Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, συντηρώντας τις ανησυχίες για επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η εισήγηση της υποεπιτροπής είναι να γίνει «κόκκινη» η Θεσσαλονίκη αλλά και η Πάτρα ενώ αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα κάνει την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση. Η Αττική βρίσκεται σταθερά στο κόκκινο, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Το κοκτέιλ της αύξησης κρουσμάτων, της εμφάνισης των μεταλλάξεων και της πίεσης στο σύστημα Υγείας φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Καμπανάκι κινδύνου ηχεί δυνατά πλέον για την Αττική, αφού τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 4. 000. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 63%. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου: «Αυτό που ανησυχεί είναι ότι έχουμε περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια ενώ είχαμε το αντίθετο καθώς επίσης και όταν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ ξεπερνούν το 60% μας ανησυχεί»
Το τελευταίο 24ώρο οι νέες λοιμώξεις από κορονοϊό στην Αττική έφτασαν τις 532 ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1070 νέα κρούσματα, 249 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι και 25 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.
Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα γίνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα ή παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
«Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται η λήψη μέτρων. Το είδος θα αποφασιστεί από την Επιτροπή» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, στην εκπομπή «Από τις 6».
Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ανησυχεί τους επιστήμονες όπως και ακόμη ένα κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε εκεί.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να συντονίσουν τις ενέργειες αποτροπής μιας ανεξέλεγκτης νέας έξαρσης, καθώς καταγράφεται συνεχής επιβάρυνση του ιικού φορτίου στην πόλη.
«Δεν υπάρχει θέμα πανικού αλλά απολυτής επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αισθητοποίησης αλλά πίστης τήρησης των υπαρχόντων μέτρων » δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «θα εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από ασυνείδητους και αμελείς να κάνουν διασπορά του κορωνοιου »
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί προτείνουν να γίνει «κόκκινη» η Θεσσαλονίκη αλλά και η Πάτρα με τη λήψη και ανάλογων μέτρων άμεσα συνδεδεμένων με τον τρόπο λειτουργίας και του λιανεμπορίου.
Ανησυχία και για την Πάτρα με τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανιούσα.
Υπενθυμίζεται οτι μεταξύ άλλων, για τις κόκκινες περιοχές προβλέπεται – με εξαίρεση την Αττική – απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.
Τα σενάρια για να μπει «φρένο» στη νέα έξαρση της πανδημίας
Εκτός από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, υπάρχει και η πολιτική απόφαση που ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αύριο θα γίνει η τελική σύσκεψη καθώς και οιανακοινώσεις των αποφάσεων.
Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επιβάλλουν ένα «σκληρό» lockdown. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν, επίσης, ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Έμφαση δίνεται και στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό «κόστος» στην οικονομία, στο μέτρο βέβαια που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας.
Σε σχέση με περαιτέρω περιορισμούς στην κυκλοφορία η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, ανέφερε ότι για μία περιφέρεια στο μέγεθος της Αττικής, το μέτρο αυτό κρίνεται από την κυβέρνηση «προβληματικό» στην εφαρμογή του, κυρίως λόγω της κινητικότητας των εργαζόμενων.
Στο τραπέζι μπαίνει από τους ειδικούς η πρόταση για περιορισμό της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, πριν από τις 9 το βράδυ, ένα μέτρο που θεωρείται πιο εφικτό να εφαρμοστεί, αφού και τα σχολεία είναι κλειστά και ο συνωστισμός σε κάποιες περιοχές, λόγω και του καλού καιρού, θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Σχεδόν ανεφάρμοστο κρίνεται το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο για τις καθημερινές, καθώς μεταξύ άλλων απαιτούνται αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι σχεδόν παντού.
Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει και για τη λειτουργία των καταστημάτων. Εξετάζεται ενδεχομένως η αναστολή για κάποιο διάστημα του Click inside.Να επικρατήσει δηλαδή το Click away και για ένδυση-υπόδηση.
Σε κάθε περίπτωση, όσο κουραστικό και εάν ακούγεται, η κατάσταση διαμορφώνεται πλέον ώρα με την ώρα, όλα αυτά στην παρούσα στιγμή παραμένουν σενάρια και τα πάντα ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν.