Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης της διασποράς τις τελευταίες 10- 12 μέρες εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι αναμένουν ότι θα συνεχιστεί μεχρι το τέλος του μήνα, ίσως με μια μικρή αύξηση, δηλ. να φτάσουν κοντά στις 19.000- 20.000 τα κρούσματα μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, οι μέρες του χιονιά στην Αττική κι όχι μόνο, επηρέασαν θετικά την έκβαση της πανδημίας, καθώς έκλεισαν τα σχολεία για μία εβδομάδα κι είχαμε πτώση των κρουσμάτων στους μαθητές, όπως έδειξαν και τα τεστ που έγιναν όταν ξεκίνησε η λειτουργία τους.
«Μετά τις αρχές Μαρτίου περιμένουμε αποκλιμάκωση, καθώς σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που κάνει την τρίτη δόση κι επίσης θα βελτιώνεται κι ο καιρός, θα έχουμε λιγότερο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους κτλ» σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στις διασωληνώσεις και στους θανάτους. «Αν θέλεις να προλάβεις, πρέπει να μειώσεις τη διασπορά. Είναι το πιο δύσκολο, αλλά εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Θα βλέπουμε να πέφτουν οι σκληροί δείκτες από τις 24 Φεβρουαρίου, θα έχουμε 70- 75 θανάτους σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, δηλαδή 25% λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, παραμένει τραγικό το γεγονός τόσων θανάτων καθημερινά» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες να μολυνθεί ένας ηλικωμένος με υποκείμενο νόσημα μεγαλώνει όσο ένας τριαντάρης εργάζεται και συναναστράφεται με κόσμο και δεν είναι εμβολιασμένος.
Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε ασταθή και εύθραυστη την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η όποια χαλάρωση μέτρων πρέπει να γίνει με μεγάλη σύνεση. «Πρέπει να γίνεται καλή επιτήρηση με πολλά τεστ για να ελεγχουμε τη διασπορά. Θα πάνε καλά τα πράγματα, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το συνετό προφιλ που έχουμε υιοθετήσει από το Δεκέμβριο.Εάν προχωρήσουμε έτσι θα έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι φέτος» τόνισε.