Ενδείξεις σταθεροποίησης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης διαφαίνονται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα όπου καταγράφηκε αυξητική τάση του ιικού φορτίου, από την Κυριακή παρατηρούνται διακυμάνσεις μεταξύ των ημερήσιων μετρήσεων.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 07/02/2022 και της Τρίτης 08/02/2022 είναι:
-Σταθερή (-8%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 05/02/2022 και της Κυριακής 06/02/2022.
-Σταθερή (+5%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 31/01/2022 και Τρίτης 01/02/22
«Παρατηρούμε και πάλι μία εύθραυστη σταθεροποίηση, που εκφράζεται με διακυμάνσεις στο ιικό φορτίο, το οποίο παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «το επίπεδο συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα, ιδιαίτερα από την αρχή του νέους έτους και με τη συντριπτική επικράτηση του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον, δείχνει πως ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της πόλης έχει εκτεθεί στον ιό».
«Οι περισσότεροι πολίτες το πέρασαν ή το περνάνε ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, όντας στη μεγάλη πλειοψηφία θωρακισμένοι με το εμβόλιο. Το να μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, όμως, σημαίνει ότι εκτός από τον εαυτό μας φροντίζουμε να προστατεύουμε και τους γύρω μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφεύγοντας την επαφή μαζί τους ακόμη και στην παραμικρή υποψία έκθεσης μας στον ιό», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.