Ο πρώτος ελληνικός πύραυλος από φοιτητές της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ο πρώτος ελληνικός πύραυλος από φοιτητές της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Τον  άγνωστο και μεγάλο κόσμο της αεροδιαστημικής, τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τον δορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα,  έχουν  την δυνατότητα να δουν από κοντά  όσοι επισκεφθούν το περίπτερο του ΑΠΘ, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα πολλά επιτεύγματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην 82η ΔΕΘ, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, στο περίπτερο 14,stand22.

Στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ, παρουσιάζεται το Project ASAT (Aristotle Space Aeronautics Team) από την ομάδα φοιτητών ASAT της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Κύρο Υάκινθο.

 

ASAT Pyravlos 2

Το ερευνητικό σχέδιο ASAT περιλαμβάνει ένα υπέρ-ελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, μικρών διαστάσεων δορυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit).

582hdeth AUTH

Το σύστημα ReMeDeS, για την ακριβή μέτρηση κινητικών επιδόσεων και αντανακλαστικών με τη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, που δημιουργήθηκε από την Ομάδα R4A (Robotics 4 All) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

682hdeth AUTH

Την εγκατάσταση NymphinArcadia, ένα πρωτότυπο πρόπλασμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής. Το έργο δημιουργήθηκε από τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστάσιος Τέλλιος. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές/τριες: Άρτεμη Βαλυράκη, Πηνελόπη Γαρδίκα, Πωλίνα Γουμενάκη, Ελεάννα Γραμματοπούλου, Αργύρη Δεληθανάση, Δάφνη Δρόσσου, Σπύρο Νικολόπουλο, Γιώργο-Βλάση Πακαλίδη, Ειρήνη Παρθενίδου, Ιωάννα Σπυρίδη, Γεωργία Στρινοπούλου και Ελένη Χασιώτη. Η ομάδα εργάστηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

482hdeth AUTH

Το υπέρ-ελαφρύ μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι μία καινοτόμα πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός της, που έγινε από τη φοιτητική ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ (ASAT), την καθιστά όσο το δυνατόν ελαφρύτερη, δίνοντάς της ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σηκώσει τετραπλάσιο βάρος από αυτό της κατασκευής της. Ο σχεδιασμός του αεροχήματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016. Συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Air Cargo Challenge, που πραγματοποιήθηκε από τις 8-11/8/2017, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Κατέλαβε την πρώτη θέση πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας στον Διαγωνισμό και τη 12η θέση ανάμεσα σε 36 διαγωνιζόμενες ομάδες.

Στη συγκλονιστική ακαδημαϊκή δουλειά που έχει γίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου με αφορμή τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκαν στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

282hdeth AUTH

Το μοντέλο του πρώτου ελληνικού πυραύλου (rocketry) είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από την ομάδα φοιτητώνASATτου ΑΠΘ, η οποία θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Spaceport America Cup, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στις ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να προωθείται από στερεό καύσιμο.

782hdeth AUTH

Το ReMeDeS αποτελεί ένα σύστημα προσανατολισμένο στη μέτρηση και την καταγραφή αντανακλαστικών με υψηλή ακρίβεια, κάνοντας χρήση οπτικών ή/και ακουστικών ερεθισμάτων. Το σύστημα είναι κατάλληλο για ιατρικές (διάγνωση, αποκατάσταση ή παρακολούθηση παθήσεων), καθώς και για αθλητικές εφαρμογές (μοντελοποίηση και παρακολούθηση επίδοσης, αντίδρασης, εκρηκτικότητας και συγκέντρωσης αθλητών). Μέσα από τη διεπαφή του ReMeDeS, ιατροί και προπονητές μπορούν να δημιουργούν διάφορους τύπους ομάδων και ασκήσεων και να παρακολουθούν τους χρήστες τους, ενώ οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους στην πορεία του χρόνου.

Το ReMeDeS είναι ένα χαμηλού κόστους και εύκολης χρήσης σύστημα. Αποτελείται από έναν αριθμό φορητών συσκευών μαζί με το αντίστοιχο λογισμικό, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις και να «προγραμματιστούν» αντίστοιχα, σχηματίζοντας διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, μέτρησης επιδόσεων και αντανακλαστικών. Για κάθε άσκηση γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρέχεται προσωποποιημένη αναφορά σχετική με την ατομική επίδοση του χρήστη, αλλά και συγκριτικά με άλλους.

Το ReMeDeS διαθέτειένα εύκολο γραφικό περιβάλλον διεπαφής, φορητότητα και αυτονομία. Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής, η υψηλή ακρίβεια στις μετρήσεις, η ευπροσάρμοστη σχεδίαση, καθώς και η καταγραφή, επεξεργασία αποτελεσμάτων και παροχή λεπτομερούς αναφοράς.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.