Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣοκαριστική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 2.000 κρούσματα τέλος Φεβρουαρίου

Σοκαριστική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 2.000 κρούσματα τέλος Φεβρουαρίου

.

Τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο Open, τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Έτσι, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, τονίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμεπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ξανά πως εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου.

Φόβοι για νέα έξαρση
Πάντως, αν και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση -δημοτικά και νηπιαγωγεία- την προσεχή Δευτέρα, πολλοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν σαφείς προβληματισμούς, φοβούμενοι νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες που καταγράφηκαν ανήμερα των Θεοφανίων, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε δεικτικά πως δεν θα πρέπει να απορήσουμε εάν θα ξανακλείσουν τα σχολεία. Αναφερόμενος πάλι σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» και επισήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με σόκαραν, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε» δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».

Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».

Ο κ. Τούντας, σχολιάζοντας το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό» και σημειώνοντας πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία. «Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ότι θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης εκτίμησε πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει μετά τις 15-20 Ιανουαρίου όταν θα υπάρχουν τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα για τις συνέπειες της απειθαρχίας των εορτών. «Βιάστηκε η πολιτεία να ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων. Γιατί βιάστηκε κατά την ταπεινή μου εκτίμηση; Γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία, τα δεδομένα να πάρουμε αυτή την απόφαση. Αυτό εξαρτάται από το πως θα απαντήσει η πανδημία στη συμπεριφορά μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής ημέρας. Δηλαδή θα έλεγα καλό θα ήταν επειδή αντιμετωπίζει την πανδημία με επιστημονικό τρόπο, ακούγοντας τους επιστήμονες, αυτό κάνει η πολιτεία. Δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνει από αυτή τη λογική της. Θα έπρεπε κατά συνέπεια τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις 15 -20 Ιανουαρίου για να έχουμε όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δεν θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος. Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, εξήγησε. «Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Ο ίδιος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», έβαλε «φρένο» σε όποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο, προτείνοντας σκληρό lockdown μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς προβλέπει νέο, ισχυρό κύμα της πανδημίας. Χαρακτήρισε «πολύ υψηλού ρίσκου» οποιαδήποτε ενέργεια γινει χωρίς να γνωρίζουμε το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί μετά τις γιορτές και ο ίδιος προτείνει έγκαιρα σκληρό lockdown μέχρι τέλη Ιανουαρίου κι έπειτα να γίνει στοχευμένη άρση των περιοριστικών μέτρων: «Το ανοίγω-κλείνω κι όποιον πάρει ο Χάρος, δεν είναι πολιτική. Δεν διευκολύνει ούτε εμές στο σύστημα υγείας ούτε την οικονομία». Στο ενδεχόμενο να αρθούν αυτή την περίοδο κάποια περιοριστικά μέτρα, τόνισε: «Όχι αυτή τη στιγμή, προς Θεού…».

Κατά του ανοίγματος των σχολείων τάχθηκε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις. «Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορωνοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε ο κ. Μαζάνης. Επισήμανε δε ότι: «Άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορωνοϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Όταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…». «Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες».

«Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορωνοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Εχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες.», είπε στο OPEN.

Για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες και το πού στρέφεται η προσοχή των ειδικών σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

«Ο ιός όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι βρίσκει την ευκαιρία να μεταδίδεται. Για οποιοδήποτε λόγο και αν συγκεντρώνονται σε οποιοδήποτε χώρο και αν συγκεντρώνονται. Και αυτό το έχουμε διαπιστώσει στην πράξη κατ’ επανάληψη. Έχουμε εμπειρία και από διάδοση ιού σε χώρους λατρείας και από τη διάδοση του ιού σε άλλους χώρους». «Φοβούμαι ότι είναι πολύ επικίνδυνο για αυτούς τους ανθρώπους που συνωστίζονται κάποιοι να συναντήσουν τον δημιουργό τους πρόωρα. Και αυτό έχει συμβεί και σε ανθρώπους της εκκλησίας. Κάποιοι μετάνιωσαν δημοσίως για όσα έλεγαν επίσης δημοσίως», συμπλήρωσε.

Σε άλλη του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες. Από τη Δευτέρα, εφόσον, ανοίγουν τα σχολεία θα λήξει και το «σκληρό» lockdown, όπως ανέφερε. Ωστόσο, αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα. Για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή. «Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε.»

Την ανησυχία της για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο 15ημερο λόγω της χαλάρωσης των εορτών εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα. «Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας».

Αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανίων, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε», ενώ για το άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισε ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να είναι εκεί, παρά «χύμα στα πάρκα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA είπε ότι: «Για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δεν χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες». «Τα rapid tests είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν θα υπάρξει αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι «αναβολή δεν έχει τεθεί για τα σχολεία, θα ανοίξουν».

Συμπλήρωσε, δε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια δραματική αλλαγή στα δεδομένα, που δεν το περιμένουμε αυτή τη στιγμή», ωστόσο εξήγησε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο ενδεχομένως να αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα οι ειδικοί τη συνέπεια των γιορτών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το σύστημα υγείας, να δεχθεί εκ νέου πίεση, αντιθέτως υπογράμμισε ότι είναι κάτι που αναμένεται.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα