Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣυνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Στο τραπέζι lockdown για Ιωάννινα, Κάλυμνο, Θάσο - Ερχονται...

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Στο τραπέζι lockdown για Ιωάννινα, Κάλυμνο, Θάσο – Ερχονται συστάσεις για διπλή μάσκα

.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός διασωληνωμένων καταγράφει σταθερή άνοδο. Αποκαλυπτικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα άγγιξαν τα 1.400 και οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 320.

Με “κίτρινο” έχει σημανθεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, στον αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και δείχνει ακριβώς την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Αττική, η Εύβοια, η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα χαρακτηρίζονται “κόκκινες”. Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει το “επίκεντρο”, παρότι βρίσκεται σε lockdown, με το ενδεχόμενο παράτασής του να είναι ορατό βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται 687 κρούσματα από τα συνολικά 1.400 που έχουν καταγραφεί.

Παράλληλα, η ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού σε Ιωάννινα, Κάλυμνο και Θάσο είναι μεγάλη και σύμφωνα με πληροφορίες, η λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν και τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών. Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.
Στο τραπέζι αυστηρά μέτρα- Συνεδριάζει η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Η επιθυμία της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, φαίνεται να απομακρύνεται αφού τα στοιχεία που φανερώνουν μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η άποψη αρκετών επιστημόνων πως δεν τελειώνουμε στις 28 Φεβρουαρίου, φέρνουν στο τραπέζι την παράταση του lockdown και των αυστηρών μέτρων.

Σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου συνεδριάζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση.

Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα.

Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους θα παίξει η πίεση στο σύστημα υγείας αφού έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι αν πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία Αττικόν, Σωτηρία και Ευαγγελισμός σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του συστήματος με τη μάχη να δίνεται στις μονάδες εντατικής.

 

Οι δηλώσεις Εξαδάκτυλου – Παράταση του λοκντάουν

“Τα νοσοκομεία θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση”, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αφήνοντας παράθυρο πως ίσως τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια από ιδιωτικές κλινικές.

“Σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί νωρίτερα, διαπιστώνουμε ότι επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση της πανδημίας και για αυτό θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι”, σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι “αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι”.
Οι ειδικοί υπέρ της διπλής μάσκας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά να προτείνει τη διπλή μάσκα και τη χρήση της στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού. Ειδικότερα, υπάρχει σχετική εισήγηση για χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινη από έξω.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα στη Βουλή, όταν είχε ενημερώσει για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) έχει δώσει επικαιροποιημένες συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται χειρουργική μάσκα από μέσα και υφασμάτινη από πάνω.

Για τη διπλή μάσκα μίλησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού που χαρακτήρισε απαραίτητη τη χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς. Ακόμα, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, γνωστοποίησε ότι εδώ και τρεις μήνες έχει επιλέξει να κάνει χρήση της, καθώς δεν σταματά να κινείται σ’ ένα περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο και με ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Το “κόκκινο” αγγίζουν τα Ιωάννινα

Σε “κόκκινο” συναγερμό για τον κορονοϊό, από τον “κίτρινο” στον οποίο βρίσκεται σήμερα, αναμένεται να περάσουν τα Ιωάννινα. Η επιτροπή των επιδημιολόγων που ανέλυσε την εικόνα της περιοχής εισηγήθηκε την Τετάρτη καθολικό lockdown για τα Γιάννενα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Επιτροπή των Λοιμοξιωλόγων.

Η επιδημιολογική εικόνα των Ιωαννίνων επηρεάζεται σημαντικά από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Αυτό υποστηρίζει σε εκτενή δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος σημειώνει την ανάγκη να εκτιμηθούν τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα για την λήψη των οριστικών αποφάσεων από την επιστημονική επιτροπή. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είχε καταφέρει να ελέγξει την διασπορά του κορονοϊού, χάρη στους δομημένους, συστηματικούς ελέγχους στην κοινότητα, στα ιδρύματα, στα νοσοκομεία, σε μαζικούς χώρους και σε πολλές επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων ήταν τον Ιανουάριο ο μέσος όρος κρουσμάτων να μειωθεί στο 1,5 ανά ημέρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νοσηλείες ασθενών με Covid- 19 στα δύο Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και “Χατζηκώστα”).

Με το σταδιακό άνοιγμα σχολείων και αγοράς, η Ήπειρος παρουσίασε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, με τον κύριο όγκο τους να “χρεώνονται” στην Π.Ε. Ιωαννίνων, υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης. “Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου. Όλες αυτές ελέγχθηκαν και συνεχίζονται να ελέγχονται από τις συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου”, τονίζει.

 

“Φταίνε” οι διακομιδές από την Αλβανία

Στη δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης με ξεκάθαρο τρόπο υπογραμμίζει ότι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής επηρεάζεται από τις διακομιδές που γίνονται από την Αλβανία. “Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.

Στην ίδια δήλωση υποστηρίζει ότι “η ένταξη της Π.Ε. Ιωαννίνων στις “κόκκινες” περιοχές, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Ταυτόχρονα ζητάμε από τους ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Η Κάλυμνος με πρωτοφανή αριθμό κρουσμάτων

Οι επιδημιολόγοι εισηγούνται, επίσης, να περάσει σε αυστηρό lockdown η Κάλυμνος, εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικά εικόνας που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα.

Για την κατάσταση στην Κάλυμνο, όπου αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα κορονοϊού μίλησε σήμερα ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης. “Πάμε στο κατακόκκινο, έχουμε περί τα 100 ενεργά κρούσματα σε πληθυσμό 16 χιλιάδων. Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο πολύ επικίνδυνο. Είναι μονόδρομος το lockdown” δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, μιλώντας στο Θέμα 104,6, το νησί ήταν “πράσινο” με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά “παραμονές Χριστουγέννων άρχισε αυτό που βιώνουμε τώρα”.

Εξηγώντας πώς εξελίχθηκε το πρόβλημα, ο ίδιος το αποδίδει στην εκκλησία, τα σχολεία και τους αρνητές του ιού και της μάσκας:

“Ο κόσμος έχει την εκκλησία για δεύτερο σπίτι, εκεί ξέφυγε η ιστορία, έχει ευθύνες και ο Μητροπολίτης, δεν είναι χριστιανικό να πηγαίνεις στην εκκλησία και να κολλάς τον διπλανό σου”, είπε.

“Πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Είμαστε 14-15.000 άνθρωποι εδώ το χειμώνα. Αλλά κάτι δε γίνεται καλά. Καλώ όλους τους Καλύμνιους να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα. Αυτοκαταστρεφόμαστε. Οι πρώτοι τουρίστες αναμένονται 20 του Μάρτη. Ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις και έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Για αυτό καλώ την εκκλησία, τους κατοίκους, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλουμε πλάτη. Αναλαμβάνω και την πολιτική ευθύνη, κάτι έφταιξε για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

thetoc.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα