Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: 32ο Money Show: Δραστήριες οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στον ψηφιακό...

Θεσσαλονίκη: 32ο Money Show: Δραστήριες οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον Δ. Παπαστεργίου

Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας κατέληξε το 25% των κονδυλίων, ύψους 135 εκατ. ευρώ, των σχετικών δράσεων του Προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπως γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισήμανε μάλιστα ότι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή χαρακτηρίζεται από οξυδέρκεια και προνοητικότητα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 32ου Money Show, ο κ.Παπαστεργίου γνωστοποίησε ότι στις σχετικές δράσεις του προγράμματος για τις ΜμΕ συμμετέχουν 9.164 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, 840 της δυτικής και 1.781 της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στη μεγάλη μείωση της ανεπίσημης οικονομικής δραστηριότητας, που επετεύχθη στην Ελλάδα χάρη στην τεχνολογία, όπως αυτή καταγράφεται και σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Όπως είπε, η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συνδέεται κατά μέσο όρο με μείωση της ανεπίσημης οικονομίας κατά περίπου 3%. Παράλληλα, η μείωση κατά 10% του ποσοστού των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ιντερνετ εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε μείωση της γκρίζας οικονομίας κατά περίπου 4%.

Iδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Παπαστεργίου στη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, αλλαγή του δορυφορικού προγράμματος της Ελλάδας, με τρόπο ώστε η ανάπτυξή του να καλύπτει -μεταξύ άλλων- ανάγκες της γεωργίας, της μετεωρολογίας, της διάβρωσης των ακτών και της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. «Τον Σεπτέμβρη είδαμε την ολική καταστροφή των περιοχής της Θεσσαλίας, των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Τότε ήταν που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πραγματικά γενναίο και να αλλάξουμε ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντί λοιπόν να στείλουμε στο Διάστημα έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό εκείνο και να στραφούμε σε σμήνος μικροδορυφόρων, σε συνεργασία και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να έχουμε πολλαπλές εικόνες και φωτογραφίες κάθε μέρα, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της αγροτικής παραγωγής, της προστασίας από τις πλημμύρες, της διάβρωσης των ακτών, της μετεωρολογία και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης» είπε και πρόσθεσε ότι ενώ η αλλαγή αυτή φάνηκε αρχικά περίεργη στη βιομηχανία των δορυφορικών συστημάτων, τελικά έγινε αποδεκτή και ήδη βγήκε στον αέρα ο πρώτος διαγωνισμός των 60 εκατ. ευρώ για μια κοινή πλατφόρμα με τη δυνατότητα «κατεβάσματος» φωτογραφιών για τους προαναφερόμενους σκοπούς.

Ο κ.Παπαστεργίου επισήμανε ακόμα ότι η τεχνολογία γενικά και η Τεχνητή Νοημοσύνη ειδικότερα, μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιωθούν παράμετροι που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ενέργεια. Πρόσθεσε ότι, κατά την κακοκαιρία «Daniel» έπεσαν στη Θεσσαλονίκη περί τα 3-4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού, δηλαδή ποσότητα που θα χρειάζονταν περίπου 10 άδειες λίμνες Πλαστήρα για να την απορροφήσουν. Η διαχείριση τέτοιων ποσοτήτων υδάτων στο μέλλον θα μπορούσε να γίνεται με μικρά φράγματα, αλλά και με τη χρήση τεχνολογίας παροχής ακριβούς πληροφορίας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο μέλλον για πιο προορατική διαχείριση τέτοιων κρίσεων.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των δεξιοτήτων, ο κ.Παπαστεργίου επισήμανε ότι λείπουν χιλιάδες χέρια από τον κλάδο της πληροφορικής και ότι χρειάζονται σεμινάρια όχι απλά πλέον για το word ή το Excel, αλλά για πιο προηγμένα αντικείμενα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Επισήμανε ότι σήμερα, σε μια εποχή που η ΤΝ προχωρά «με τόση φόρα», δεν μπορούμε πλέον να προβλέψουμε ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση στην αγορά στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, τονίζοντας ωστόσο ότι στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, όπου σίγουρα θα υπάρχει ζήτηση για επαγγελματίες και στο μέλλον, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο μεταπτυχιακά.

Ο κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε τέλος στην πλατφόρμα για τους εργάτες γης, σημειώνοντας πως πριν από δύο εβδομάδες, από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης, οι οποίες θα «τρέχουν» μέσω των πρεσβειών με ψηφιακά έγγραφα, αντί να διεκπεραιώνονται με την αποστολή των σχετικών φακέλων μέσω ταχυδρομείου, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα