Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤρένα τρόμου με πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη προς Ουκρανία

Τρένα τρόμου με πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη προς Ουκρανία

Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία μεταφέρονται με συρμούς τρένου μέσω Ρουμανίας. Πριν από δύο μέρες έφυγαν τα πρώτα βαγόνια από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας τα ερωτήματα και την ανησυχία των κατοίκων. Ολα αυτά ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευδε ότι υπήρξαν συμφωνίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για εν κρυπτώ βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία. Πριν βρεθεί η λύση του σταθμού έξω από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hellenic Train είχε αρνηθεί τη μεταφορά, ενώ η κυβέρνηση βρήκε «κλειστό» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως χώρο μεταφόρτωσης λόγω της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η στρατιωτική βοήθεια -σε άγνωστου τύπου πυρομαχικά ή όπλα- τα οποία στέλνει συνολικά η χώρα μας θα περιέχεται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 250 κοντέινερ! Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να διατεθεί ο χώρος του για τη μεταφόρτωση των όπλων και πυρομαχικών, αλλά προσέκρουσαν τελικά σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα: τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα επικινδυνότητας, αφού μεταξύ άλλων τα φορτία θα περνούσαν αναγκαστικά και μέσα από την πόλη, οπότε πέτυχαν να μη γίνει η μεταφόρτωσή τους σε συρμούς μέσα στο λιμάνι.

Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα πυρομαχικά να μεταφέρονται τελικά -σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις- στην Κάτω Γέφυρα έξω από τον Αγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, σε περιοχή όπου υπάρχει ένα βιομηχανικό πάρκο (έκτασης 1.000 στρεμμάτων) και από όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές. Μάλιστα οι πληροφορίες που συνδέονται άμεσα με την ανησυχία των κατοίκων αυτών των περιοχών, που έχουν ζήσει τις διαρκείς μετακινήσεις μεγάλων οχημάτων τις τελευταίες μέρες, θέλουν τα πυρομαχικά να παραδίδονται σε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια, αφού επόμενη στάση αυτών των πυρομαχικών είναι η Ρουμανία και η Hellenic Train αρνήθηκε να δώσει δικά της (μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη δεν χρειάζεται να εξηγηθεί καν ο λόγος της άρνησης). Από εκεί, τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν πάλι με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι είχε προκληθεί σάλος όταν μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε ανάρτηση (21.3.2024) σύμφωνα με την οποία: «Μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους του G7».

Η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου είχε προκαλέσει σάλο και μάλιστα την επόμενη μέρα, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε: «Καμία συμφωνία, είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά»! Αμέσως μετά, όμως, σε μια εξόφθαλμα θολή διευκρίνιση πρόσθετε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας»!

Σήμερα φυσικά καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει καθαρά τι είδους όπλα ή πυρομαχικά στέλνει στην Ουκρανία και «αν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» να γίνονται, δηλαδή χωρίς τίποτα να έχει περάσει από τη Βουλή.

πηγή:efsyn.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα