Το μέγεθος της εκτεταμένης ζημιάς που προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την ανατολική Ροδόπη και όχι μόνο. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης ξεκίνησε τις κατά τόπους αυτοψίες.
Χθες χρειάστηκε και η συνδρομή της ΕΜΑΚ για να απομακρυνθούν άνθρωποι και ζωντανά από πλημμυρισμένες κατοικίες που βρίσκονταν κοντά στην κοίτη ποταμού στο Λοφάριο. «Για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων που βρίσκονται σε ανάγκη, άνοιξε και θα παραμείνει ανοικτός ο χώρος του σχολείου» σημειώνει αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.
Λόγω των πλημμυρών, διεκόπη η οδική πρόσβαση προς την είσοδο του οικισμού της Αρίσβης από τον επαρχιακό δρόμο της Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό έλαβε χώρα επιχείρηση της ΕΜΑΚ με την συνδρομή ερπυστριοφόρου και βάρκας για τον απεγκλωβισμό ζώων.
«Μεγάλοι όγκοι νερού που προέρχονταν από τα ορεινά της Ροδόπης, κατέκλυσαν τα Αμάραντα, τον Βάκο, το Βελκιο, Λύκειο και χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, καθώς και περιοχές στον Δήμο Αρριανών και λιγότερες του Δήμου Κομοτηνής (οικισμός Μαυρομάτι) προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.» σημείωσε ο κος Τσαλικίδης.
Κλειστή παραμένει κι η γέφυρα του Λίσσου, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού γι αυτό το λόγο παραμένουν σε εγρήγορση όλες οι μονάδες αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών (των Δήμων, της Αντιπεριφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και της Π/Υ.)
Απέραντες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στη Ροδόπη θυμίζουν λίμνες. Το αποτέλεσμα της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης είναι αποκαρδιωτικό για τους αγρότες της Ροδόπης. Το φως της επόμενης μέρας αποκαλυπτικό τόσο για το μέγεθος της ζημιάς που έγινε, όσο και της επιπλέον δουλειάς, αλλά και των εξόδων που θα επωμιστούν για να φέρουν τα κτήματά τους στην προτεραία κατάσταση απαλλάσσοντας τα – όταν θα αποτραβηχτεί το νερό- από πάσης φύσεως φερτά υλικά.
Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Ροδόπη: η υπερχείλιση των ποταμών, το ορμητικό κατέβασμα των χειμάρρων, το σπάσιμο των αποστραγγιστικών καναλιών, αλλά και η υποχώρηση των αντιπλημμυρικών έργων είχαν ως αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα κτήματα, αναδασμοί, χωράφια σπαρμένα με σιτάρια, κριθάρια, αλλά και χέρσες εκτάσεις να είναι καλυμμένες με τεράστιες ποσότητες νερού.
Για «έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού» κάνουν λόγο οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, αλλά και για «επαναλαμβανόμενες καταστάσεις» που τις ζουν πάντα μετά από μια δυνατή νεροποντή ζητώντας άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταγραφή, την αποτίμηση και την αποζημίωση των ζημιών που υπέστη μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους.
Πηγή: ΕΡΤ