Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΧαλκιδική: Μειωμένη φέτος η παραγωγή πράσινης ελιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Χαλκιδική: Μειωμένη φέτος η παραγωγή πράσινης ελιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

- Advertisement -

Για τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών, μιλούν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής που η ακαρπία της παραγωγής της πράσινης ελιάς έχει φτάσει το 90%, θέτοντας σε κίνδυνο της επιβίωσή τους αλλά και το μέλλον της παραγωγής.

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από το σημαντικό αυτό πλήγμα, με τους επιστήμονες να αναζητούν λύσεις και τους παραγωγούς να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας.

Ο Θανάσης Χαλάτσης, ελαιοπαραγωγός στις Καλύβες Χαλκιδικής, δείχνει την ακαρπία του ελαιόδεντρου στα χωράφια του. Ίδια η εικόνα καταγράφεται στο 90% της παραγωγής της πράσινης ελιάς σε όλο το νομό. «Αφορά 15 χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς σε 30 και πλέον παραγωγικά χωριά της Χαλκιδικής στα οποία καλλιεργούμε άνω των 360 χιλιάδων στρεμμάτων ελιάς, ένα προϊόν 90-95% % εξαγώγιμο, σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν», δηλώνει.

Το εργαστήριο δενδροκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ετοιμάζει μελέτη με λύσεις για να αποφευχθεί ο αφανισμός της καλλιέργειας ή να αναζητηθούν άλλες ποικιλίες.

«Αρχικά μια συνετή λύση να εφαρμόσουμε καλλιεργητικές τεχνικές άρδευσης, κλάδεμα, λίπασμα ή ενδεχομένως να βρούμε κλώνους αυτής της ποικιλίας που θα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις ψύχους», επισημαίνει ο Αθανάσιος Μολασιώτης , Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ.

Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στις θέσεις εργασίας. «Κατοικοεδρεύουν στη Χαλκιδική 150 μεταποιητικές μονάδες όπου εδώ διακυβεύονται οι εξαγωγές των μονάδων αυτών, διακυβεύονται πάνω από 5-6 χιλιάδες θέσεις εργασίας εργαζομένων μονίμων», δηλώνει ο Θανάσης Χαλάτσης, Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού στις Καλύβες Χαλκιδικής.

Για την παραγωγή απαιτούνται 800 ευρώ το στρέμμα με τη συγκομιδή να γίνεται με το χέρι και με τους ίδιους να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας.

Πηγή: ΕΡΤ
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα