Έκλεισε μια ακόμη εκκρεμότητα για την υλοποίηση του μεγάλου έργου κατασκευής της «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα, μία από τις δυο μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων (μαζί με εκείνη του Ανατολικού Τομέα) που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την Κεντρική Μακεδονία. Χθες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 118 εκατ. ευρώ και αναμένεται ότι θα έχει δημοπρατηθεί έως τον Ιούνιο. Η μονάδα θα κατασκευαστεί κοντά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει:
α) Μονάδα επεξεργασίας μη επικινδύνων αποβλήτων μέγιστης δυναμικότητας περί τους 276.000 τόνους/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές αποβλήτων περί τους 262.700 τόνους/έτος.
β) Δύο Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνους /έτος.
γ) Τμήμα Αξιοποίησης Βιοαερίου για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της ΜΕΑ.
δ) Άλλες υποδομές και συνοδά έργα, όπως η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων.
Το έργο θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παράγουν το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, 60% του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου. Επίσης, θα εξυπηρετεί και τους δήμους Ημαθίας και Πέλλας Πιερίας και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Σχετικά με τα βιοαπόβλητα θα εξυπηρετεί τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, δυνητικά το έργο θα μπορεί να επεξεργάζεται και τα υπολείμματα διαχείρισης άλλων εγκαταστάσεων σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΔΑΥ, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων), όπως και τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στις εγκαταστάσεις της μονάδας θα γίνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από σύμμεικτα σκουπίδια, παραγωγή δύο ειδών απορριμματογενών καυσίμων μετά από βιολογική και θερμική ξήρανση των αποβλήτων για την απομάκρυνση της υγρασίας τους και παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας από προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα στο τμήμα του έργου που λειτουργεί ως ΜΕΒΑ.
Επίσης, θα παράγεται βιοαέριο από τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης στο τμήμα της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Το παραγόμενο βιοαέριο θα παράγεται από την αναερόβια χώνευση, θα αξιοποιείται μέσω της τροφοδοσίας του σε λέβητα καύσης βιοαερίου για την παραγωγή ζεστού νερού, το οποίο θα αξιοποιείται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των βιοαντιδραστήρων, για τη θέρμανση του αέρα ξήρανσης του απορριμματογενούς καυσίμου καθώς και για τις ανάγκες θέρμανσης των χώρων της μονάδας. Επιπλέον, θα παράγεται κομπόστ, εναλλακτικά αντί του ενός εκ των δύο καυσίμων, σε περίοδο που δεν καθίσταται δυνατό να διατεθεί το απορριμματογενές καύσιμο ή γενικότερα όποτε κρίνεται αναγκαίο ή σκόπιμο.
Την μονάδα του Δυτικού Τομέα θα ακολουθήσει η αντίστοιχη για τον Ανατολικό τομέα, ένα μικρότερο έργο προϋπολογισμού περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 128.200 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και θα εξυπηρετεί τμήμα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Χαλκιδικής. Επίσης θα επεξεργάζεται 22.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.
*Κεντρική φωτογραφία θέματος: αρχείου.
Πηγή: insider.gr