Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα - Αγωνία για οικισμούς στη...

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα – Αγωνία για οικισμούς στη Μάνδρα, συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα των πυρκαγιών στο Πανόραμα Λουτρακίου και στα Μέγαρα, στην περιοχή της Άνω Βλυχάδας και το πεδίο βολής Κανδηλίου.

Ασταθής είναι επίσης η κατάσταση στα Δερβενοχώρια όπου η ένταση της φωτιάς μεταβάλλεται διαρκώς τις τελευταίες ώρες, παραμένοντας απειλητική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανόραμα Λουτρακίου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες έχουν διασχίσει τον οικισμό, ο οποίος προηγουμένως είχε εκκενωθεί προληπτικώς. Κατά συνέπεια, επί του παρόντος είναι άγνωστη η έκταση της καταστροφής η οποία έχει συντελεστεί. Επιπλέον, η εγγύτητα του μετώπου προς την εθνική οδό αναγκάζει τις αρχές να επικεντρώνουν εκεί τις προσπάθειες αναχαίτισης της φωτιάς, διακόπτοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν  τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Επί του παρόντος, και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία/Τροχαία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου, σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας. Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει ανοιχτή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, στην οποίαν όμως δημιουργείται συμφόρηση.

5933905
Μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του μετώπου Λουτρακίου, η ανησυχία για την επέκτασή του προς τα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας παραμένει, εξού και μεγάλη πυροσβεστική δύναμη παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής. Προς το παρόν, βεβαίως, η φωτιά παραμένει σε απόσταση από τις εξαιρετικά εύφλεκτες εγκαταστάσεις της Motor Oil. Παρόλον ότι οι προβλέψεις για την ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες είναι δυσοίωνες, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των ρευμάτων, ιδιαίτερα το μεσημέρι.

Με άλλα λόγια, το σενάριο των προηγούμενων δύο 24ωρων δεν αλλάζει ριζικά: Η Αττική και οι πέριξ αυτής νομοί παραμένουν στη ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου. Στα σημεία όπου ήδη υπάρχουν εν ενεργεία μέτωπα, οι ελπίδες περιορισμού της φωτιάς και κατάσβεσής της εναποτίθενται στα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, η αποστολή των οποίων όμως καθίσταται δύσκολη, λόγω των ανέμων και του πυκνού νέφους καπνού. Διότι, προϋπόθεση για την αποτελεσματική παρέμβαση από αέρα είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση στις φλόγες, κάτι που όμως θέτει σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο τα πληρώματα. Πάντως, σε ετοιμότητα παραμένουν επιπλέον σκάφη του Λιμενικού Σώματος, για το ενδεχόμενο διάσωσης εγκλωβισμένων δια θαλάσσης.

Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Πυροσβεστική για την περιοχή είναι πως από το μεσημέρι, τις 14:00 έως και αργά το βράδυ, με μηνύματα από το 112 απευθύνθηκε έκκληση προς τους κατοίκους συνολικά 7 περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι περιοχές αυτές είναι η Νέα Ζωή και ο Νέος Πόντος στην Μάνδρα και οι Άγιοι Θεόδωροι, η Γλυκιά Ζωή, ο Λουτρόπυργος, η Άνω Βλυχάδα, ο Όθωνας και η Ευταξία προς τους Αγίους Θεοδώρους.

Το δεύτερο εκτενές μέτωπο πυρκαγιάς των τελευταίων ωρών βρίσκεται πέριξ του πεδίου βολής Κανδήλη, στα Μέγαρα. Συνεχείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν εκτάσεις σε ορεινά τμήματα πάνω από τα χωριά της περιοχής, ενώ οι ενεργές εστίες είναι δεκάδες πλησίον της Άνω Βλυχάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί προς την πόλη των Μεγάρων, παρά την ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς και το απρόβλεπτο των κινήσεών της, αναλόγως της φοράς του ανέμου, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς.

Οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής αγωνιούν για τις μονάδες τους, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στις πλαγιές του βουνού. Αν παραδοθούν στις φλόγες, η καταστροφή θα προσλάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις, τόσο σε κόστος ζωής για τα ζώα, όσο και για τις περιουσίες των κτηνοτρόφων.

Στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, παρά την σχετική ύφεση της πυρκαγιάς συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Ιουλίου ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει υψηλός και διαρκής. ΑΟι οικισμοί δεν απειλούνται μεν, αλλά μεγάλες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης εξακολουθούν να καίγονται, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα νεαρά δέντρα τα οποία είχαν αρχίσει να αναδύονται στον τόπο προηγούμενης πυρκαγιάς, από το 2016. Η εξέλιξη των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια, τις επόμενες ώρες θα εξαρτηθεί από τη φορά και την ένταση των ανέμων. Απο νωρίς το πρωί επιχειρούν στην περιοχή και εναέριες δυνάμεις με  πέντε αεροσκάφη και επτά  ελικόπτερα.

5933753
Μεγάλες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης εξακολουθούν να καίγονται στα Δερβενοχώρια

Στη Νέα Ζωή οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά από τη χθεσινή κατεπείγουσα εκκένωση του οικισμού. Εκατοντάδες μικρές εστίες παραμένουν ενεργές στην περίμετρο της Νέας Ζωής, όμως η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, έστω και εάν η προειδοποίηση των αρχών για το συγκεκριμένο σημείο θέτει το βαθμό επικινδυνότητας πολύ υψηλά, στη βαθμίδα 4.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα