O Γιάννης Πλούταρχος στο Seleo: Έμαθα να τραγουδάω μέσα στα χωράφια (ΦΩΤΟ)

O Γιάννης Πλούταρχος στο Seleo: Έμαθα να τραγουδάω μέσα στα χωράφια (ΦΩΤΟ)

Ένα μουσικό αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς από τον Γιάννη Πλούταρχο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

 Στον Θεολόλο Ηλιού

Μετά την συναυλία του Αυγούστου  στα Μακρίσια στην Αρχαία Ολυμπία, όπου 10.000  κόσμος καταχειροκρότησε τον Γιάννη Πλούταρχο σε ένα αφιέρωμα, στον αγαπημένο του, Στέλιο Καζαντζίδη, χθες το βράδυ τα τραγούδια του μεγάλου τραγουδιστή της Ελλάδας ακούστηκαν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από την φωνή του Γιάννη Πλούταρχου. Λίγο πριν βγει στη σκηνή ο Γιάννης Πλούταρχος μίλησε στο Seleo για τον Στέλιο Καζαντζίδη και τις αναμνήσεις που τον δένουν μαζί του.

«Από μικρός τραγουδούσα τα τραγούδια  του μέσα στα χωράφια που δούλευα και προσπαθούσα να τον μιμηθώ. Το λέω με ειλικρίνεια πως έμαθα να τραγουδάω στα χωράφια, γιατί ήταν ένας τρόπος να απελευθερώνεσαι και να ξεχνάς την κούραση σου στα διαλείμματα. Η οικογένεια μου τυραννιόταν πολύ, ήταν του μεροκάματου, έβλεπα την μάνα μου και τον πατέρα μου να μην σταματάνε στιγμή να δουλεύουν και μας είχαν πάρει και εμάς από μικρά παιδιά στην δουλειά. Λόγω αυτής της κατάστασης, μέσα μου έκανα μια συσχέτιση του εαυτού μου με έναν «ξεριζωμένο». Έλεγα ναι μεν είμαι στην ίδια μου την πατρίδα αλλά ήταν τρομακτική η προσπάθεια και κούραση που νιώθαμε όλοι για να βγάζουμε  χρήματα, ώστε να συντηρηθούμε. Κάπως έτσι μέσα μου αγάπησα και δέθηκα με τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη που μιλούσαν για τον πόνο των Ελλήνων στη ξενιτιά». Με αυτά τα αφοπλιστικά λόγια περιγράφει ο Γιάννης Πλούταρχος τον τρόπο που έμαθε να τραγουδάει αλλά και την σχέση του με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

IMG 2434

Ο Γιάννης Πλούταρχος κατα την διάρκεια της παράστασης, οι φορές που κοίταξε στα χαρτία με τους στίχους που είχε μπροστά του ήταν λίγες, σε αντίθεση με τις φορές που ο κόσμος σηκώθηκε και τον χειροκροτούσε, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος. Όσο κι αν έχει μελετήσει τον μεγάλο τραγουδιστή και τα τραγούδια του, πέντε λεπτά πριν βρεθεί στη σκηνή, δεν θα μπορούσε να μην τον διακατέχει μια μικρή αίσθηση άγχους. «Άγχος έχεις πάντα όταν τραγουδάς τόσο δύσκολα τραγούδια, γιατί είναι δύσκολος ο τρόπος που έχει ερμηνεύσει τα τραγούδια του ο Στέλιος. Δεν μπορείς να ξεφύγεις και να βάλεις κάτι άλλο στην ερμηνεία, το μόνο που θα βάλω είναι την προσωπική μου χροιά.  Υπάρχει πραγματικά πολύ άγχος, αλλά έχω την αίσθηση πως θα το ευχαριστηθώ με του που θα πω τα πρώτα τραγούδια. Είναι τόσο βιωματικός μέσα μου ο Στέλιος, που θα με κάνει να νιώσω όμορφα» δήλωσε στο Seleo ο Γιάννης Πλούταρχος λίγο πριν τραγουδήσει μπροστά στο «αυστηρό» κοινό της Θεσσαλονίκης.

 Κατά καιρούς πολλοί τραγουδιστές έχουν μιλήσει για τις ιδιαιτερότητες της φωνής του Στέλιου Καζαντζίδη, όπως ο Γιάννης Πάριος που είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη του πως σαν τις καταλήξεις του Στέλιου Καζαντζίδη, δεν έχει κανείς. Ο ίδιος όμως, ο Γιάννης Πλούταρχος, τι είναι αυτό που θαυμάζει περισσότερο στη φωνή του: «Εγώ θα έλεγα ότι ο Στέλιος έχει ένα χάρισμα, το οποίο είναι η πάστα της φωνής του και το αυθεντικό εγκεφαλικό μέταλλο . Είχε ένα μέταλλο που έφευγε από όλο του το σώμα, όλες οι συχνότητες και το εύρος της φωνής του ήταν κάτι το μοναδικό. Η τεχνική του ήταν σαν να είχε βγάλει πανεπιστήμια μουσικής, γιατί είχε πεντακάθαρη άρθρωση, ελαφρύ βιμπράτο στα γυρίσματα του και με ένα γλυκό πέρασμα από την μια νότα στην άλλη. Ο Στέλιος, ιδιαίτερα μετά τα 40 του, ήταν συγκλονιστικός».

IMG 2431

Ο Στέλιος Καζαντζίδης σε συνεντεύξεις του λίγο πριν φύγει από την ζωή, δήλωνε πως οι τραγουδιστές δεν έχουν πια βιώματα, για αυτό δεν θα μπορέσουν να τραγουδήσουν με ψυχή, όπως ο ίδιος. «Δίκιο είχε! Καταρχήν να πω κάτι, οι δρόμοι του ελληνικού τραγουδιού είναι πάρα πολλοί και εμείς έχουμε περιοριστεί στη σύγχρονη ελληνική μουσική σε 2-3 μουσικούς δρόμους. Υπάρχει το σαμπάχ, το νιαβέντ, το χιτζάζ, υπάρχουν δρόμοι δηλαδή της μουσικής που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται. Έχουμε εγκλωβιστεί στα ουσάκ, μινόρε και ματζόρε» σχολιάζει επ’ αυτού ο Γιάννης Πλούταρχος, δίνοντας την εικόνα της σημερινής μουσικής και τον λόγο της μουσικής απόστασης από τα παλιά ακούσματα.

Λίγες ώρες πριν την παράσταση του Γιάννη Πλούταρχου στο Μέγαρο Μουσικής, στη Θεσσαλονίκη έγινε η διαμαρτυρία των Ποντίων κατά τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη αλλά και επεισόδια ανάμεσα στους Ποντίους και σε μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο Γιάννης Πλούταρχος σχολίασε τα γεγονότα με την δική του ματιά, καθώς πρόσφατα ήρθε σε κοντινή επαφή με την κουλτούρα του Πόντου, διότι ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν πόντιος και  πριν λίγες ημέρες συμετείχε στην συναυλία «Αυτή η Γη έχει φωνή», όπου ακούστηκαν και ποντιακά τραγούδια. «Γενικά δεν είμαι υπέρ των επεισοδίων. Δεν είμαι υπέρ των αναταραχών και των ακροτήτων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας και να μην την αλλοιώνουν. Αν είμαι ενημερωμένος καλά, η ελληνική βουλή έχει αποδεχθεί την Γενοκτονία. Θα πρέπει γενικώς να είναι πιο προσεκτικοί, ειδικά όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει μάνα, πατέρα, παιδιά και είναι έντονες οι μνήμες. Να κοιτάμε την ιστορία με σεβασμό και όχι με άχτι .»

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.