Οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες σχετικά με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Οι αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε 10 άτομα από τον ευρύτερο κύκλο του 23χρονου δράστη, όμως μέχρι στιγμής έχουν ενδείξεις και προσπαθούν να τις «κλειδώσουν», ώστε να φτάσουν σε συλλήψεις.
Στο στόχαστρο της αστυνομίας έχουν μπει 10 συγκεκριμένα άτομα τα οποία συμμετείχαν στη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη.
Η αστυνομία έχει χαρτογραφήσει την παρέα του 23χρονου, ωστόσο φαίνεται πως έχει στρέψει την προσοχή της και συλλέγει στοιχεία για 10 άτομα. Πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη δολοφονία του 19χρονου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πρόκειται για μέλη του συνδέσμου της Θύρας 4, στην οποία ήταν μέλος ο 23χρονος.
Μετά την επίθεση που έγινε στην περιοχή του Χαριλάου, ο 23χρονος μαζί με άλλα δύο άτομα επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο, πήγε στον σύνδεσμο της Θύρας 4 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έμεινε εκεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν όλοι.
Ένα 24ωρο αργότερα ο 23χρονος συνελήφθη, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι από τις αρχές.
«Τα φαινόμενα αυτά είναι διαχρονικά»
Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε για τη δομή των εγκληματικών οργανώσεων και τόνισε πως μεταξύ των συνδέσμων υπάρχει μίσος. Απαραίτητο, κρίνει, πως θα πρέπει η Πολιτεία και οι παράγοντες του αθλητισμού θα πρέπει να δράσουν από κοινού για να εξαλείψουν το οπαδικό μίσος και βία.
«Η εγκληματική οργάνωση με νομική έννοια είναι αυστηρός όρος. Πρόκειται για μία οργάνωση ανθρώπων με ιεραρχική δομή κι έχει σκοπό να διαπράττει κακουργήματα, ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμούς και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Εάν είναι εγκληματική οργάνωση με κατανεμημένους ρόλους για να διαπράτουν αδικήματα, θα το αναδείξει η έρευνα της αστυνομίας», είπε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος.
«Ο σύνδεσμος φιλάθλων είναι ένας θεσμό που ήθελε αρχικά να προάγει το αθλητικό πνεύμα. Θα σας έλεγε ότι υπάρχουν πολλά καλά παιδιά στις οργανώσεις αυτές, αλλά έχουν εισχωρήσει άνθρωποι με εγκληματικές ροπές που επηρεάζουν τα νεότερα παιδιά και βλέπουμε συχνά εγκληματικές συμπεριφορές, που παραβιάζουν σοβαρά άρθρα του ποινικού κώδικα σε βαθμό κακουργήματος».
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρακόπουλο, η Πολιτεία και η δικαιοσύνη πρέπει να δράσουν και έχουν τη δυνατότητα θεσμικά να τους απομακρύνουν και να τους κλείσουν στη φυλακή, εφόσον αποδειχτεί η ενοχή τους.
«Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι σημερινά, είναι χθεσινά και διαχρονικά. Αυτή η βία δεν είναι κάτι που δημιουργείται ξαφνικά, καλλιεργείται και μεταξύ των φιλάθλων. Οι διοικήσεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνες τους, όσο ισχυρές κι αν είναι».
Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό του βίωμα: «Όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ήμουν δικηγόρος της Θύρας 14 πήρα την πρωτοβουλία και τους κάλεσα στον κεντρικό σύνδεσμο και τους είπα «παιδιά, είναι μία ευκαιρία τώρα που θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα και να μην τσακωθούμε με τα παιδιά του Ολυμπιακού». Υπήρχαν φοβερές αντοδράσεις. Υπάρχει μίσος μεταξύ των συνδέσμων. Πως θα εκτονωθεί τέτοιο μίσος; Πρέπει να γίνει συνολικά μία προσπάθεια για να εκτονώσουμε αυτό το οπαδικό μίσος. Γίνεται; Δεν είναι εύκολο, το προσπάθησα μόνος μου και η προσπάθεια έπεσε στο κενό», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο δολοφόνος και οι συναυτουργοί της δολοφονίας αντιμετωπίζουν την ποινή των ισοβίων, ενώ όσοι άλλοι έχουν συνέργεια αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια.