Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήInfotainmentΕίδος συγκόλλησης: 5 κριτήρια για να επιλέξετε το καταλληλότερο

Είδος συγκόλλησης: 5 κριτήρια για να επιλέξετε το καταλληλότερο

Με τόσο μεγάλη ποικιλία στις τεχνικές και τα είδη συγκόλλησης μετάλλων, το να μπορέσετε να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για εσάς είναι κάτι αρκετά δύσκολο, ειδικά αν έχετε ξεκινήσει πρόσφατα τη συγκόλληση και δε γνωρίζετε την διαδικασία.

Θεωρείται μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και είναι σημαντικό πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε πως επιλέξατε το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό είδος συγκόλλησης για εσάς. Μέσα σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρείτε κάποια σημαντικά κριτήρια έτσι ώστε να βοηθηθείτε και να επιλέξετε το καταλληλότερο είδος συγκόλλησης που θα ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες σας.

Ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να μη σπαταλήσετε άδικα τα χρήματά σας και να προμηθευτείτε το καλύτερο εργαλείο!

Κριτήριο 1ο: Είδος μετάλλου

Είναι αρκετά σημαντικό να προσδιορίσετε το είδος του μετάλλου που θα συγκολλήσετε. Αυτό το λέμε γιατί κάθε μέταλλο παρουσιάζει διαφορετικές ιδιότητες και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί σωστά μόνο μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας συγκόλλησης.

Για παράδειγμα, άλλο είδος συγκόλλησης θα χρησιμοποιήσετε αν το μέταλλό σας είναι το αλουμίνιο και άλλο αν το μέταλλο προς συγκόλληση είναι το ατσάλι ή ο χαλκός.

Κριτήριο 2ο: Τοποθεσία εργασία

Μεγάλη σημασία έχει και το πού ακριβώς θα εφαρμόσετε την εργασία της συγκόλλησης: θα είναι εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος;

Εάν σκοπεύετε να δουλέψετε σε εσωτερικό χώρο και άρα θα βάλετε τη μηχανή στην πρίζα, τότε πρέπει να αποφασίσετε αν θα εργαστείτε με στάνταρ ρεύμα (110/120 Volt), με υψηλότερης έντασης ρεύμα (220/240 Volt) ή με μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα.

Αν, όμως, σκοπεύετε να εργαστείτε σε εξωτερικό χώρο, τότε θα χρειαστεί να προμηθευτείτε μια μηχανή συγκόλλησης που θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως γεννήτρια, ενώ απαραίτητο είναι να ληφθούν υπόψη και οι καιρικές συνθήκες.

Δε μιλάμε καν για βροχή, καθώς και μόνο ο άνεμος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο τελικό προϊόν της συγκόλλησης.

Κριτήριο 3ο: Ρεύμα

Ακόμα και αν δε γνωρίζετε πολλά για τη συγκόλληση, σίγουρα αντιλαμβάνεστε πως κάθε μέταλλο έχει και διαφορετικό πάχος, κάτι που συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος ενός μετάλλου, τόσο περισσότερο ρεύμα θα χρειαστεί, προκειμένου η διαδικασία να γίνει σωστά.

Για τον λόγο αυτό προσδιορίστε με προσοχή το πάχος του μετάλλου καθώς μεγαλύτερα σε πάχος μέταλλα απαιτούν περισσότερη θερμότητα και ρεύμα, ενώ τα πιο λεπτά μέταλλα δεν έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις.

Η πιο ασφαλής λύση είναι να αγοράσετε μια μηχανή συγκόλλησης που να ανταποκρίνεται στα περισσότερα είδη μετάλλων. Και αυτό θα είναι αρκετά χρήσιμο σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε διαφορετικά υλικά. Τέλος, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη τις δεξιότητες, τόσο γνωστικές όσο και τεχνικές, που χρειάζονται για τη συγκόλληση.

 Κριτήριο 4ο: Χρήση αερίου

Διαφόρων ειδών συμπιεσμένα αέρια (αργό, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.) ή και συνδυασμοί τους χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές μεθόδους συγκόλλησης.

Για παράδειγμα, στη συγκόλληση MIG μπορεί να χρησιμοποιηθεί ήλιο, αργό, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο κ.α., με το μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και αργού να είναι ο πλέον κοινός συνδυασμός για τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη, στις συγκολλήσεις TIG χρησιμοποιείται συνήθως καθαρό αργό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθεται και ήλιο.

Τα αέρια που χρησιμοποιούνται στις συγκολλήσεις λειτουργούν ως προστασία του τελικού προϊόντος, αποτρέποντας τη δημιουργία ανωμαλιών λόγω του αέρα.

Κριτήριο 5ο: Βασικά χαρακτηριστικά εξοπλισμού

Τέλος, μην ξεχάσετε να προσέξετε και να κατανοήσετε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της μηχανής συγκόλλησης που επιθυμείτε να αγοράσετε.

Καταρχάς, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στον κύκλο ζωής της μηχανής. Ο κύκλος εργασίας υποδηλώνει πόση ώρα θα μπορείτε να πραγματοποιείτε συγκόλληση συνεχόμενα μέσα στο χρονικό περιθώριο των δέκα λεπτών. Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι να προσέξετε την τάση του ανοιχτού κυκλώματος καθώς και να διαθέτει η μηχανή προστασία από τη θερμική υπερφόρτωση.

Τα παραπάνω είναι κάποια σημαντικά κριτήρια που πρέπει να προσέξετε και στα οποία θα δώσετε ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου η μηχανή συγκόλλησης που θα επιλέξετε να είναι η σωστή και να δημιουργήσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 
Διαβάστε Ακόμα