Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚ. Μητσοτάκης: Καθιερώνεται το youth pass, επεκτείνεται το market pass

Κ. Μητσοτάκης: Καθιερώνεται το youth pass, επεκτείνεται το market pass

Η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή πραγματοποιήθηκερ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στον οικονομικό τομέα. «Καλή δύναμη στο έργο μας, χαίρομαι που απαλλαγήκαμε από τη τζαμαρία», είπε αρχικά χαριτολογώντας.

«Είμαι εδώ για να περιγράψω τους νέους στόχους μας, τις προτεραιότητές μας, για δεύτερη φορά. Δεν θα κρύψω την συγκίνησή μου. Θα εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνησση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις επιθυμίες των πολιτών. (…) Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες». Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023, ο λαός έδωσε σαφή εντολή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες μας επιβράβευσαν με γενναιοδωρία. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους».

«Οι καλύτρερες μέρες είναι κοντά μας. Δεν έχουν λυθεί όμως όλα μας τα προβλήματα. Ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η χώρα πρέπει να κάνει τη τελευταία βήματα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίας. Αυξήσαμε τον κατώτατο και τον μέσο μισθό, μειώσαμε φόρους, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τα νοικοκυριά. «Οι μισθοί είναι χαμηλοί». Αναφέρθηκε ακόμη στην ψηφιοποίηση του κράτους, που η «χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο». «Ο χώρος της Υγείας άντεξε» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ανυπόμονη για αλλαγές είναι η ελληνική κοινωνία. (…) Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές, θα τις αναφέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Από τις επόμενες μέρες θα υλοποιούνται τα νέα μέτρα», διευκρίνισε ο κ. Μητοστάκης.

Η χώρα χρειάζεται μια «μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες. (…) Προσπάθεια ριζοσπαστική αλλά και δίκαιη, συμπεριληπτική, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».

Δημοσιονομική – οικονομική πολιτική: Τα μέτρα

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους

Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου

Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα

Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ

Υποχώρηση της ανεργίας στο 8%

Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μετρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων

Απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ

Το πρώτο νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζεται το market pass, καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass. Από την 1/1/1014, σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε που είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950. Επίσης, έκανε λόγο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Θα κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι η «δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ ισχύει στο ακέραιο. «Σκοπός μας στις αστικές και ημιαστικές πριοχές το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε 7-15 λεπτά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση των δωρεάν προλη[τικών εξετάσεων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη».

Σχετικά με την Παιδεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πρώτοι διαδραστικοί πίνακες έχουν ήδη εγκατασταθεί στα δημόσια σχολεία, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην προσχολική αγωγή».

«Σύντομα θα ξεκινήσει 6μηνο πρόγραμμα κατάρτισης υποψήφιων που ασχολούνται με την τεχνολογία» και τόνισε ακόμη ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγουν στον κόσμο».

«Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα διπλασιάσουν τους πόρους του. Είπε επιπλέον ότι «προγραμματίζουμε να χτίσουμε 2.500 σπίτια σε δημόσιους χώρους. (…) Θα διπλασιάσουμε τα φτηνά στεγαστικά δάνεια προς τους φοιτητές που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα τα 5.000 και θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.500 φοιτητές».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. (…) Θα μειώσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου, μπορούμε να παράγουμε δική μας ενέργειας».

Ψηφιοποιούνται υπηρεσίες και αρχεία του κράτους, ολοκληρώνεται το 2025 το Κτηματολόγιο, έως τότε όλα τα δεδομένα του Δημοσίου πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους. Σύντομα θέλουμε να καθιερώσουμε αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη, ενώ πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να οργανώσουμε άμεσα την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι στις αρχές του 2025, πρόκειται «να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος».

Αναφορικά με την αμυντική δύναμη της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «συνεχίζουμε και την επόμενη τετραετία τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί» ενώ συμπλήρωσε ότι έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση των ναυπηγείων. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί το 2025.

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική, υποστήριξε πως «θα κερδίσουμε πολλές μάχες ακόμη στην Ευρώπη».

«ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους», τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. Η πολιτεία θα συνεχίσει να υλοποιεί αρδευτικά έργα. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό.

Θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να αναφέρονται σε ξεπερασμένο μοντέλο. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αξιοποιούν την τεχνολογία.

Μία χώρα με εθνική αυτοπεποιθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας κάθε συγκυρία.

Για την ανάγκη να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα με τα «αδέρφια» τους στην Ακρόπολη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι «η ΕΡΤ δεν έχει καμία σχέση με την ΕΡΤ του παρελθόντος».

«Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο κράτος, σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «στόχος μας να εχουμε οικοκοδομήσει μια Ελλάδα όπου οι ατομικές φιλοδοξίες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα θα συμβαδίζουν με τη συλλογική πρόοδο. (…) Σήμερα είμαστς σε μια νέα αφετηρία. (…) Η πεμπτουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου είναι ότι είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο τέλος της ομιλίας του, επισήμανε – με αφορμή το ποίημα του Κίπλινγκ, «Αν», που είχε επιλέξει να απαγγείλει κάποιους στίχους του στη δήλωσή του, μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές – «πρέπει να αντιστρέψουμε το «αν»σε «να» και να γίνουμε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας».

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα