Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΧειρουργεία: Τραγική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Χειρουργεία: Τραγική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

- Advertisement -

Στη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνονται περισσότερα από τα μισά περιστατικά που έχουν αναμονή για χειρουργείο πάνω από ένα χρόνο. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα για διενέργεια χειρουργείου λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για «αγκάθι» στην επικείμενη εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, καθώς και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα δεν προχωρήσει, στον ίδιο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η νέα δυνατότητα που δίνεται στο ΕΣΥ για χειρουργικές επεμβάσεις.

Δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις για χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, στο «Ιπποκράτειο» λειτουργούν οι πέντε από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και στο «Παπανικολάου» οι τέσσερις από τις 12. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι δύσκολο με τους υπάρχοντες γιατρούς να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και το απόγευμα, απορροφώντας περιστατικά από τη μακρά λίστα, ενώ ταυτόχρονα να διατηρηθεί η πρωινή λειτουργία ως έχει. Σημειώνεται ότι προαπαιτούμενο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για να γίνονται απογευματινά χειρουργεία είναι η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων να μείνει αμετάβλητη.

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, ακόμη και επαρκής αριθμός αναισθησιολόγων να υπήρχε στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, πάλι δεν θα άνοιγαν οι χειρουργικές αίθουσες, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής των χειρουργείων που είναι σε αναμονή σήμερα, όπως προκύπτουν από ανάλυση που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Πιο αναλυτικά, από τους πολίτες που περιμένουν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών για χειρουργείο (26.221 σε αριθμό), το 53% συγκεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Το ποσοστό μεταφράζεται σε 13.897 περιστατικά. Επίσης, λίγο πάνω από 6.500 είναι στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των περιστατικών με μεγάλη αναμονή. Τη μικρότερη αναμονή έχει η Κεντρική Ελλάδα, με 262 περιστατικά να περιμένουν πάνω από 12 μήνες.

Ακόμη, όμως, και για μικρότερο διάστημα αναμονής (4-12 μήνες), η Βόρεια Ελλάδα πάλι έχει τα πρωτεία. Συγκεκριμένα, από τους 31.954 πολίτες που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από τέσσερις αλλά λιγότερο από 12 μήνες, το 44% των περιστατικών συγκεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα (14.060). Ένα ποσοστό 35% συγκεντρώνει η Αττική και τα νησιά του Αιγαίου (11.183 περιστατικά) και ακολουθεί η Κρήτη, ενώ τελευταία σε αναμονή παραμένει η Κεντρική Ελλάδα με 639 περιστατικά.

Συνολικά, έως και το τέλος του 2023, στη Λίστα Χειρουγείου ήταν εγγεγραμμένοι 102.000 πολίτες. Το 43% των περιστατικών έχουν αναμονή λιγότερο από τέσσερις μήνες. Από τέσσερις έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής λίστας, ενώ για περισσότερο από 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

Για 50.000 πολίτες που περιμένουν πολλούς μήνες για χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο, θα δοθεί η δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν απόγευμα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Είναι μια παροχή του υπουργείου Υγείας για να εκκινήσει με μεγάλη ώθηση η νέα πρωτοβουλία. Για τη διενέργεια των 50.000 δωρεάν χειρουργείων εξασφαλίστηκαν 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εξετάζεται το ενδεχόμενο διενέργειας αυτών των δωρεάν εξετάσεων σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, ελλείψει προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε προσπάθεια ενίσχυσης όλων των νοσοκομείων της χώρας με προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την εβδομάδα προκηρύσσονται περισσότερες από 600 θέσεις για γιατρούς διαφόρων βαθμίδων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, προχωρά η προκήρυξη 1.500- 2000 νοσηλευτών. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός περιλαμβάνει για εφέτος περισσότερες από 6.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Πηγή:ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα