Ανεβαίνοντας στην κορυφή του Ολύμπου (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ανεβαίνοντας στην κορυφή του Ολύμπου (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Τι μπορεί να συναντήσεις αναβαίνοντας στον Όλυμπο και τι μπορείς να αντικρίσεις από την κορυφή του...

 Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται και αποφασίζουν να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Οι λάτρες της ορειβασίας αλλά και οι «περίεργοι» και τολμηροί με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να ανεβαίνουν τον Όλυμπο από τον Μάιο εώς και τον Οκτώβριο, που ευνοούν οι καιρικές συνθήκες.

Τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για ανεβεί στο Μύτικα είναι δυο. Το ένα είναι πιο σύντομο και εύκολο, ενώ το δεύτερο έχει περισσότερες δυσκολίες και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να το ανέβεις.

olimpos 01

Το μονοπάτι που αρχίζει από τα Πριόνια είναι η διαδρομή που είναι πιο σύντομη. Από τα Πριόνια, που βρίσκονται στα 1200μ., η διαδρομή ξεκινάει με προορισμό το καταφύγιο Α’ ή το «Σπήλιος Αγαπητός», όπου με χαλαρή ανάβαση φτάνεις στις 3 ώρες.

olimpos 07

Από εκεί συνεχίζεις για το «Οροπέδιο των Μουσών», όπου μπορείς να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς την νύχτα στα καταφύγια. Αν διαλέξεις την κακιά σκάλα, η κορυφή του Μύτικα από το οροπέδιο απέχει 2 ώρες, ενώ αν διαλέξεις να πας από το λούκι η διαδρομή είναι 45 λεπτά.

olimpos 03

Το δεύτερο μονοπάτι, που είναι λίγο πιο δύσκολο, ξεκινάει απο την Γκορτσιά. Από το μονοπάτι αυτό το «Οροπέδιο των Μουσών» είναι 7 ώρες και θα συναντήσεις τα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Η διαδρομή έχει μεγάλη αξία, καθώς η ανάβαση γίνεται μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα γίνεται σε αλπικό τοπίο με χαμηλή βλάστηση. Στη διαδρομή θα συναντήσεις μία πέτρινη δεξαμενή νερού, αριστερά από την δεξαμενή και μετά από 10΄, θα βρεθείς μπροστά στη σπηλιά όπου έζησε για χρόνια ο μεγάλος ζωγράφος του Ολύμπου, Βασίλης Ιθακήσιος. Μέσα στην σπηλιά μπορείς να δεις τα ζωγραφισμένα ονόματα των Μουσών, που αχνοφαίνονται ακόμα στα καμένα τοιχώματα.

"olimpos

Εφόσον περάσεις από τα σημεία Μπάρμπα, Κόκα, Πετρόστρουγγα, κορυφή Σκούρτα, Λαιμός, πέρασμα Γιώσου Αποστολίδη και το οροπέδιο, μπορείς να ανέβεις προς τον Μύτικα. Τα καταφύγια στο οροπέδιο και σε διάφορα υψόμετρα είναι πάντα διαθέσιμα για να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις όταν είσαι έτοιμος. Βρύσες υπάρχουν σε δύο σημεία, στο «Στράγγο» και στο δάσος με τις οξυές, στις οποιές για να φθάσεις, πρέπει να παρεκκλίνουμε από το κύριο μονοπάτι για 10΄-15΄, οπότε καλύτερα να είστε πάντα προμηθευμένοι με πολύ νερό.

"olimpos

 Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει εμπειρία ζωής. Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα αντικρίζεις την φοβερή πανίδα και χλωρίδα, αλλά έπειτα από κάποιο σημείο αρχίζεις να περπατάς και πάνω απο τα σύννεφα. Η ενδυμασία που θα πρέπει να έχεις είναι ένα θέμα δύσκολο, διότι στη διαδρομή μπορείς να συναντήσεις υπερβολική ζέστη και μετά από λίγο να ρίχνει χαλάζι, όπως μας είπαν αναβάτες. Για αυτό καλό θα ήταν στο σακίδιο σου να έχεις ρούχα για όλες τις περιπτώσεις. Εάν πας από το μονοπάτι της Γκορτσιάς, πρέπει πάντα να βλέπεις προς τα πάνω, γιατί μερικές φορές πέφτουν πέτρες από τα βήματα των αναβατών.

"olimpos

Όταν φτάσεις στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, που βρίσκεται στα 2.918 μέτρα, αν έχεις σύμμαχο σου τον καιρό μπορείς να δεις καθαρά μέχρι και την Χαλκιδική. Εάν έχει πολλά σύννεφα τα πράγματα γύρω σου είναι κυριολεκτικά «μαύρα» και δεν μπορείς να δεις τίποτα, ενώ αν έχει λίγα σύννεφα μπορείς να δεις πολύ καλά τις γύρω περιοχές. Στην κορυφή μπορείς να δεις και από κοντά το στεφάνι, που όπως λέγεται έχει την μορφή του Δία. Σίγουρα η ανάβαση είναι για τους τολμηρούς, όμως αν ανεβείς στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων, νιώθεις πως έχεις κατακτήσει κάτι σπουδαίο.

olimpos 09

Στη παρακάτω φωτογραφία είναι το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», που είναι κτισμένο σε ύψος 2.697 μέτρα.

olimpos 04

olimpos 05

olimpos 06