Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΝεκρός από κορωνοιό ο Μπόρις Μουζενίδης (φωτό)

Νεκρός από κορωνοιό ο Μπόρις Μουζενίδης (φωτό)

.

Σήμερα τα ξημερώματα  απεβίωσε σε νοσοκομείο της Μόσχας, ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενιδη, Μπόρις Μουζενίδης, από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών κορονοϊού.

Ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας σημαντικός στυλοβάτης του ελληνικού Τουρισμού, δεν είναι πια εδώ.

Ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενίδη, ένας μεγάλος οραματιστής του ελληνικού Τουρισμού, ταξίδεψε στην Μόσχα πριν από 2 εβδομάδες για την διεθνή έκθεση Τουρισμού MITT. Αμέσως μετά την έκθεση ένιωσε τα πρώτα ήπια συμπτώματα κορονοϊού και για το λόγο αυτό, αρνήθηκε να μπει σε νοσοκομείο. Δυστυχώς τα συμπτώματα χειροτέρευσαν και χθες το βράδυ εσπευσμένα εισήχθη σε νοσοκομείο της Μόσχας. Δυστυχώς τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς, καθώς είχε και στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Μπόρις Μουζενίδης, με την Ελλάδα την καρδιά του, ήρθε σε νεαρή ηλικία στην Θεσσαλονίκη για να ζήσει το όνειρο της πατρίδας που τόσο αγαπούσε, από τα βάθη της ρωσικής στέπας.

Το παιδί που πήρε την τύχη στα χέρια του και από οδηγός φορτηγού στην παγωμένη Τσάλκα, έγινε πρόεδρος δεκάδων εταιριών, με χιλιάδες εργαζόμενους, πρωταγωνιστώντας στις ελληνορωσικές και όχι μόνο σχέσεις, είναι ένα «κινηματογραφικό success story», με άσχημο, άδικο και απροσδόκητο τέλος.

Μπόρις Μουζενίδης.

Ο Πόντιος γιος του δασοφύλακα στα μικρά, ξεχασμένα από τον Θεό, χωριά της Τσάλκας, στη Γεωργία, μεγάλωσε με την Ελλάδα στην καρδιά του. Είναι σημαντικό ότι, η σύγχρονη Τσάλκα ιδρύθηκε από Έλληνες, που μετανάστευσαν στην περιοχή από την Ανατολική Τουρκία, το 1830 και στο παρελθόν ήταν αμιγώς ελληνική.

Η πατρίδα ήταν το άσβεστο πάθος του και αυτό φαίνεται και στην επιχειρηματική του πορεία. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του ως μηχανικός αυτοκινήτων, εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Mouzenidis Group, Μπόρις Μουζενίδης με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό, Γκεόργκι Κβιρικασβίλι

Με την ανεξαρτητοποίηση και τον εμφύλιο πόλεμο της Γεωργίας, αλλά και τη γενικότερη αναταραχή στις χώρες της περιοχής, ο Μπόρις Μουζενίδης, το 1992, με μια βαλίτσα, με τα λιγοστά υπάρχοντά του, αλλά με πολύ πάθος και έφεση για πρόοδο, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας όποια δουλειά μπορεί, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ξεκινώντας από το μηδέν.

Το επιχειρηματικό του αισθητήριο τον οδηγεί, αντιλαμβανόμενος ότι θα έρθουν καλύτερα χρόνια στη Ρωσία και τις όμορες χώρες και πως οι Ρώσοι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν για διακοπές, να αποκτήσει ένα πρώτο τουριστικό λεωφορείο και να ιδρύσει ένα μικρό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το Mouzenidis Travel, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε γραφεία, τα οποία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα.

Εκμεταλλευόμενος τη γνώση της γλώσσας, άρχισε να δουλεύει με Ρώσους, που ήθελαν να αγοράσουν γούνες. Άνθρωποι στην Καστοριά έχουν να λένε πως ο Μπόρις Μουζενίδης τους είχε πει σε ένα καφενείο που είχαν μαζευτεί: «Εμπιστευτείτε με και εγώ θα κάνω τη γούνα Καστοριάς, γνωστή σε όλη τη Ρωσία».

Μέχρι σήμερα διεύθυνε έναν όμιλο με δεκάδες εταιρίες, σε πολλές χώρες, περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, τζιράροντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, τηρώντας πάντα χαμηλό προφίλ. Δεν του άρεσε η δημοσιότητα και οι δημόσιες σχέσεις και τίμησε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ με την πρώτη του συνέντευξη πριν από 2 ακριβώς χρόνια.

Μάλιστα, στις παρουσιάσεις και εκδηλώσεις των εταιριών του ομίλου παρίστατο πάντα, αφού ήταν πανταχού παρών, αλλά ποτέ δεν ήταν στα πάνελ, καθώς άφηνε πάντα τους συνεργάτες να «βγουν μπροστά».

ksd copyright
Ο Μπόρις Μουζενίδης με το Μανώλη Τσακαλάκη / money tourism copyright photo

Επέλεξε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για την πρώτη συνέντευξή του στην Ελλάδα και μίλησε για τη διαδρομή, τις επιχειρήσεις, την οικογένεια και την αγάπη του για την πατρίδα Ελλάδα και την Ιστορία της, την οποία ουδέποτε έκρυψε.

Άλλωστε και η ονομασία της αεροπορικής εταιρίας του ομίλου, ως Ellinair, δείχνει πολλά!!!

Ο ίδιος συμβούλευε τους νέους να πορευτούν τη ζωή τους με ακεραιότητα, μυαλό και πολύ δουλειά. Και δουλειά με στόχο, επιμονή και υπομονή. Αφού, όπως έλεγε «Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα».

Ο Μπόρις Μουζενίδης έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της Γεωργίας για τη δράση του στον Τουρισμό, ήταν  Επίτιμος Πρόξενος της Λευκορωσίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Mouzenidis Travel ήταν ο επίσημος συνεργάτης του κοινού πρότζεκτ Ελλάδας – Ρωσίας για το 2018, που είχε ανακηρυχθεί «Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας».

Σήμερα, γραφεία του ομίλου λειτουργούν, εκτός από την Ελλάδα, σε σχεδόν 20 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Το περιφερειακό δίκτυο της εταιρίας αντιπροσωπεύεται στην Αρμενία, στη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Κύπρο, κ.ά., με περισσότερα από 80 γραφεία.

KARA_ELENIΟ όμιλος φέρνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και ο κ. Μπόρις Μουζενίδης ήταν αυτός που κατάφερε να κάνει «μόδα» την Ελλάδα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Δραστηριοποιείται δε σε πλήθος συμπληρωματικών με τον Τουρισμό δραστηριοτήτων, όπως είναι το real estate με την Grekodom, οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες (MBG), οι Κατασκηνώσεις (Ellincamp), οι Υπηρεσίες Ασφάλειας (Perseas), το ορθόδοξο κέντρο Solun και αρκετές άλλες.

Και είναι άξιο αναφοράς ότι στην ερώτηση τι είναι γι’ αυτόν ο Όμιλος που δημιούργησε, απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά, λέγοντας: «Η ζωή μου, με ότι αυτό σημαίνει…»

mouzenidisΤα πιο βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια, την σύζυγο, τα παιδιά του Γιάννη και Μάγια, τα 4 εγγόνια και όλους τους οικείους του. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. Με τιμούσε με την φιλία του και είχαμε πολύ συχνή επικοινωνία. Δεν έχω λόγια, είμαι συγκλονισμένος. Ένας σπουδαίος Έλληνας χάθηκε άδικα. Τι κρίμα…
Καλή αντάμωση φίλε Μπόρις
Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης

money-tourism.gr/

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα