O Κώστας Μακεδόνας στο Seleo: Ήμουν «ψαρωμένος» στις πρώτες εκπομπές στο Rising Star

O Κώστας Μακεδόνας στο Seleo: Ήμουν «ψαρωμένος» στις πρώτες εκπομπές στο Rising Star

Ο Κώστας Μακεδόνας μιλάει στο Seleo για την πορεία του, τη Θεσσαλονίκη και το Rising Star.

 To καλλιτεχνικό του επίθετο που «εφηύρε» η Λίνα Νικολακοπούλου προδίδει την καταγωγή του. Ο Κώστας Πάκας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν βγάλει το πρώτο του δίσκο, «βαπτίστηκε» σε Κώστα Μακεδόνα και κατηφόρισε στην Αθήνα, όπου τον περίμενε μια σπουδαία καριέρα. 

«Επέστρεψε» ξανά στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στις αποσκευές του μεγάλες επιτυχίες που θα τραγουδήσει για περιορισμένες εμφανίσεις στη «Βεντέτα». Έχοντας ήδη αρκετές υποχρεώσεις και ετοιμάζοντας ταυτόχρονα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Ωστόσο, ο Κώστας Μακεδόνας, «ξέκλεψε» λίγο από το χρόνο του και μίλησε στο Seleo. Aναφέρεται στο πρώτο μαγαζί που δούλεψε στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό «Σκορπιός» και στις όμορφες μνήμες που έχει από την πόλη. Λαϊκός τραγουδιστής, δεν είναι μόνο αυτός που τραγουδάει σε μεγάλες πίστες, υποστηρίζει και διευκρινίζει τον τρόπο που ο ίδιος διαχωρίζει τα τραγούδια. Η καινούρια του εμπειρία είναι μέσα στον κόσμο της τηλεόρασης, καθώς κάθε Κυριακή τον βλέπουμε στη θέση του κριτή στο Rising Star. Εξομολογείται πως ένιωθε στα πρώτα live του σόου και περιγράφει το κλίμα που επικρατεί. 

Συνέντευξη στον Θεολόγο Ηλιού

Μετά από πολλές προτάσεις για να συμμετέχετε σε talent show, φέτος είπατε το  «ναι» στο Rising Star. Πως είναι αυτή η τηλεοπτική σας εμπειρία;

Περνάμε πολύ ευχάριστα στο Rising Star. Έχουμε την τύχη, να έχουμε πολύ καλούς τραγουδιστές και αυτό είναι σημαντικό. Αυτός ήταν ίσως και ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας, φοβόμουν μήπως στο σόου δεν θα έχουμε καλούς τραγουδιστές. Τότε θα υπήρχε μια μεγάλη αμηχανία, θα ένιωθα άβολα και δεν θα ήξερα τι να πω. Ευτυχώς δεν συνέβη αυτό και έχουμε πάρα πολύ καλές φωνές. Εύχομαι όλοι να βρουν τον δρόμο τους.

Γιατί δεχθήκατε να συμμετέχετε στο παιχνίδι ;

Γιατί να μην δεχθώ; Δεν υπήρχε λόγος να μην δεχθώ, ήταν μια αξιοπρεπέστατη πρόταση. Εδώ και χρόνια δεχόμουν προτάσεις, αλλά δεν μπορούσα να συμμετέχω λόγω υποχρεώσεων. Φέτος που είδα ότι κάποια στιγμή  τα πράγματα είναι πιο βολικά, είπα να το κάνω. Πολλοί ήταν οι φίλοι μου που έλεγαν να πάω και ότι θέλουν να με δουν στην θέση αυτή. Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ και πολύ τηλεόραση γιατί δεν έχω χρόνο. Έτσι δεν ήξερα πολλά και στις πρώτες εκπομπές ήμουν «ψαρωμένος» και δεν ήξερα πως να συμπεριφερθώ, γιατί δεν είχα δει παρόμοια σόου.

Υπήρχε κάποιος που σας συμβούλεψε από τους κριτές ή την παραγωγή για να ξεμπλοκάρετε;

Μου είπαν απλά να χαλαρώσω και να μην βγαίνω τόσο αγχωμένος. Πάντα σε κάτι καινούριο, θέλει μια προσοχή ο τρόπος που θα το προσεγγίσεις, μέχρι να προσαρμοστείς.

Τελικά σας ταιριάζει ο «κόσμος» της τηλεόρασης;

Είναι τόσο καλά οργανωμένοι οι άνθρωποι στην παραγωγή και υπάρχει τόσο ευχάριστο κλίμα με την παρέα που έχει δημιουργηθεί που σε κάνουν και νιώθεις ότι είσαι δίπλα σε ανθρώπους που τους γνωρίζεις δεκαετίες. Νιώθω κάθε φορά σαν να είμαι στο σπίτι μου.

MAKEDONAS 1

Μετά από πόσο καιρό έρχεστε στη Θεσσαλονίκη για εμφανίσεις;

Σε μαγαζί για να τραγουδήσω στη Θεσσαλονίκη, έχω να έρθω από πέρυσι με τους «Άγαμοι Θύται». Ωστόσο, πριν δυο μήνες, τον Ιανουάριο, συμμετείχα σε συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Παλαί ντε σπόρ.

Τι θα δούμε από εσάς στο «Βεντέτα» ;

Θα ακούσουμε βασικά… Τραγούδια από όλη την δισκογραφία μου, αλλά και τραγούδια των τελευταίων πέντε δεκαετιών της ελληνικής μουσικής που όλοι αγαπάμε και τραγουδάμε, είτε στις παρέες μας, είτε στα μαγαζιά. Όλα αυτά με ένα ωραίο τρόπο δεμένα μεταξύ τους, σε μια καλή σειρά.

Θα σας πάω λίγο πίσω στον χρόνο… Όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα στη Θεσσαλονίκη στο νυχτερινό κέντρο «Σκορπιός». Τι βλέπετε να έχει αλλάξει από τότε;

Στην διασκέδαση άλλαξαν λίγο οι συνθήκες. Παλιότερα τα μαγαζιά ήταν περισσότερες ημέρες ανοιχτά, πολλές φορές και 7 ημέρες την εβδομάδα. Έβλεπες ανθρώπους να έρχονται 2-3 φορές την εβδομάδα στο μαγαζί, έβλεπες οικογένειες να έρχονται πολύ συχνά… Πλέον δεν συμβαίνει αυτό, τα μαγαζιά δουλεύουν Παρασκευή – Σάββατο στην καλύτερη περίπτωση. Από ότι λένε οι επιχειρηματίες, η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Όμως η διασκέδαση υπάρχει, δεν μπορεί να χαθεί και είναι φυσιολογικό γιατί είτε στα καλά είτε στα άσχημα, έχουμε ανάγκη το τραγούδι και την μουσική, να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας!

Πότε ξεκινήσατε στον «Σκορπιό» ;

Ξεκίνησα το 1987.

Τι θυμάστε από την εποχή εκείνη;

Καταρχάς γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, οπότε ο,τι έχω να θυμάμαι αφορά τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, γιατί τα παιδικά χρόνια είναι το σημείο αναφοράς όλης της ζωής μας. Ως Θεσσαλονικιός, μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για την πόλη μου, καθώς όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουμε ένα πάθος για την πόλη μας. Θυμάμαι τα καλύτερα!

MAKEDONAS 2

Κύριε Μακεδόνα, σας θεωρώ έναν λαϊκό τραγουδιστή. Κάνω λάθος;

Όχι, λαϊκός τραγουδιστής είμαι. Το «λαϊκό» είναι μια γενικότερη έννοια. Απλά  όταν άρχισαν και έμπαιναν ταμπέλες, από λάθος, «λαϊκός» τραγουδιστής χαρακτηρίστηκε αυτός που τραγουδάει σε μεγάλες πίστες.  Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…

Η υπογραφή του δημιουργού διαχωρίζει ένα τραγούδι σε «έντεχνο» ή «λαϊκό»;

Εμένα γενικά, δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Αν θα έβαζα ένα διαχωρισμό, αυτός θα ήταν σε καλά και κακά τραγούδια ή σε τραγούδια ψυχής και τραγούδια εμπορικά. Για εμένα παίζει σημαντικό ρόλο η πρόθεση που γράφεται ένα τραγούδι. Εγώ αγαπώ τα τραγούδια που γράφτηκαν από συνθέτες και στιχουργούς, που εμπνεύστηκαν από κάτι που έζησαν και θέλησαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και με αυτό τον τρόπο να επικοινωνήσουν. Όταν γίνεται αυτό και τυχαίνει να κάνει επιτυχία το τραγούδι, είναι η καλύτερη συνταγή. Δεν μου αρέσει η λογική ότι γράφω ένα τραγούδι εμπορικό, μόνο και μόνο για να κάνει επιτυχία και να ανεβάσει το μεροκάματο των τραγουδιστών στα μαγαζιά.

Παρακολουθώντας την πορεία σας, βλέπουμε πως εσείς επιλέγετε την διαχρονικότητα από σουξέ των 6 μηνών.

Μα αυτό είναι που μετράει και κάνει ένα τραγούδι σημαντικό, να αντέχει στον χρόνο!

Θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό;

Θα ήμουν αχάριστος αν δεν θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό. Όμως έχω δουλέψει και πάρα πολύ αυτά τα χρόνια  και το λέω αυτό, γιατί ίσως τα νέα παιδιά που θέλουν να βγουν σε αυτή την δουλειά, νομίζουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα και ότι γρήγορα θα αγγίξουν τα όνειρα τους. Τίποτα δεν γίνεται  χωρίς σκληρή δουλειά, σαφώς  όμως χρειάζεται και η τύχη.

Εκτός από τον επαγγελματικό τομέα, θεωρώ ότι έχετε υπάρξει τυχερός και σε προσωπικό επίπεδο. Προφανώς αναφέρομαι στην περιπέτεια σας με την πτώση του ελικοπτέρου.

Ήταν κάτι που φανταζόμουν ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Από πολύ μικρό παιδί έμαθα να χαίρομαι την ζωή και την κάθε μου μέρα. Έτσι δεν μου άλλαξε την ζωή, δεν ήμουν άνθρωπος που νόμιζε ότι θα ζήσει 5.000 χρόνια και «προσγειώθηκε» ξαφνικά. Ήμουν συνειδητοποιημένος από πολύ μικρός. Ωστόσο, δεν είσαι ποτέ προετοιμασμένος για να πάθεις κάποιο ατύχημα, απλά πρέπει να χαίρεσαι την ζωή σου, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει. 

 Φωτογραφία του χρήστη Kostas Makedonas official.

Ο Κώστας Μακεδόνας θα εμφανίζεται στη «Βεντέτα» στη Θεσσαλονίκη, για ακόμα δυο διήμερα, στις 17 και 18 Μαρτίου και στις 25 και 26 Μαρτίου. Μετά τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, θα δώσει μια συναυλία στις 3 Απριλίου, στο «Παλλάς» με τίτλο «Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής». Μια συναυλία που θα αφορά το πως έχει μπλέξει το ελληνικό τραγούδι με χρώματα της Ανατολής. Μαζί του θα είναι δυο σπουδαίοι σολίστες, ο Χάιγκ Γιαζιτζιαν και ο Ρόνυ Μπαράκ, ένας εξαιρετικός κρουστός από το Λίβανο. Ταυτόχρονα ετοιμάζει ένα νέο τραγούδι, το αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το Πάσχα, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει και ο νέος του δίσκος. Το καλοκαίρι θα τον βρει με live εμφανίσεις σε πόλεις της Ελλάδος. 

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.