Η απότομη άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα την Τρίτη (9/3), με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών και τον κορεσμό στο ΕΣΥ της Αττικής, θέτουν τους επιστήμονες σε μέγιστη επιφυλακή. “Πολύ άσχημη εξέλιξη” χαρακτηρίζει την άνοδο των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Νίκος Τζανάκης αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα 3.215 κρούσματα που σημειώθηκαν χθες στο σύνολο της χώρας, ήταν το τρίτο μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ που έχει σημειωθεί από την αρχή της πανδημίας. Με τα δύο πρώτα να εντοπίζονται στην κορύφωση του δεύτερου πανδημικού κύματος: το πρώτο στις 12 Νοεμβρίου 2020 με 3.316 νέα περιστατικά και το δεύτερο στις 18 Νοεμβρίου με 3.227.Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να βρισκόμαστε στο πικ του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά ούτε και την περίπτωση να σημειωθεί και άλλο αρνητικό ρεκόρ, με περισσότερα από 3.200 κρούσματα, τις επόμενες μέρες.
Η Αθήνα διατηρεί πάντα τη μερίδα του λέοντος στη συνολική διασπορά της πανδημίας, με τον αριθμό ρεκόρ των 1.572 νέων κρουσμάτων την Τρίτη 9/3.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid ασθενών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έφτασε τους 1.912 (από 1.875 τη Δευτέρα). Από αυτούς 1.585 βρίσκονται σε απλές κλίνες νοσηλείας και 327 σε ΜΕΘ, οι 300 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.
Ο κορεσμός του συστήματος υγείας έχει δοκιμάσει τις αντοχές των γιατρών και έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης από την πλευρά της πολιτείας.
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Θεσσαλονίκη
Από εχθές, στο επίκεντρο της αγωνίας των επιστημόνων, όμως, μπήκε και η Θεσσαλονίκη, με τον πρωτοφανή αριθμό των 395 νέων λοιμώξεων και την έντονη παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους της Νότιας Αφρικής.
Ο αν. Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, χαρακτηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr “πολύ ανησυχητική εξέλιξη” την εκτίναξη των κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα:
“Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό με τη Θεσσαλονίκη. Πάρα πολύ ανησυχητικό. Είναι εντυπωσιακό να ξεκινάει ένα κύμα στη Θεσσαλονίκη με τόσο ψηλό νούμερο, που μπορεί να εξελιχθεί. Ελπίζω να σταματήσει εδώ. Γιατί εάν εξελιχθεί και μπει στο χορό και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με τον τρόπο που μπήκε την προηγούμενη φορά, την ώρα που θα μειώνεται το πρόβλημα στην Αττική, θα είναι πολύ άσχημη εξέλιξη για το τοπικό υγειονομικό σύστημα και για ολόκληρη τη χώρα”.
Αν αρχίσει η Θεσσαλονίκη να δίνει στην πανδημία 500 ή και 600 ημερήσια κρούσματα, ακόμα κι αν οι λοιμώξεις πέσουν στην Αθήνα, δεν θα μειωθούν τα συνολικά περιστατικά στη χώρα, αναφέρει ο γιατρός κ. Τζανάκης.
“Αν κανείς από αυτά τα χθεσινά 3.200 κρούσματα αφαιρούσε τα σχεδόν 400 που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη -γιατί μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη μας έδινε 100 ή 200 και κάτι κι όχι 400- θα ήμασταν στα 2.800 περίπου. Η Θεσσαλονίκη μας έδωσε αυτό το μεγάλο συνολικό νούμερο. Γι’ αυτό λέω, να μην λέμε “έκρηξη” σε όλη τη χώρα. Σίγουρα και στην Αθήνα υπάρχει μια επιμονή της πανδημίας, που οφείλεται βασικά στη βρετανική μετάλλαξη. Τα μέτρα δεν είναι απολύτως κατασταλτικά και αποτελεσματικά για να περιορίσουν τη διασπορά, τη στιγμή που υπάρχει η μετάλλαξη. Αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική”, σημειώνει ο Καθηγητής.
Θεσσαλονίκη: Φοβίζει το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος
Η Θεσσαλονίκη έχει την συντριπτικά εντονότερη παρουσία του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Από τα συνολικά 45 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα 41 ταυτοποιήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 2 στα Ιωάννινα και τα 5 στην Αττική.
Το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, μπορεί να μην παρουσιάζει τη μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους, όμως, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς από τις πρώτες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να μην περιορίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ο κ. Νίκος Τζανάκης, τονίζει ότι το τελευταίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή: “Ελπίζω να μην είναι τόσο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό, όσο είναι το βρετανικό, διότι η νοτιοαφρικανική είναι επικίνδυνη μετάλλαξη από το γεγονός ότι φαίνεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οπότε η Θεσσαλονίκη θέλει πολύ περισσότερη προσοχή”.
Η κυριαρχία των μεταλλαγμένων στελεχών στο 100% στην Αττική και την Κρήτη, θέτει σε ευάλωτη θέση την επιδημιολογική κατάσταση των δύο αυτών περιοχών, τονίζει ο Καθηγητής.
“Αυτό που με φοβίζει είναι μήπως με τη μεγάλη διασπορά του βρετανικού ιού, γίνουν μεταλλάξεις στα μεταλλαγμένα, δηλαδή νέες μεταλλάξεις που να τροποποιήσουν περαιτέρω τα στελέχη και να υπερφαλαγγίσουν τελικά τα εμβόλια. Αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό. Μήπως τροποποιηθούν τόσο πολύ οι ιοί, που να έχουμε θέμα. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά”, σημειώνει και προσθέτει ότι όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών, οι κίνδυνοι είναι δύο:
“Πρώτον, ο κίνδυνος της ακόμη μεγαλύτερης διασποράς και δεύτερον, να βλάψουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δεν είναι, φυσικά, ότι δεν θα έχουν καθόλου αποτελεσματικότητα, αλλά η αποτελεσματικότητα θα είναι πολύ λιγότερη, δηλαδή 50%, αντί για 80% ή 90%. Είναι πολύ σοβαρό αυτό”, καταλήγει ο επιστήμονας.