Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣτοιχεία σοκ για την πανδημία από τη Βόρεια Ελλάδα

Στοιχεία σοκ για την πανδημία από τη Βόρεια Ελλάδα

.

Η πανδημία καλπάζει. Κορύφωση του τέταρτου κύματος στα μέσα Δεκεμβρίου προβλέπουν οι επιστήμονες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την τρίτη δόση. Ανοίγει η συζήτηση για τη χρονική ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η κορύφωση του τέταρτου επιδημικού κύματος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα, με 9.000 κρούσματα και περισσότερους από 100 θανάτους ημερησίως, δείκτες που θα διατηρηθούν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες θα νοσήσουν από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 5.350 ακόμα θα χάσουν τη ζωή τους. Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου προβλέπεται να ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας και των κρίσιμων δεικτών της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) αυξήθηκε στο 1,12, ενώ το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,92%. Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν η Θεσσαλία και η βόρεια Ελλάδα, ωστόσο σημαντική είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 19% και των εισαγωγών στις ΜΕΘ κατά 15%. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο HERACLES του ΑΠΘ, η εκθετική αυξητική τάση των τελευταίων ημερών θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ η κορύφωσή του θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 Δεκεμβρίου με περίπου 5.700 νοσηλευόμενους και περισσότερους από 1.000 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.

Οι θάνατοι στις 25 Δεκεμβρίου αναμένονται περισσότεροι από 125. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι «τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση για τα απαιτούμενα τεστ από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, εάν εφαρμοστούν αυστηρά και σε συνδυασμό με έναν συνεχιζόμενο ρυθμό εμβολιασμού, μπορούν να επιτύχουν μια επιβράδυνση της αύξησης της διασποράς του ιού, για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 414.000 κρούσματα και 5.350 θανάτους από COVID-19. Ωστόσο, εάν γίνεται επιπρόσθετα ένα self test την εβδομάδα από τους εμβολιασμένους εργαζομένους, τα κρούσματα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μειωθεί στα 350.000 και οι θάνατοι στους 4.800.

Ο Δ. Σαρηγιάννης εξηγεί ότι «εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με έμφαση στις ηλικίες που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευπάθεια, είναι εφικτό να αναχαιτιστεί πολύ πιο αποδοτικά η αρνητική αυτή δυναμική του τέταρτου πανδημικού κύματος και να σωθούν οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σημαντικό να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό σε τόπους εργασίας, στις μεταφορές και στην εκπαίδευση.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εξοπλίσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς με συσκευές απολύμανσης του αέρα ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς, στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις πανεπιστημιακές σχολές και στα τμήματα να αποφασίσουν για τη μετατροπή των μαθημάτων που γίνονται με τη μορφή διάλεξης με υβριδικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή ειδικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. «Καθώς η διασπορά θα αυξάνεται, η επιβάρυνση των δημοτικών σχολείων θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, αλλά μπορούμε να το αποφύγουμε βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας τους και σίγουρα αποφεύγοντας τον συνωστισμό που μπορεί να προκύψει από τις συγχωνεύσεις (μια τάξη με 25 παιδιά έχει κατά 36% περισσότερες ενεργές επαφές από μια τάξη με 17 παιδιά)».

Ο κ. Σαρηγιάννης καταλήγει τονίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πανδημίας με τόσο επιθετικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να στηρίζεται στο δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας και όχι μόνο στα τεστ ή μόνο στον εμβολιασμό.

Στοιχεία σοκ για την πανδημία από τη Βόρεια Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία σε Μακεδονία και Θράκη, τα οποία αποτυπώνουν το μέγεθος της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ από την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Δημήτρη Τσαλικάκη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στη βόρεια Ελλάδα είναι υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι νοσηλείες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αρκετά μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες έφτανε τους 405. Από αυτούς οι 296 (ποσοστό 73,1%) ήταν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ημέρα, οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου έφταναν τους 45, εκ των οποίων οι 38 (ποσοστό 84,4%) ήταν ανεμβολίαστοι.

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ο αριθμός τους έφτανε τους 67. Από αυτούς οι 61 (ποσοστό 91%) δεν είχαν προχωρήσει σε εμβολιασμό και μόλις 6 ήταν εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών στη βόρεια Ελλάδα. «Η κατάσταση φαίνεται πιεστική. Εδώ και καιρό καταγράφαμε μια τάση ανόδου των κρουσμάτων και προχωρούσαμε σε κινήσεις για την αντιμετώπιση του νέου κύματος.

Από όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται η απόλυτη συσχέτιση της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τονίζει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δ. Τσαλικάκης.

 

Πηγή: Realnews

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα