Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει αντίποινα στο Ιράν – Τα σενάρια, οι...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει αντίποινα στο Ιράν – Τα σενάρια, οι «συμμαχίες» και η ισορροπία του τρόμου

.

Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν, με αντίποινα στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη τη Μέση Ανατολή.

Παρ’ όλα αυτά το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο της «ανταπόδοσης» των επιδρομών του Ιράν, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πληροφορηθούμε πριν αυτό συμβεί, σε μία υπό γενική ανάφλεξη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα, ενώ η προσοχή στρέφεται στην επόμενη ημέρα.

Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο των IDF να λέει ότι εγκρίνουν «σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες». Ενώ οι σύμμαχοί του συνιστούν αυτοσυγκράτηση, την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί σε όλους τους τόνους, τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ να μη δώσουν συνέχεια.

Υπέρ της απάντησης στο Ιράν το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μίας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή (14.04.2024).

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση της Τεχεράνης.

 

«Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», είπε, προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο Χαγκάρι.

Το πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι, ενδεχομένως μέσα στη Δευτέρα 15 Απριλίου.

G7: Kαταδικάζουμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των ηγετών G7, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του.

Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, και παρέχοντας αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη», κατέληξαν οι ηγέτες της G7.

Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

Το πρώτο κάνει λόγο για μία μεγάλη αντίδραση, η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων.

Και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των «ήπιων», οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μίας ουδέτερης ή μίας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

 

Την ίδια ώρα, ο κόσμος στο Ισραήλ επέστρεψε στην κανονικότητα και συνεχίζει τις δραστηριότητές του.

Σήμερα θα λειτουργήσουν, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ξανά τα σχολεία, που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Σάββατο (13.04.2024), εξαιτίας των απειλών του Ιράν.

Μετά την αποτίμηση της κατάστασης, «αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα» από σήμερα, εξαιρουμένων ωστόσο περιοχών που γειτονεύουν με τον Λίβανο και κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εξακολουθούν να ισχύουν «περιορισμοί».

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει το Σάββατο το κλείσιμο για δύο ημέρες σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, την ακύρωση σχολικών εκδρομών, καθώς και περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο γενικευμένη σύρραξη ο Μπάιντεν

Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.

Γενικότερα θεωρούν στην Ουάσιγκτον ότι το χθεσινό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης του Ιράν, το οποίο είχε διαμορφωθεί πρωτίστως με την καθοδήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δούλεψε άριστα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στρατιωτικά σε μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν πρώτον γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλον τον πλανήτη και δεύτερον γιατί προέχει η ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πάρει το Ισραήλ ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα συμφέροντα του.

Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είχε κάνει γνωστή στην Ουάσιγκτον την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

«Ανακοινώσαμε με μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι η επιχείρησή μας θα ήταν περιορισμένη και ελάσσων και θα είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση».

«Ανακοινώσαμε στους αδελφούς και φίλους στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», είπε.

«Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε στο στόχαστρο τον αμερικανικό λαό ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τις αμερικανικές στρατιωτικές θέσεις αν εμπλακούν «στην άμυνα ή την υποστήριξη» του Ισραήλ.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ αύριο Τρίτη (16.04.2024) μετά τις ιρανικές επιθέσεις

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί αύριο Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ. Σημειώνει ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι εξής: η 16η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά, στις 17 και 18 Απριλίου ακολουθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει στην ατζέντα το εν λόγω ζήτημα.

Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφασίσουν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν. Ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης για τον ρόλο της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης, πιθανόν να υπάρξει αναφορά στις επιθέσεις του Ιράν και καταδίκη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο ρόλος των Βρετανών στην απόκρουση των Ιρανών

Να επικρατήσει ηρεμία καλεί ο Ρίσι Σούνακ αφότου επιβεβαίωσε ότι η Βασιλική Αεροπορία συνέδραμε στην κατάρριψη αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «σήκωσε» Typhoon ως επέκταση των μακροχρόνιων αποστολών κατά του ισλαμικού κράτους όπως ενημέρωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και έστειλε και σκάφη για εναέριο ανεφοδιασμό. Η επιχείρηση, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε σχεδιαστεί από την Παρασκευή (12.04.2024) σε έκτακτο συμβούλιο Cobra.

«Πρόκειται για μία επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία καταδίκασα με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο Σούνακ.

Η Βασιλική Αεροπορία αναπλήρωσε, επίσης, την αμερικανική πολεμική αεροπορία σε επιχειρήσεις κατά του ISIS, οπότε οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ελευθερώθηκαν ώστε να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταρρίψει τα 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους του Ιράν, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού «Guardian».

Το χρονικό της ιρανικής επίθεσης

Από το βορρά ως το νότο η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτιζε ιρανικά drones και πυραύλους σε μία επίθεση άνευ προηγουμένου. Λίγες ώρες νωρίτερα ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης είχε δώσει την εντολή για να αρχίσει η επιχείρηση »Έντιμη Υπόσχεση», τα αντίποινα του Ιράν για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Δαμασκού.

Η επίθεση ήταν συντονισμένη από το Ιράν με συμμετοχή προσκείμενων σε αυτό, ένοπλων ομάδων σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Λίβανο, με drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το 99% των επιθέσεων αναχαιτίστηκε. Ζημιές σημειώθηκαν στη βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, απ’ όπου το Ιράν τονίζει ότι ξεκίνησε και η επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Στις αναχαιτίσεις πυραύλων συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία με τα αεροσκάφη τους να επιχειρούν κυρίως στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

Από νωρίς ο Τζο Μπάιντεν είχε σπεύσει στην Ουάσιγκτον από το Ντελαγουέρ, συγκαλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά τη λήξη του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αφού του εξέφρασε την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, του ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα μετάσχει σε πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Και η Ιορδανία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε ιρανικά drones πάνω από το έδαφός της, ζητώντας, παράλληλα, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή.

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, ανέφερε πως η Τεχεράνη δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της παρά μόνο εάν απειληθεί: «Στείλαμε μήνυμα στον Λευκό Οίκο πως η επιχείρησή μας είναι περιορισμένη και ελάχιστη και πως στόχος της είναι η νόμιμη άμυνά μας στο να τιμωρηθεί το ισραηλινό καθεστώς».

Τέλος, η τρομοκρατική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε την επίθεση του Ιράν, τονίζοντας πως ήταν νόμιμο δικαίωμα της Τεχεράνης.

πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα