Τσινάρι! Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Τσινάρι! Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Διατηρητέο, χτισμένο πριν από περίπου εκατό χρόνια, με ένα μικρό κήπο στο πλάι, μια σόμπα στη μέση του μαγαζιού,παλιά κεραμίδια, γεμάτο λουλουδία είναι η πρώτη εικόνα από Τσινάρι. Συνδυασμό παρελθόντος-παρόντος μέσα στη Θεσσαλονίκη.

 

Είσαι σε διαθεση εξερευνησης,  περπατάς πιο πάνω από την οδό Ολυμπιάδος κοντά στην οδό Δημητρίου Πολιορκητού,στη βορειοδυτική πλευρά της Άνω Πόλης και φτάνεις αισίως στο Τσινάρι, την πλατεία με τον γεροπλάτανο.

Μπαίνοντας στο Τσινάρι η αίσθηση που σου έχει αφήνει είναι ότι πρόκειται για ένα μαγαζί σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία με μεγάλη ιστόρια να κρύβεται από πίσω, αν είσαι τυχερός και συναντήσεις κάποιον κατοικο που μετρά δεκαετίες στη περιοχή, θα μάθεις πολλές ιστορίες.

Η περιοχή έχει πάρει το όνομα της από την τουρκική λέξη ''çinar'' που σημαίνει πλάτανος, υπήρχε εκεί από πολύ παλιά ένας πλάτανος που αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής και στο ομώνυμο καφενείο που βρίσκεται από τον 19ο αιώνα στη γωνία των οδών Κλειούς και Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

15895422 1634828283480233 6099335757115553994 n

Το παραδοσιακό καφενείο «Τσινάρι», στην ομώνυμη συνοικία της Άνω Πόλης.

Η περιοχή αποτέλεσε κατά τη δεκαετία του 1920 τόπο εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων. Το Τσινάρι έμεινε άθικτο από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από σπίτι προσφύγων στη συνοικία Μεβλανέ, μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης, το 1917.Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 κατοικήθηκε από προσφυγικές οικογένειες της Μικράς Ασίας.

971675 643608549036342 1179121508 n

Το Τσινάρι είναι φτιαγμένο από σοκάκια και αδιέξοδα, πλατείες και γειτονιές που διατηρούν το ανθρώπινο άρωμα τους.

Στη συμβολή των οδών Κλειούς και Αλεξ. Παπαδοπούλου διατηρείται το τελευταίο παράδειγμα του τυπικού καφενείου της περιόδου της τουρκοκρατίας. Κηρύχθηκε ως παραδοσιακός οικισμός το 1979.Το Τσινάρι λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885, από Τούρκους ιδιοκτήτες ως καφενές. Άργότερα πέρασε σε χέρια Ελλήνων που το μετέτρεψαν στο γνωστό ουζερί της πόλης. Μέχρι σήμερα μένει αναλλοίωτο στο χρόνο, διατηρεί την ίδια τζαμαρία, τα παλιά κεραμίδια και τη σόμπα στο κέντρο του μαγαζιού για το χειμώνα.

Image4tsinari thessaloniki

Η περιοχή διατηρεί μέχρι και σήμερα τον παραδοσιακό πολεοδομικό ιστό με στενούς λιθόστρωτους δρόμους και πολλά αδιέξοδα. Δεν θυμίζει σε τίποτα την πολυκοσμία και την ηχορύπανση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά μια άλλη εποχή που παραμενει αναλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Σοκάκια, ίχνη προσφυγιάς, γειτονιά, κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δεκάδες μικρά μεζεδοπωλεία και καφέ συμπληρώνουν το παζλ, μιας από τις ιστορικότερες περιοχές της πόλης, το Τσινάρι.

 

Image3tsinari thessaloniki

Image5tsinari thessaloniki

*Πηγή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την ομάδα του facebook: Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.