Όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο έχει η ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, αφού θέλουν να βάλουν στο έργο ιδιώτη αλλά… με δημόσιο χρήμα.
Κινήσεις πολιτών και φορείς της πόλης ζητούν το οικόπεδο να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο και το εκθεσιακό κέντρο να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί δυτικά, εκτός αστικού ιστού, στα πρότυπα αντίστοιχων σύγχρονων διεθνών εγκαταστάσεων. Το θέμα δεν είναι καινούργιο αλλά ξανάνοιξε την περασμένη Τρίτη, αφού, κατόπιν εισήγησης του Υπερταμείου, εγκρίθηκε από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή η ένταξη της Ανάπλασης της ΔΕΘ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζεται από τον ν.4413/2016 θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός Παραχώρησης για 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης. Η ανάπλαση θα υλοποιηθεί με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων, όπως έγινε γνωστό.
Εύλογα ερωτήματα
Για τον προϋπολογισμό του έργου θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120.000.000 ευρώ (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας).
Η καταβολή του ποσού της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του έργου, ενώ υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό! Τίθενται αμέσως αμέσως λοιπόν μια σειρά εύλογα ερωτήματα:
- Πόσα θα βάλει ο ιδιώτης;
- Γιατί αποκρύπτεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός θα γίνει από τη ΔΕΘ-HELEXPO, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (οι πληροφορίες θέλουν να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ).
- Αφού η δημόσια συμμετοχή μπορεί να υπερβεί εν τέλει τα 170 εκατ. ευρώ, τότε τι χρειάζεται ο ιδιώτης, στον οποίο θα παραχωρηθεί προς ανοικοδόμηση και αξιοποίηση μέρος του οικοπέδου για 35 ολόκληρα χρόνια;
Και δεν είναι μόνο αυτά τα σκοτεινά σημεία της ανάπλασης. Καθώς στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, αφού η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου, αναζητείται έμπειρος μεταφραστής να ερμηνεύσει τη συνέχεια:
«Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον Διαγωνισμό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο Αναθέτων φορέας του Εργου». Και σε άλλο σημείο:
«Ο ιδιώτης θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Στη φάση της προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης, όπου εισερχόμαστε τώρα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να του παραχωρείται ο χώρος, σύμφωνα με ένα συμφωνημένο μοντέλο συνεργασίας».
Συνεπώς, ο ιδιώτης θα μπορεί να διοργανώνει εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα στο διεθνές συνεδριακό κέντρο αναλαμβάνοντας μέρος της εκθεσιακής και συνεδριακής δραστηριότητας της Helexpo;
Από την πλευρά της, η Κίνηση Πολιτών για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο οικόπεδο της ΔΕΘ σχεδιάζει δημοψήφισμα, σαν αυτό που είχε γίνει για το νερό το 2014, αφού η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Αναβολή στο ΣτΕ
«Ο μεγάλος αγώνας υπέρ του Μητροπολιτικού Πάρκου έχει αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων και θα συνεχιστεί μέχρι την υλοποίησή του, κόντρα στα σχέδια της καταστροφής του χώρου με το εγκληματικό Real Estate, με δημόσιους πόρους, που θα καταστρέψει την τελευταία ευκαιρία απόκτησης λίγου πρασίνου στο κέντρο της πόλης, την πράσινη ανάπτυξη της ΔΕΘ, στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογιών και την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης», τονίζει.
Στο μεταξύ, χθες, αναβλήθηκε από το ΣτΕ (άγνωστο για πότε) η συζήτηση της προσφυγής που είχε καταθέσει η Κίνηση Πολιτών για το σχέδιο ανάπλασης. Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση του Π.Δ. με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.
πηγή:efsyn.gr