Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαRapid test στα φαρμακεία - Τα νέα μέτρα για μαγαζιά και μετακινήσεις

Rapid test στα φαρμακεία – Τα νέα μέτρα για μαγαζιά και μετακινήσεις

.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Πάντως, την Παρασκευή αναμένεται η συνεδρίαση των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις της χαλάρωσης του lockdown και αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, είναι πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι τα μέτρα εκτός από την χρήση της μάσκας και της τήρησης των όποιων αποστάσεων γίνεται -κυρίως στα σούπερ μάρκετ- δεν τηρούνται.

Έτσι, τώρα που ανοίγει ο καιρός θεωρείται ότι είναι προτιμότερο ο συγχρωτισμός -με την τήρηση όμως των όποιων μέτρων- να γίνεται έξω. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση λέει «ναι» σε ένα σταδιακό μερικό άνοιγμα, αλλά με τη διατήρηση των περιορισμών, δηλαδή της μάσκας και των αποστάσεων. Παράλληλα ενισχύεται το ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές -μπορεί να έχουμε και επιστράτευση ιδιωτών γιατρών- και βέβαια τη διενέργεια περισσότερων τεστ.

Έχει ανοίξει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μία κουβέντα με το υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς για το αν μπορούν και εκείνοι να πραγματοποιούν rapid test τους πολίτες. Βέβαια υπάρχουν κάποια αγκάθια για το ποιος, για παράδειγμα, θα επωμίζεται το κόστος, αν θα το επωμίζεται ο πολίτης και αν θα αποζημιωθεί ο φαρμακοποιός. Ωστόσο, πάρα πολλές είναι οι χώρες οι οποίες εφαρμόζουν αυτό το σύστημα διενέργειας rapid test στα φαρμακεία, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Κύπρος.

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο σταδιακής αποκλιμάκωσης

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ετοιμάσει σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 7 το απόγευμα στις 9 το βράδυ και την άρση του περιορισμού στις μετακινήσεις εκτός δήμων. Προτείνει το άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, ετοιμάζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διπλασιάζει τα τεστ ανίχνευσης.

Τα μέτρα για την κυβέρνηση εκτός από βαλβίδα αποσυμπίεσης προς την κοινωνία θα βοηθήσουν και την οικονομία που εκτροχιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση στα κρατικά έσοδα και η αύξηση της δαπάνης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διόγκωσε το έλλειμμα κατά 2 δισ. ευρώ. «Πρέπει άμεσα να αποφασίσουν και οι ειδικοί, αλλά κυρίως η κυβέρνηση να αρχίσει σταδιακά το άνοιγμα των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων», λέει στην κάμερα του Open o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Πρόθεση όλων είναι η αγορά να ανοίξει κλιμακωτά μόλις η καμπύλη των κρουσμάτων το επιτρέψει, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος να επιτρέψει σε μία μορφή κανονικότητας προστασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» χαρακτήρισε τα «έξυπνα» μέτρα της κυβέρνησης «βλακώδη» και τόνισε ότι χρειάζονται μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ από το κράτος, τεστ στους εργαζόμενους όταν σχολάνε, αυστηρή ιχνηλάτηση, άνοιγμα ξενοδοχείων καραντίνας για όσους μένουν σε μικρά σπίτια, διπλοβάρδιες στα σχολεία μόνο για φέτος, κάτι που απαιτεί προσλήψεις καθηγητών, τεστ στους μαθητές με κάλυψη του κράτους, εμβολιασμούς στους καθηγητές, ενίσχυση της τηλεργασίας στο 70%, αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς.

«Αν δεν γίνουν αυτά φοβάμαι πως θα βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή. Έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος” είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τον τουρισμό ανέφερε ότι απαιτείται το αρνητικό τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και τόνισε πως “το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μία ανοησία όταν έχεις μόνο 7% εμβολιασμένους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη».

Γεραπετρίτης: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης
Το μήνυμα ότι, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης», έστειλε μέσω του Mega ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αυριανές ανακοινώσεις (ωράριο εξόδου, μετακίνηση με κωδικό 6 και με Ι.Χ.), δήλωσε με έμφαση πως «είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή», ενώ την πίεση που δέχεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την απέδωσε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες και η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων.

Αναλυτικά, την ανάγκη ταυτόχρονης διατήρησης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων από τη μια, και διασφάλισης της δημόσιας υγείας από την άλλη, υπογράμμισε εισαγωγικώς ο Γ. Γεραπετρίτης, κάνοντας επιπλέον λόγο για δύο πυλώνες: «Ο πρώτος θα έχει ως βάση κυρίως την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν και γίνονται ακόμη πολύ σημαντικές δράσεις με την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ – επίσης μια πολύ πιο διευρυμένη χρήση των tests σε πανελλαδική κλίμακα», ενώ ο δεύτερος πυλώνας θα προβλέπει «προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα».

Επίσης «είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και αυτό «οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων». Συνεπώς, εξήγησε, «θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές που ίσως έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων», προϊδέασε. Σύμμαχος, εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ο καιρός, η μέρα που μεγαλώνει, η αλλαγή της ώρας, παρατήρησε.

«Σε όλη την Ευρώπη είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα, η Ελλάδα βιώνει ακόμη το τρίτο κύμα χάρη στα προληπτικά μέτρα τα οποία έχει λάβει», τόνισε επίσης με έμφαση, συμμεριζόμενος και αυτός την καθολική, όπως την χαρακτήρισε, διαπίστωση, ότι η κόπωση από τους περιορισμούς, «έχει οδηγήσει σε μια ‘ασφυξία’, σε μια πλημμελή συμμόρφωση. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», επέμεινε, μια χρυσή τομή που θα συνδυάζει την κοινωνικότητα και την απουσία χαλάρωσης με τα μέτρα πρόληψης/προφύλαξης.

«Το σύστημα πιέζεται και η πίεση που δέχεται σήμερα, αντανακλά σε όσα συνέβησαν πριν δύο εβδομάδες, ό,τι βιώσαμε πριν δύο εβδομάδες σε επίπεδο κοινωνίας», σημείωσε στη συνέχεια της συνέντευξης, παραθέτοντας σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες – «δεν χρειάζεται πολλή φαντασία ότι με τον κοινωνικό συγχρωτισμό συνιστούν εστία μετάδοσης» – αλλά και το έλλειμμα εφαρμογής των μέτρων. Παρότι «το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ», υπάρχουν στοιχεία τα οποία «συνηγορούν ότι το διάστημα στο οποίο ακόμη θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό» και ως τέτοια στοιχεία ο υπουργός παρέθεσε τη βελτίωση του καιρού και τον εμβολιασμό που «πηγαίνει άριστα», όπως είπε, επικαλούμενος και τα επαινετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Συνέχισε δε, με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως «το να απλώσουμε τη μέρα έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος επιμερισμός του κόσμου και από την άλλη πλευρά να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να βρίσκεται έξω».

Στο ερώτημα τι τελικώς θα ανοίξει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως είναι σημαντικό να αναζητηθούν κάποιες εστίες κοινωνικής αποσυμπίεσης, χωρίς να προχωρήσει επί του παρόντος σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ενώ μετέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης «να ανοίξουν, με σχέδιο και συστηματικά, και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία, ίσως κατά προτεραιότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά».

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση και ιδίως τα νέα παιδιά που έχουν βρεθεί έξω από το φυσικό κοινωνικό τους περιβάλλον, (αλλά) είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή». Εστιάζοντας στη συνέχεια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρατήρησε ότι «τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, συνηγορούν ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την πανδημία: αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί το 1,5 εκατ. εμβόλια, περιμένουμε πολύ μεγάλες δόσεις εντός του Απριλίου, που θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπεί η χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6, ο υπουργός Επικρατείας εκκινώντας από τη θέση ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές τη δυνατότητα να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, χαρακτήρισε «αυτονόητο το ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται και επωχούμενοι». Αντιθέτως, για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως η αίσθησή του είναι ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τα βλέπουμε βήμα βήμα τα θέματα αυτά». Εξήγησε δε, πως η κυβέρνηση βλέπει και πιο μακροπρόθεσμα, βλέπει και το Πάσχα που έρχεται.

Αναφορικά, τέλος, με το εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 29/3 και πώς, σημείωσε πως «η Δευτέρα 29 Μαρτίου για τα δεδομένα τα οποία έχουμε, φαντάζει μια αιωνιότητα». Διαβεβαίωσε όμως ότι εάν αποφασισθεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. «Πραγματικά η ελληνική οικονομία ‘ματώνει’ για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο υγείας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης, και επικαλέστηκε τις νέες στατιστικές του ECDC οι οποίες «αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλύτερα», είναι μέσα στις 2-3 χώρες με την καλύτερη θέση, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων και των θανάτων. Επιπλέον, η πατρίδα μας είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των tests, δήλωσε εξάλλου και ζήτησε «όσο το δυνατόν να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης (…) να εμβολιαζόμαστε, και έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη».

 

Πηγή: Έθνος

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα