Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήInfotainmentΤι πρέπει να κάνετε εάν χάσετε τα αρχεία σας

Τι πρέπει να κάνετε εάν χάσετε τα αρχεία σας

- Advertisement -

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι χάσατε τα αρχεία σας θα πρέπει αρχικά να αποβάλλεται οποιοδήποτε αίσθημα απελπισίας, άγχος ή θυμού και να δράσετε μεθοδευμένα και λογικά. Παρακάτω αναλύονται κάποιες τεχνικές τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να μπορείτε να ανακτήσετε τα αρχεία σας.

Πρώτα βήματα

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα είναι δυνατόν να ανακτήσετε τα δεδομένα σας.

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε τον υπολογιστή σας. Τα αρχεία βρίσκονται ακόμα στον σκληρό δίσκο, οπότε η πιθανότητα να γίνει επανεγγραφή άλλων αρχείων πάνω από τα ήδη υπάρχοντα είναι δυνατή.

Δεν σχετίζεται αυτό με δικές σας ενέργειες. Ο υπολογιστής όσο παραμένει ανοιχτός εκτελούνται διεργασίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα αρχεία του σκληρού σας δίσκου και τότε η ανάκτηση δεν θα είναι εφικτή.

Στο laptop σας μετά την απενεργοποίησή του πρέπει να αφαιρέσετε και την μπαταρία, ενώ για το desktop αρκεί να πατήσετε το κουμπί power συνεχόμενα.

 Υπάρχουν κάποια αντίγραφα ασφαλείας;

Ελέγξτε ένα τα αρχεία που έχετε χάσει υπάρχουν ως αντίγραφο σε κάποια άλλη εφαρμογή (π.χ. Cloud) ή αν ποτέ τα είχατε μεταφέρει σε κάποια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης.

Επικοινωνήστε με τους ειδικούς

Μπορεί να μην ξέρετε που οφείλεται η βλάβη που έχει εμφανίσει ο υπολογιστής ή να μην είστε σίγουροι. Όπως και να έχει, μην το ρισκάρετε.

Είναι απαραίτητο οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζεται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή να διορθώνεται από τεχνικούς, οι οποίοι έχουν την εμπειρία και την τεχνοτροπία να το λύσουν.

Υπάρχουν επίσης πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την επαναφορά κατεστραμμένων δεδομένων. Αντίστοιχα και εκείνες διαθέτουν τις τεχνικές και την εμπειρία για να σας βοηθήσουν στο πρόβλημά σας.

Η εταιρεία tictac για παράδειγμα πρωτοπορεί στην ανάκτηση δεδομένων και ενώ είναι η πρώτη εταιρεία που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό παραμένει στην κορυφή.

Εφαρμογές ανάκτησης αρχείων

Εάν η βλάβης τον υπολογιστή σας δεν είναι μηχανική τότε μπορείτε να επιχειρήσετε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα.

TIP: Προσοχή στην επιλογή των προγραμμάτων διότι υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε κάποιο που δεν μπορεί να εκτελέσει όσα υπόσχεται ή είναι κάποιο είδος απάτης.

Η επιλογή αυτή δεν είναι η ασφαλέστερη και σίγουρα δεν σας εγγυάται ότι θα καταφέρετε εν τέλη τον σκοπό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό όπως αναφέραμε παραπάνω.

Ο χειρισμός πρέπει να είναι πολύ λεπτός και αν γίνει από κάποιον που δεν γνωρίζει τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παντελούς απώλειας των αρχείων σας.

Αποτρέψτε εξαρχής την απώλεια δεδομένων

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να είστε σίγουροι πως, ό,τι και αν συμβεί στον υπολογιστή σας, εσείς δεν θα κινδυνεύετε να χάσετε τα αρχεία σας.

Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες πλατφόρμες ή εφαρμογές ηλεκτρονικής αποθήκευσης. Με αυτόν τον τρόπο κάθε αρχείο σας αποθηκεύεται εκεί αυτόματα και θα έχετε πάντα κάποιο backup το οποίο έχετε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε.

Μία πιο γρήγορη λύση είναι να στείλετε τα αρχεία σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό εξυπηρετεί εάν τα αρχεία είναι μικρής χωρητικότητας.

Οι παραπάνω λύσεις είναι δωρεάν αλλά έχουν φυσικά κάποιο όριο στο χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εάν επιθυμείτε περισσότερο χώρο τότε υπάρχουν φυσικά προγράμματα “premium” τα οποία μπορείτε να αγοράσετε και να έχετε περισσότερα προνόμια.

Η απλή παραδοσιακή λύση βέβαια είναι η αντιγραφή ή μεταφορά των αρχείων σε κάποιο στικάκι usb, σε κάποιον εξωτερικό δίσκο ή σε κάποια άλλη εξωτερική μονάδα αποθήκευσης.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε 2 σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή σας ώστε να αντιγράφονται τα αρχεία από τον ένα σκληρό δίσκο στον άλλο. Έτσι θα είστε ήσυχοι και δεν θα αγχώνεστε για πιθανή απώλεια αρχείων και δεδομένων.

Η εσωτερική αυτή αντιγραφή είναι σίγουρα λιγότερο χρονοβόρα από το να αντιγράφετε τα αρχεία σας σε κάποια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης και εννοείται πως προσφέρει και περισσότερο χώρο από ένα απλό usb.

Κατάσταση συσκευών

Κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η συχνή συντήρηση του υπολογιστή ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο πιθανές βλάβες

Η απώλεια σημαντικών εγγράφων είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τον οποιονδήποτε. Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων η ανάκτηση τους είναι δυνατή.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, ανάλογα με το είδος του προβλήματος κάθε φορά, είναι δυνατόν πολύ απλά και γρήγορα να βρεθούν ξανά τα αρχεία στη διάθεσή σας. Για την αποφυγή όμως τέτοιων καταστάσεων συνίσταται η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και η διατήρηση του υπολογιστή σας σε καλή κατάσταση.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα