Decho: To νέο «τρελό» συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη συστήνεται στο Seleo

Decho: To νέο «τρελό» συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη συστήνεται στο Seleo

Μια παρέα πέντε ατόμων που ενώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και θέλουν να ταξιδέψουμε μαζί τους «σε ένα νησί».

 Ο Παναγιώτης με τον Γιώργο ήταν παιδικοί φίλοι και μεγάλωσαν μαζί, όμως «χάθηκαν» για 10 χρόνια και όταν συναντήθηκαν ανακάλυψαν πως μπορούν να οργανώσουν μαζί ένα live. Αυτή ήταν η αρχή για τους Decho πριν 6 χρόνια. Μέσα σε ένα χρόνο, το συγκρότημα συμπλήρωσαν και τα άλλα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος. Ξεκίνησαν από μικρά μπαράκια στην περιοχή της Ναβαρίνου και φέτος έφτασαν να συνεργάζονται με τον Γιώργο Μαζωνάκη στο Stage Live, που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη γνωριμία με το κοινό της πόλης. Ενώ, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το πρώτο τους επίσημο single από την Minos EMI, με τίτλο «Σε έναν νησί».

Κυρίως Θεσσαλονικιοί, αν εξαιρέσεις τον Γιώργο Αφεντόπουλο, που ζει ακόμα  Ξάνθη και πηγαινοέρχεται. Στην Ξάνθη έμενε και ο Παναγιώτης Δεκουλάκος, όμως η ενασχόληση του με το μπάσκετ τον έφερε στη Θεσσαλονίκη πριν 15 χρόνια και τελικά έγινε μόνιμος κάτοικος της νύφης του Βορρά. Επίσης, κυρίως, μεταδοτικοί! Σε παρασύρουν στα live τους και «επιμένουν» με μανία να σε ξεσηκώσουν και να περάσεις καλά. Ένα «τρελό» συγκρότημα που λατρεύει την εξωστρέφεια πάνω στη σκηνή και παίζει μαζί με το κοινό.

Είναι γεγονός και παράδοση, η Θεσσαλονίκη να «παράγει» τραγουδιστές και συγκροτήματα που κατακτούν την αγάπη του κοινού. Οι Decho, είναι η επόμενη πρόταση -συγκρότημα- από τη Θεσσαλονίκη. Ο frontman, Παναγιώτης Δεκουλάκος, μας συντείνει καλύτερα την παρέα του στο Seleo...

Συνέντευξη στον Θεολόγο Ηλιού

Ποιοι είναι οι Decho;

Aν με ρωτάς ονομαστικά, είμαστε ο Γιώργος Αφεντόπουλος, που παίζει πλήκτρα, ο Γιώργος Βασιλιάδης που παίζει ηλεκτρική κιθάρα, ο Γιάννης Βαγιονάς που παίζει μπάσο και βιολί και ο Γιάννης Τσερλίδης που παίζει τύμπανα. Ουσιαστικά αν εξαιρέσεις τον Γιώργο Αφεντόπουλο που έρχεται από Ξάνθη, όλοι υπόλοιποι είμαστε από Θεσσαλονίκη.

Το όνομα πως προέκυψε;

Το Decho, είναι ένα λογοπαίγνιο από το echo και με ένα παρατσούκλι που έχουμε μεταξύ μας. Στην αρχή υπήρχε μια τελεία ανάμεσα και ήταν D.ECHO, αλλά πολλοί το μπέρδευαν στην προφορά και βγάλαμε την τελεία, για να γίνει εύηχο. Αν με ρωτάς τι είναι το «D» δεν μπορώ να σου πω, είναι το μυστικό της μπάντας…

decho 02

Πως ξεκίνησαν οι Decho;

Εγώ πάντα ασχολούμουν με την μουσική και μέσα μου το ήξερα πως κάποια στιγμή θα γίνει αυτό. Κάποια στιγμή, συναντήθηκα πριν από 6-7 χρόνια με τον Γιώργο Αφεντόπουλο. Ενώ μεγαλώσαμε μαζί, κάποια στιγμή χαθήκαμε και όταν συναντηθήκαμε ξανά ανακαλύψαμε πως και οι δυο παίζουμε μουσική. Του είπα ότι εγώ τραγουδάω και γράφω, αυτός μου είπε ότι παίζει πλήκτρα και του πρότεινα να κάνουμε ένα live, έτσι για μερικούς φίλους μας σε ένα μπαρ στην Ναβαρίνου. Τότε ήταν η εποχή, που άρχιζε η μεγάλη δύναμη του facebook και ενώ ξεκινήσαμε για να φωνάζουμε φίλους μας, το δημοσιοποιήσαμε στους λογαριασμούς μας και τελικά μαζεύτηκαν 100 άτομα. Έτσι, ο επιχειρηματίας, βλέποντας να γεμίζει ένα μαγαζί 50 ατόμων, μας ξανά φώναξε. Στην πορεία, άρχισε να πηγαίνει καλά και είπαμε να το εμπλουτίσουμε. Έτσι γνωρίζαμε τα παιδιά ένα-ένα, ήμασταν δυο, γίναμε τρεις και μετά είπαμε να γίνουμε fullband, να γίνουμε πέντε. Αρχικά παίζαμε σε μαγαζί της Ναβαρίνου, μετά στην Παύλου Μελά και φτάσαμε Αριστοτέλους.

Ποιος είναι το είδος μουσικής που εκφράζει περισσότερο το συγκρότημα;

Θα έλεγα Pop – Rock. Έχουμε ένα Pop ήχο, με Rock στοιχεία αλλά και με πιο παραδοσιακά, κάνοντας και κάποιες διασκευές. Αλλά η φιλοσοφία μας είναι να μην έχουμε περιορισμούς, όπως θα δεις στα lives μας, έχουμε μεγάλο φάσμα και μπορείς να ακούσεις πολλά πράγματα.

Πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει κοινή πορεία για πέντε άτομα;

Πλέον με τα παιδιά ήμαστε πολλά χρόνια μαζί, έχουμε μια σχέση σημαντική. Οι σχέσεις στα συγκροτήματα είναι δύσκολες και πολύ πιο σοβαρές από άλλες ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχει δυσκολία, απλά όταν στις ομάδες όταν δεν μπορούν να παρθούν ομόφωνα αποφάσεις, εκεί βγαίνει στην επιφάνεια ο ρόλος του καθενός. Μέσα από συγκρούσεις, πάντα διαμορφωνόμαστε.

Για ποιον  λόγο συνήθως διαφωνείτε;

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε συγκεκριμένους λόγους. Απλά όταν πέντε άνθρωποι, προσπαθούν να συνυπάρξουν, δεν βγαίνει πάντα συνεννόηση. Ειδικά, όταν είναι μουσικοί, που ο καθένας είναι στο δικό του πλανήτη. Βέβαια, εμείς είχαμε την τύχη, μέσα σε αυτά τα χρόνια να βρούμε την ισορροπία μας, να ξέρει ο καθένας τον ρόλο του και να σέβεται ο ένας τον άλλον.

decho 03

Πριν το live έχετε «συγκρουστεί» ποτέ;

Πριν τις εμφανίσεις μας ποτέ. Έχουμε αυτό μαγικό, όταν έρχεται η ημέρα του live και κάνουμε την πρόβα ήχου, όλα τα ξεχνάμε και αγκαλιαζόμαστε. Όλα σταματούν εκεί. Πάντα, πριν το live, βγάζουμε ένα μικρό λόγο και κάνουμε ζντο, όπως το Survivor.

Εσύ ως frontman έχεις περισσότερη ευθύνη για το συγκρότημα;

Σίγουρα, αυτός που είναι ο frontman, όπως λέμε, η βασική φωνή, είναι αυτός που προσέχει πρώτα ο κόσμος. Εμείς βέβαια, όπως θα είδες και  εσύ είμαστε όλοι frontmans, ειδικά οι τρεις, γιατί οι άλλοι δυο είναι λίγο πίσω στο stage. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που θέλαμε, όταν ψάχναμε παιδιά να πλαισιώσουν το συγκρότημα. Θέλαμε, εκτός από καλούς μουσικούς, παιδιά με έντονο χαρακτήρα, να έχουν μια εξωστρέφεια και όταν είναι πάνω στην σκηνή να είναι ο καθένας ένας frontman.

Στα εσωτερικά του συγκροτήματος, είσαι εσύ μόνο ο frontman;

Είχα όλα αυτά τα χρόνια και τον ρόλο του «μάνατζερ», μέχρι να συνεργαστούμε με τους σημερινούς μας συνεργάτες. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό το πράγμα. Ένιωσα κάποιες  στιγμές ένα βάρος, αλλά ήταν κάτι που συνειδητά είχα επιλέξει να κάνω και με παρακινούσε ότι το γουστάρω όλο αυτό. Ήταν τιμή που τα παιδιά αποδέχθηκαν να μου δώσουν αυτό το ρόλο.

decho 04

Υπάρχει σήμερα χώρος στην ελληνική μουσική για ένα ακόμα συγκρότημα;

Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει. Είναι γεγονός, που η χώρα μας κατά βάση ακούει λαϊκά. Εννοείται πως δεν το κατακρίνω, οι καλύτερες φωνές υπηρετούν αυτό το τραγούδι και δεν είναι τυχαίο που αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Aλλά πιστεύω, πως συγκροτήματα με πιο Pop - Rock ύφος έχουν μια θέση στην ελληνική μουσική.

Τι είναι αυτό που θα σας ξεχωρίσει;

Πιστεύω η ζωντανή μας παρουσία. Μπορεί να παίζουμε τραγούδια που λένε και άλλοι, αλλά αυτός που θα δει εμάς, πιστεύω, ότι θα δει κάτι διαφορετικό. Το σόου ή ενέργεια που μεταφέρουμε… Δεν ξέρω, μπορεί να μας το πει μόνο ο κόσμος αυτό…

Πως ήταν η εμπειρία σας στο Stage δίπλα στον Γιώργο Μαζωνάκη;

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Για εμάς ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε σε ένα μεγάλο κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Όμως, τελικά, δεν είχε διαφορά για εμάς, γιατί κάναμε ο,τι κάναμε και στους άλλους χώρους που παίζαμε. Και στα τραπέζια σκαρφαλώναμε, χοροπηδούσαμε πάνω στη σκηνή, κάναμε και την πλάκα μας με τον κόσμο. Όσο για τον Γιώργο Μαζωνάκη, πρόκειται για έναν πολύ ωραίο άνθρωπο και καλό καλλιτέχνη. Είδα έναν άνθρωπο που εκτός από την ερμηνεία του, δίνει μια θεατρικότητα σε αυτό που κάνει και παίζει πολύ με τον κόσμο. Μας έδωσε όλο τον χρόνο και τον χώρο για ο,τι χρειαζόμασταν. Δεν ξέρω αν το κάνουν όλοι μεγάλοι καλλιτέχνες αυτό…  

Τι περιμένουμε από δω και πέρα από τους Decho;

Έχουμε κάνει focus στο καινούριο μας τραγούδι, «Σε ένα νησί», και χαιρόμαστε γιατί βλέπουμε ότι δειλά-δειλά κερδίζει τον κόσμο. Όλο το καλοκαίρι θα κάνουμε μεμονωμένες εμφανίσεις και υπάρχουν συζητήσεις για την νέα σεζόν, ώστε να είμαστε και πάλι σε νυχτερινό μαγαζί. Έχουμε κάποιες κρούσεις αλλά είναι νωρίς ακόμα να σου πω κάτι συγκεκριμένο.

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.