Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΗ τελευταία φορά που τραγούδησε ο Μίκης Θεοδωράκης στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Η τελευταία φορά που τραγούδησε ο Μίκης Θεοδωράκης στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

- Advertisement -

Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα καθώς, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής. Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους:Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές. Στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή. Στη τρίτη περίοδο από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966). Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.

Ως πολιτικός, ο Μίκης Θεοδωράκης εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής, διετέλεσε υπουργός, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Μέχρι το τέλος υπήρξε έντονα παρεμβατικός στην πολιτική ζωή του τόπου, σχολιάζοντας με επιστολές και κείμενα τις εκάστοτε εξελίξεις.Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το 1953 παντρεύτηκε τη γιατρό Μυρτώ Αλτίνογλου και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Θεοδωράκης ανακοινώνει την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα».

Το 2011 τάσσεται στο πλευρό των “Αγανακτισμένων” πολιτών με επιστολή του. Συμμετέχει στις διαδηλώσεις ως κεντρικός ομιλητής. Παράλληλα, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης θα ταξιδέψει την ίδια χρονιά τον Ιούνιο ως τη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση του –τότε – πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου, για να βρεθεί στο πλευρό των Αγανακτισμένων, μέσα από μία ομιλία παρόμοια με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε θα τραγουδήσει για τελευταία φορά στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε στο βίντεο του Seleo.gr την τελευταία φορά που τραγούδησε στη Θεσσαλονίκη, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποστρατεύει εαυτόν από τη «Σπίθα». Το 2015 συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αργότερα της ασκεί έντονη κριτική. Η τελευταία πολιτική πράξη του Θεοδωράκη είναι η συμμετοχή του στο αθηναϊκό συλλαλητήριο του Ιανουαρίου του 2018 για τη Μακεδονία, που προκάλεσε πολύ διαφορετικές αντιδράσεις, με καταγωγή από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Μετέχοντας στις τάξεις της Αριστεράς, ο Θεοδωράκης υπερασπίστηκε πάντοτε σθεναρά τις αρχές της: τη σημασία της ως ηγετικής δύναμης που μάχεται για το έθνος, την ικανότητά της να συζητήσει και να λύσει το Κυπριακό, μέσα από μια ζωτική συνεννόηση με την Τουρκία, όπως και το βάρος της στη θεμελίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θα πρέπει, βεβαίως, να προστεθεί ότι υψηλή παρέμεινε η πίστη του και στις κοινωνικές αξίες της Αριστεράς, όπως ο αγώνας κατά της οικονομικής ανισότητας και το αίτημα για μια δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα