Τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών σηματοδοτεί η ανακοίνωση των εκλογών στις 21 Μάιου. Η προσφυγή στις κάλπες την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου δεν αλλάζει τον προγραμματισμό της Βουλής, η οποία θα συνεδριάζει κανονικά μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε και θα διακόψει τις εργασίες του λόγω Πάσχα.
Μέχρι τότε αναμένεται να ψηφιστούν 5 νομοσχέδια, μεταξύ αυτών και τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών την ερχόμενη Πέμπτη, ο νέος μεταναστευτικός κώδικας αλλά και το αποκαλούμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο Υπουργείου Εσωτερικών.
Αναμένεται ακόμη, να κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχέδια, ένα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιών και ένα του υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Σύμφωνα δε με υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές δεν αποκλείεται η Βουλή να ανοίξει για μια ή δύο συνεδριάσεις μετά το Πάσχα, εάν υπάρχουν νομοθετικές εκκρεμότητες προς ψήφιση.
Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών γίνεται με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της παρούσας Βουλής και της προκήρυξης εκλογών. Αυτό σχετίζεται και με τις συνταγματικές προθεσμίες, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής περιόδου είναι 30 ημέρες και το μικρότερο 22 μέρες, κάτι που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός λογικά είτε την Δευτέρα 24 είτε την Τρίτη 25 Απριλίου θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για τους λόγους προκήρυξης εκλογών προ της προβλεπόμενης συνταγματικής προθεσμίας γιατί και αυτές οι εκλογές τυπικά θεωρούνται πρόωρες εφόσον δεν προκηρύσσονται κοντά στις 9 Ιουλίου, οπότε και διεξήχθησαν εκείνες του 2019 .
Α Εκλογές με Απλή Αναλογική
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που βάζει προσκόμματα στην επίτευξη αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% εως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% – 46,9%. Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Συγκρότηση Βουλής για μια ή δύο μέρες
Ακόμη και αν δεν σχηματίζεται κυβέρνηση η Βουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών στο διάστημα από 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου, προκειμένου να ορικιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου. Θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.
Δεύτερες εκλογές με λίστα
Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. Πάντως, δεν έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, καθώς οι μαθητές που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές θα είναι μόνο όσοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα, κάτι που θεωρείται πως δεν θα προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των εκλογικών κέντρων. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως μένουν κοντά στα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης, τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Πηγή: Αθήνα 984