Στα έγκατα της πολύπαθης Εγνατίας έχουν την δυνατότητα να βρεθούν οι Θεσσαλονικείς επισκεπτόμενοι τον σταθμό Αγίας Σοφίας” του μετρό στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης του Openhouse.Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γούπος
Ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό Θεσσαλονίκης αποτελούν μαζί με τον αντίστοιχο της Βενιζέλου τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Συνεπώς συνέβαλαν μεταξύ και άλλων παραγόντων στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.
Ο εν λόγω σταθμός διαθέτει δύο σημεία πρόσβασης επί της οδού Εγνατίας. Στο εσωτερικό του αυτός βρίσκεται σε βάθος τριών επιπέδων. Παράλληλα υπάρχει και ένα ακόμα επίπεδο μεταξύ της επιφάνειας οδού και του πρώτου επιπέδου του σταθμού, το οποίο ωστόσο δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό καθώς περιλαμβάνει τα αποχετευτικά δίκτυα.
Εισερχόμενοι στον χώρο του σταθμού η ξενάγηση σε αυτόν έγινε από τον επιβλέποντα μηχανικό ανατολικού τομέα, κ. Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο.
Οι ερωτήσεις του κοινού κατά τη ξενάγηση πολλές, με κοινή συνισταμένη όλων να αποτελεί το “πότε” θα παραδοθεί προς χρήση το έργο. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι μια από τις απαντήσεις του υπεύθυνου ξενάγησης ήταν πως “Η καθυστέρηση στην παράδοση του έργου είναι θέμα κάποιων προσφύγων ακόμα”.
Υπό αυτό το πρίσμα και στο περιθώριο της ξενάγησης ρωτήσαμε σχετικά με το ζήτημα του χρόνου ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης οδού, γενικότερα στο σύνολο των σταθμών, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού.
Για τον τελευταίο η απάντηση του κ. υπεύθυνου για την ξενάγηση μηχανικού, ήταν πως αυτή ωφείλεται σε διαφωνίες ανάμεσα στην “Ελληνικό μέτρο” και την διοίκηση του σιδηροδρομικού σταθμού, σχετικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αυτού χώρου.