To...βοσκοτόπι, που έγινε η καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

To...βοσκοτόπι, που έγινε η καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Καφετέριες, μπάρ, κλάμπ, ταβέρνες, πολυκαταστήματα και χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας να περπατάνε πάνω-κάτω, είναι η εικόνα του σημείου εκείνου που τα τλευταία δχρόνια  χτυπά η «καρδιά» στην  δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

Η πλατεία Ευόσμου είναι το σήμα κατατεθέν του ομώνυμου δήμου, και στα χρόνια της κρίσης όλης της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έχει ταυτιστεί με την διασκέδαση, την αναψυχή και την ψυχαγωγία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Πλήθος κόσμου, τόσο ντόπιων, όσο και ξένων την επισκέπτονται σε καθημερινή βάση, είτε για καφέ, πότο ή φαγητό. Σε αυτή την πλατεία όποια ώρα και αν περάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να την δεις άδεια. Τα περισσότερα καταστήματα εντός της πλατείας αλλά και τριγύρω ανοίγουν νωρίς το πρωί.

18119130 1643923478975337 8421141714373708132 n

Από ένας απλός δρόμος, μετατράπηκε μετά τα έργα ανάπλασης, στα οποία περιλαμβάνονται η δημιουργία σιντριβανιού, πλακόστρωτου πεζόδρομου κ.α παρεμβάσεων, σε μία πλατεία που σφύζει από ζωή. Συγκεντρώνει μικρούς και μεγάλους.

Η πλατεία του Ευόσμου προσελκύει κόσμο από όλη σχεδόν την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σύμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής υπάρχουν πολίτες από τα Τρίκαλα, Βόλο και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που δεν έμεινα μόνο στα κομβικά σημεία -για έναν ταξιδιώτη- της Θεσσαλονίκης, αλλά επισκέφτηκαν τον Εύοσμο για να πιουν καφέ.

19437537 1714270815273936 6297950445393029157 n

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, που προήλθε από τη συνένωση των Δήμων Ελευθερίου-Κορδελιού και Ευόσμου, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο. Μετρά ανεπίσημα μέν 130.000 άτομα, ωστόσο προσελκύει πολλούς χιλιάδες ακόμα.

Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστός ο δήμος λόγω του υψηλοτάτου ρυθμού οικοδόμησης που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 με βάση τον νόμο της αντιπαροχής.

Από χωράφια και βοσκοτόπια...στην πιο «in» περιοχή των δυτικών συνοικιών.

Η ύπαρξη οικισμού εντός των ορίων του σημερινού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου χρονολογείται ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα. Ο οικισμός αυτός, ήταν γνωστός με το όνομα Χαρμάνκιοϊ, στα τούρκικα: Harmanköy, που σημαίνει χωριό με αλώνια, αλωνότοπος, ομώνυμος του εκτενούς οθωμανικού τσιφλικιού, βρισκόταν δίπλα στον οδικό άξονα που οδηγούσε προς τον κάμπο της Θεσσαλονίκης-Βιτωλίων (Μοναστηρίου).

Στα τέλη του 18ου αιώνα κατοικούνταν αρχικά από λίγες οικογένειες γηγενών. Η επωνυμία του προσδιόριζε αναμφίβολα και το κύριο χαρακτηριστικό της παραγωγικής απασχόλησης των κατοίκων του, τη γεωργία. Στις αρχές του 19ου αιώνα προστέθηκαν στις γηγενείς οικογένειες και οι ημινομάδες κτηνοτρόφοι Βλάχοι από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάικου (Ν. Κιλκίς). Την δεκαετία του '50 η σημερινή πλατεία ήταν ένας χωματόδρομος, με χαλίκια και κακοτράχαλα σημεία. Σύμφωνα με πολίτες που πρόλαβαν την μορφή της παλιάς Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγω ότι σε πολλά σημεία υπήρχαν ακόμα και βοσκοτόπια.

Λεωφορεία του ΟΑΣΘ έκαναν στάση στη σημερινή πλατεία.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν δρόμος. Χαρακτηριστικά η γραμμή 21, που εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος- Αριστοτέλους, τότε περνούσε μέσα από την σημερινή πλατεία, μπροστά από την εκκλησία και από το σημείο που βρίσκεται το δημαρχείο.

Στην εκκλησιά, μπροστά από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το συντριβάνι, την δεκαετία του ' 80 υπήρχε ένα παρκάκι και μπροστά ο δρόμος από όπου το λεωφορείο του ΟΑΣΘ περνούσε.

Η συνοικία που δεν κοιμάται πότε. 

Σταθερή αξία της δυτικής Θεσσαλονίκης, τα τελευταία 15χρονια τουλάχιστον είναι τα καφε-μπαρ και τα εστιατόρια - ταβέρνες που βρίσκονται την πλατεία. Δεκάδες γνωστοί τραγουδιστές έχουν βρεθεί στα μπαρ, ανεβάζοντας τη διασκέδαση στα ύψη, αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα των ραδιοφωνικών παραγωγών της πόλης  έχουν κάνει guest εμφανίσεις, παίζοντας μουσική.