποιία». Μου αρέσει κάθε μέρα, να φτιάξω το στόρι της ημέρας, να ντυθώ ανάλογα κάθε φορά. Μπορεί να θέλω χαρούμενα χρώματα, αν θέλω κάτι μυστήριο θα βάλω το μαύρο ή θα θέλω τα αθλητικά μου, τα μπερδέματα μου. Έχω βγάλει δικές μου ονομασίες για τα ντυσίματα. Στην πίστα δεν συνδύασα ποτέ το σοβαρό, για να πω κάτι σοβαρό. Νομίζω και αυτό είναι στοιχείο που αγάπησε ο κόσμος. Μου γίνεται πηγαία, δεν το κάνω συστηματικά».

Ενώ για τα σχόλια που μπορεί να ακούσει… «Η μεγαλύτερη επιβράβευση μου, είναι όταν ένας άνθρωπος με κρίνει χωρίς να με «νιώσει» και όταν με γνωρίσει, μου εξομολογεί την αναθεώρηση του για εμένα. Να μην αρέσεις σε όλους είναι φυσιολογικό, αν αρέσεις σε όλους, κάτι ύποπτο συμβαίνει. Εγώ νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το κρεβάτι σου και τα προσωπικά σου. Από αυτά κιόλας καταστράφηκαν πολλοί καλλιτέχνες. Να σου πω και κάτι, εδώ σταύρωσαν τον Χριστό που τους έλεγε είμαι ο Σωσίας και δεν… φορούσε γκούτσι και γραβάτα».

«Η γνώση… φέρνει απόγνωση»

22050053 1484090861669197 2201511873249606066 n

Αν τον γνωρίσετε ή παρακολουθήσετε όσα γράφει στο facebook, θα καταλάβετε πως πρόκειται για ένα ρομαντικό άνθρωπο, που προτιμάει να είναι αληθινός, με όποιο τίμημα κι αν έχει.

«Με μεγάλο μου καμάρι, συνέχεια αλλάζουν πράγματα μέσα μου και αναθεωρώ, χωρίς να είμαι επιπόλαιος. Όλο αυτό με κάνει να είμαι συνάμα και δυστυχισμένος και ευτυχισμένος. Δυστυχώς, όταν φέρνεις γνώση στον σκληρό σου δίσκο, φέρνεις και απόγνωση. Θα ήθελα πολλές φορές να είμαι χαζοχαρούμενος, δεν τα καταφέρνω. Έχω κερδίσει πολλά από την γνώση που έχω αποκομίσει αλλά και πολλά από αυτά με κάνουν να νιώθω και δυστυχισμένο, γιατί ξέρω πως είναι τα πράγματα στον χώρο μας σήμερα» δηλώνει και συνεχίζει λέγοντας: «Είμαι αυθόρμητος και έτσι με αγαπάνε. Δεν κάνω πολύ παρέα με τραγουδιστές. Ένας τραγουδιστής πρέπει να είναι τις κάποιες ώρες δοτικός και κάποιες ώρες εσώκλειστος. Δεν θέλω να είμαι μαϊντανός στην πόλη. Προτιμώ να μην ξέρω κάποιους, να με λένε τρελό και να λέω μέσα μου «ας τον επειδή δεν με ξέρει, το λέει», παρά να κάνω παρέα με κάποιον και να λεω  «α τον κερατα, ήταν φίλος μου!».

Οι προτάσεις, τα «όχι» και τα σχέδια

Ο Νίκος Ρωμανός τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο τον χρόνο, αρκετές ημέρες την εβδομάδα σε πόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυθόρμητα τον ρώτησα, μήπως είναι η ώρα να κάνει μια «βάση».

«Θα ήθελα να είμαι κάπου βάσιμα, απλά δεν πιστεύω στην εποχή μας και δεν θέλω να το παίξω ήρωας… Δεν νομίζω ότι ο κόσμος είναι πολύ καλά οικονομικά για να επιμένεις σε ένα μαγαζί. Δεν θέλω να κάνω πλάτες, να το παίζω στην μαρκίζα και να φεύγω απλήρωτος. Ένας σωστός καπετάνιος, πρέπει να την πληρώνει πρώτος. Ούτε θέλω να κάνω delivery το live μου. Αν προσέξεις εμφανίζομαι ξανά σε ένα μαγαζί, εφόσον έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να μην λέω ένα «ευχαιρστώ» κάθε μέρα σε αυτή την ευλογημένη ζήτηση που έχω και σε αυτή την σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βλέπεις πως είναι η κατάσταση και να εκτιμάς, καθώς μερικοί δεν το έχουν ούτε αυτό».

romanos 06

Ο ίδιος στις εμφανίσεις του κάνει ένα λαϊκό «σόου» που τον χαρακτηρίζει απόλυτα. Μήπως αυτό δεν μπορεί να χωρέσει, στα λεγόμενα «σχήματα»; «Δεν ξέρω αν χωράει και αν παντρεύεται εύκολα. Έχουμε δει πολλά παντρέματα όμως τελευταία. Φέτος, είχα τις περισσότερες προτάσεις από ποτέ και είπα τα περισσότερα όχι, που κάποιοι με θεώρησαν από αντιδραστικό μέχρι και τρελό. Μπορεί και να δείλιασα αλλά με το όχι έχω χτίσει ότι έχω κάνει».

Ενώ το «Όταν είμαστε αγκαλιά», συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι του, ο ίδιος ετοιμάζει ένα νέο τραγούδι που θα το παρουσιάσει με videoc lip που γυρίζει ήδη. Ενώ αναμένουμε από αυτόν, μια διασκευή που θα μας θυμίσει κάτι από τα παλιά και μέσα στο 2018 θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο δίσκο.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.