Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΦέσι 147.000 € της Cisco στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φέσι 147.000 € της Cisco στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η πολυδιαφημισμένη επένδυση ψηφιακού μετασχηματισμού, η παραχώρηση του εμβληματικού κτιρίου των Παλαιών Σφαγείων και οι λογαριασμοί αερίου και ρεύματος που πλήρωναν επί τέσσερα χρόνια οι φορολογούμενοι.

H πολυδιαφημισμένη «επένδυση» ψηφιακού μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη αποδείχτηκε… αμερικανικός σπάγκος! Η πολυεθνική Cisco, στην οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα εμβληματικό κτίριο -τα Παλαιά Σφαγεία ή Labattoir- για να φιλοξενήσει το «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», δεν πλήρωσε για τέσσερα χρόνια φως, αέριο και νερό! Τα 147 χιλιάδες ευρώ για τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικού τα πλήρωνε κανονικά κι αυτά ο δήμος, παρότι στη σύμβαση παραχώρησης αναφερόταν ρητά ότι τα έξοδα αυτά θα πληρώνονταν από την εταιρεία.

Η αποκάλυψη έπεσε σαν βόμβα χθες στη Θεσσαλονίκη με δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr, ωστόσο το θέμα είχε έρθει έναν και πλέον μήνα νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο από τον Σπύρο Πέγκα και την Ελλη Χρυσίδου, που ζητούσαν από τον δήμο να πει τι θα κάνει με την παραχώρηση του κτιρίου. Μάλιστα για πρώτη φορά είχε δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους ολόκληρος φάκελος με στοιχεία από τη Cisco για τις δράσεις της.

Τότε φαίνεται ότι έγινε ο έλεγχος στα οικονομικά από την αντιδημαρχία Οικονομικών. «Αποκαλύπτεται η εγκατάλειψη των δημοτικών υποθέσεων, κανένας δεν παρακολούθησε τι συνέβη, πλήρωναν τους λογαριασμούς τέσσερα χρόνια και κανένας δεν διερωτήθηκε καν τι συμβαίνει, ρωτούσαμε τους υπαλλήλους σε ποιες παροχές αντιστοιχούν τα ποσά και δεν γνωρίζανε» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού & Δημοτικής Περιουσίας. «Βέβαια», προσθέτει, «και κανένας από την εταιρεία δεν διερωτήθηκε τι συμβαίνει, οπότε πριν από ενάμιση μήνα τούς στείλαμε γραφή με εντολή του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη και τους ενημερώσαμε για το χρέος που έχουν στον δήμο. Μετά την ενημέρωση οφείλω να σημειώσω ότι υπήρξε απάντηση, στην οποία δεν υπάρχει άρνηση να πληρώσουν τα χρήματα. Μόνο που…».

Εδώ ξεκινάει άλλη ιστορία, διότι στο περίφημο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων (ως Labattoir απέμειναν λόγω ενός προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων στα χρόνια Μπουτάρη), τον ανακαινισμένο δηλαδή -επί δημαρχίας Μπουτάρη- χώρο των Παλαιών Σφαγείων, εκτός από τη Cisco, σε διπλανό κτίριο βρίσκεται και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο οποίος, όπως αποδείχτηκε, έχει από κοινού(!) τη «χελώνα» του ηλεκτρικού ρεύματος με το κτίριο στο οποίο βρίσκεται η Cisco.

Κοινή «χελώνα»

Εδώ αξίζει να ξεκαθαριστεί ότι το κτίριο του ΣΒΕ ήταν μια παλιά αποθήκη την οποία παραχώρησε ο δήμος επί Μπουτάρη στον ΣΒΕ και με κεφάλαια του οποίου το κτίριο αποκαταστάθηκε, αφού ο Μπουτάρης είχε αποχωρήσει από τη δημαρχία. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η «χελώνα» ήταν και παρέμεινε μία –και τώρα… καλά ξεμπερδέματα.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον λογαριασμό φυσικού αερίου, φαίνεται ότι η εταιρεία πλήρωσε ήδη 9.500 ευρώ και για τα υπόλοιπα 6.000 θα λύσει το θέμα με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ομως για το ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι και ο μεγαλύτερος λογαριασμός, εδώ υπάρχει πρόβλημα διότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ποσό από τα 132 χιλιάδες ευρώ αναλογεί στη Cisco και τι αναλογεί στον ΣΒΕ και αν τελικά τα δύο κτίρια θα συνεχίσουν με κοινή «χελώνα». Από τον δήμο προτίμησαν να λύσουν τις διαφορές μόνοι τους η εταιρεία και ο ΣΒΕ.

Εκτός από τα ζητήματα των απλήρωτων λογαριασμών όμως, τέθηκε αυτομάτως και το θέμα της λειτουργίας του ίδιου του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Digital Transformation & Digital Skills Center». Διότι το κτίριο παραχωρήθηκε για 4 χρόνια, η σύμβαση παραχώρησης λήγει στις 20 Ιουνίου και ήδη στον δήμο μιλούν για αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσδοκίες (επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ) που υπήρχαν και την πραγματικότητα, αφού η εταιρεία έχει αφήσει μηδενικό αποτύπωμα στην πόλη σε θέσεις εργασίας και συνολική προσφορά.

Η ίδια η Cisco αναφέρεται σε 16.000 επισκέψεις και εκπαίδευση 379 ατόμων μέσα σε 4 χρόνια, κατά το κοινώς λεγόμενο έκανε απλώς… σεμινάρια, χωρίς μάλιστα να πληρώνει ούτε ενοίκια. «Θα το σκεφτούμε καλά αν θα συνεχίσουμε την παραχώρηση» λέει ο κ. Αρβανίτης, σημειώνοντας πως «υπήρχαν προσδοκίες αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν και επιπλέον ο δήμος έχει ανάγκη στέγης για τις υπηρεσίες του. Το κτίριο είναι εμβληματικό, παλέψαμε να γίνει και να στηθούν πολιτιστικά προγράμματα, διαφωνήσαμε με ένταση στην παραχώρηση στη Cisco και ζητάμε την άμεση επιστροφή σε χρήση από τον δήμο, στην κυριότητα του οποίου ανήκει».

Το σκάνδαλο με την πλατφόρμα Webex!

Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα θορυβώδη εγκαίνια τον Ιούνιο του 2021, με τον Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης τότε, να δηλώνει «θα βαρεθείτε να βλέπετε επενδύσεις, όλες οι μεγάλες εταιρείες του πλανήτη κοιτάνε τη χώρα μας»(!), και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τότε, Κυριάκο Πιερρακάκη, να συμπληρώνει ότι «η χώρα μας βρίσκεται πλέον στον διεθνή χάρτη επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας»!

Ασυγκράτητος ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωνε πως «πριν από ενάμιση χρόνο υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Cisco, η οποία αποτελεί μια τεράστια εταιρεία και η παρουσία της στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αποτελεί εξαιρετικό νέο» και πρόσθετε: «Συζητήσαμε ήδη τη διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Cisco και πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα». Εναν μήνα μετά ο τότε Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ επισκεπτόταν τον χώρο, έδινε συγχαρητήρια στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στον κ. Ζέρβα έλεγε πως «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο μόλις εννέα μήνες, δεδομένων όλων όσων έχουν επιτευχθεί»!

Πολλοί από τους αναγνώστες/στριες της «Εφ.Συν.» θα ανακαλούν παράλληλα στη μνήμη τους το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει μεσούσης της πανδημίας, όταν είχαν καταγγελθεί ζητήματα αδιαφάνειας στη σύμβαση που είχε το υπουργείο Παιδείας με τη Cisco αλλά και της ανεξέλεγκτης χαρτογράφησης μέσω της πλατφόρμας Webex προσωπικών δεδομένων για το σύνολο σχεδόν των παιδιών και εφήβων της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 23.3.21 «Η πανάκριβη “δωρεά” της CISCO που κρατήθηκε μυστική», 30.3.21 «Το σκάνδαλο CISCO έφτασε μέχρι την Ευρώπη».

πηγή:efsyn.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα