Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Εκπαίδευση 38 προσφύγων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Θεσσαλονίκη: Εκπαίδευση 38 προσφύγων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών εκπαιδεύτηκαν 38 πρόσφυγες, στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποιήθηκε στη δομή των Λαγκαδικίων, στη Θεσσαλονίκη.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε αστική πυρκαγιά εντός της δομής, δασική πυρκαγιά με επέμβαση δυνάμεων άμεσης προσβολής και ειδικών πεζοπόρων δυνάμεων, άμεση μεταφορά τραυματιών και σενάριο εκκένωσης με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για ειδικά πρωτόκολλα εκπαίδευσης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, τα οποία καθιερώθηκαν μόνο από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πριν από την έναρξη της άσκησης, ομάδες αναγνωρισμένων προσφύγων, συμμετείχαν στην επιχείρηση «They For Them» (Αυτοί για αυτούς), στη διάρκεια της οποίας οι πρόσφυγες έγιναν αγγελιαφόροι, μοιράζοντας φυλλάδια και άλλο υλικό σε όλους τους διαμένοντες για το πρόγραμμα GRRRF4REF του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που πραγματοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο τέλος της άσκησης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι το πρόγραμμα, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στην ανθεκτικότητα, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του Ταμείου, ακριβώς επειδή βοηθά όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

«Αρκεί να σκεφτούμε», συνέχισε η κ. Βούλτεψη, «ότι σε πολλές από τις δομές όπου έγιναν αυτές οι εκπαιδεύσεις, φέτος το καλοκαίρι, που είχαμε τόσες πολλές φωτιές, δεν χρειάστηκε να απασχοληθεί η πυροσβεστική, αλλά το έργο της προστασίας και της πυρόσβεσης το ανέλαβαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακριβώς γιατί είχαν εκπαιδευτεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΟΜ, πρέσβης Τζιανλούκα Ρόκκο, που παρακολούθησε την άσκηση, τόνισε ότι στην κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις κοινωνίες και περισσότερο τις τελευταίες μέρες την Ελλάδα, οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μαρία Κλάρα Μάρτιν, επισημαίνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να βλέπουμε τους πρόσφυγες ως δρώντες, με επαγγελματική εμπειρία, μόρφωση και πολύτιμες δεξιότητες.


Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα