Ένα  ελικόπτερο που σώζει ζωές στην Χαλκδική (ΦΩΤΟ)

Ένα ελικόπτερο που σώζει ζωές στην Χαλκδική (ΦΩΤΟ)

Τρίχρονο αγοράκι από τη Ρουμανία, που κινδύνευσε η ζωή του μετά από εισρόφιση νερού, 21χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και 55χρονη με αιμορραγικό εγκεφαλικό. Και οι τρεις χρωστούν την ζωή τους σε ένα ελικόπτερο, ίδιο με τα υπόλοιπα που ξέρουμε όμως συνάμα και τόσο διαφορετικό.

Όλα τα παραπάνω , είναι τρία μόνο από τα σοβαρά περιστατικά αεροδιακομιδής που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ύστερα από εντολή του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, το μοναδικό ελικόπτερο που πραγματοποιεί αεροδιακομιδές και βρίσκεται στη διάθεση του ΕΚΑΒ, ρίχνεται στη «μάχη» για να σώσει σοβαρά περιστατικά ασθενών.

«Η δυσκολία των περιστατικών για εμάς είναι πάντα η ίδια. Κάθε περιστατικό έχει την ιδιαιτερότητα του. Τα περιστατικά είναι ποικίλα, μπορεί να είναι τροχαίο, καρδιακό, εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι διάφορα», αναφέρει στο seleo, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσή Ματσικούδη.

1Aεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ, ενός άντρα, με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, από Πολύγυρο για Θεσσαλονίκη.

 

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής με πλήρωμα του ΕΚΑΒ απογειώνεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για να πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή ασθενούς, που χρήζει άμεσης μεταφοράς από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας.

2

Με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ,  γυναίκας από Νέα Μάδυτο, Βόλβης για Θεσσαλονίκη.

Φέτος, τα περιστατικά αεροδιακομιδής ήταν τα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Επίσης, υπήρξε αύξηση των περιστατικών αεροδιακομιδής φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρσι. Πολλοί από τους εργαζόμενους το ΕΚΑΒ δουλεύουν το τριήμερο που πραγματοποιούνται οι αεροδιακομιδές σε εθελοντική βάση.  

3

Με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ, γυναίκας, από Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη.

Την επαφή για να σηκωθεί το ελικόπτερο και να παραλάβει τον / την ασθενή την κάνει ο γιατρός του ΕΚΑΒ, ή πολλές φορές το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, δηλαδή το πρώτο ασθενοφόρο που φτάνει στο συμβάν. Το πλήρωμα περιγράφει το περιστατικό και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής, ώστε να μην πάει σε κάποιο κέντρο υγείας, αλλά κατευθείαν σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Με το σύστημα των αεροδιακομιδών υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου για τον ασθενή, καθώς μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση του κέντρου υγείας από το σημείο του συμβάντος ή ακόμα και να μην υπάρχει η κατάλληλη ειδικότητα σε κάποιο κέντρο υγείας.

Αεροδιακομιδή 3χρονου αγοριού από τη Ρουμανία, το οποίο μεταφέρθηκε το μεσημέρι από το Πευκοχώρι με αναπνευστική δυσχέρεια, λόγω εισρόφισης νερού, αρχικά στο Νοσοκομείο Πολύγυρου. Ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η άμεση μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

Πόσο εύκολη είναι μια αεροδιακομιδή;

« Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πιο πολύ από πλευράς των καιρικών συνθηκών, η νέφωση, θερμοκρασία. Ακόμα και το βάρος που θα πρέπει να σηκώσει το ελικόπτερο, εάν μπορεί να πάρει δύο ασθενείς ή ακόμα να πάρουμε και κάποιον συνοδό. Συνήθως επιλέγουμε να προσγειωθούμε σε κάποιο γήπεδο και ειδοποιείται τοπικά είτε η πυροσβεστική, είτε κάποιο περιπολικό να φροντίσει τον χώρο να μην έχει κόσμο, να μην έχει παιδιά να παίζουνε, όλα αυτά τα φροντίζουν οι χειριστές»' αναφέρει η κ. Ματσικούδη.

Να σημειωθεί πως, οι αεροδιακομιδές αφορούν ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Η υπηρεσία φέτος λειτουργεί από το Μάιο, θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και εξυπηρετεί τους πολίτες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε #αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ, 2 ατόμων, από Σάρτη, Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη.