Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑγώνας δρόμου για αποτέφρωση νεκρών ζώων, καθαρισμούς και άνοιγμα της εθνικής οδού...

Αγώνας δρόμου για αποτέφρωση νεκρών ζώων, καθαρισμούς και άνοιγμα της εθνικής οδού στη Θεσσαλία

.

Με εντατικές προσπάθειες συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της καθημερινότητας στις πλημμυρισμένες περιοχές σε Θεσσαλία και Μαγνησία από την κακοκαιρία Daniel. Πρώτη προτεραιότητα η απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων, καθώς αποτελούν εστίες μόλυνσης. Υπολογίζεται ότι πνίγηκαν περισσότερα από 110.000 ζώα και πτηνά.

Φορτηγά και εξειδικευμένο προσωπικό μεταφέρουν τα νεκρά ζώα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη ΒΙΠΕ (βιομηχανική περιοχή) Λάρισας, καθώς αποκαταστάθηκε η πρόσβαση μετά τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Η μονάδα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων (νεκρών ζώων) που λειτουργεί στην περιοχή έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί κάθε 12 ώρες 250 τόννους νεκρών ζώων. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα τα συνεργεία που επιβλέπει η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διαχειριστούν 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα εντός της μονάδας και με δυνατότητα μεταφοράς περίπου μιας ώρας από τους χώρους αποκομιδής νεκρών ζώων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη μονάδα η διαχείριση των νεκρών ζώων γινόταν σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα.

Ως το μεσημέρι της Τετάρτης σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ υπήρχαν οι παρακάτω δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • -49.050 αιγοπρόβατα
  • -9.295 χοίροι
  • -4.186 βοοειδή
  • -4. 40.330 πτηνά
  • -43.980 μελισσοσμήνη

Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς είχε γίνει συλλογή και διαχείριση:

  • -24.856 νεκρών αιγοπροβάτων
  • -7.500 νεκρών χοίρων.
  • -35 νεκρών βοοειδών
  • -23.900 νεκρών πτηνών

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Στο τρίγωνο ΛάρισαΚαρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα, τόνισε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.Επιπλέον, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και επίκειται να δοθεί το ρεύμα προς Λάρισα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με την κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.725 κλήσεις με 4592 διασώσεις και απομακρύνσεις συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία, εκ των οποίων οι 807 πραγματοποιήθηκαν με εναέρια μέσα.

Για την κατάσταση στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες, ενώ έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Αντλήσεις υδάτων και καθαρισμοί

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούν. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, Μουζακίου και Καλαμπάκας, όπου διατίθενται επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Π.Σ. και του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού Ξηράς και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης Λάρισας , όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

«Όλες οι δυνάμεις μας, για όσο χρειαστεί, παραμένουν με αδιάλειπτη παρουσία στο πεδίο των επιχειρήσεων δίπλα στους συμπολίτες μας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αρτοποιός.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ έχει διακοπεί από τη Χ/Θ 471+481 (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) μέχρι Χ/Θ 400+265 (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), εξαιρουμένων όσων εκ των ανωτέρω οχημάτων έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τον κόμβο στο Κλειδί Ημαθίας και μέσω της Εγνατίας Οδού, κατευθύνονται προς Αθήνα.

ΓΕΕΘΑ: «Μην πίνετε νερό από τη βρύση»

Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών από την κακοκαιρία Daniel δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σπεύσει σε βοήθεια των πολιτών της Θεσσαλίας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

• Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
• Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
• Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
• Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης – μικροβιαιμίας.
• Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
• Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.

Κακοκαιρία «Daniel»: 48 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 65 με λοιμώξεις αναπνευστικού από τις πλημμυρισμένες περιοχές

Για τα θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν προκύψει στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση του συντονιστικού κέντρου στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με όσα είπε η κ, Αγαπηδάκη, στις 26 δομές υγείας που βρίσκονται στις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, έχουν προσέλθει 1.396 άτομα για διάφορα ζητήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, έχουν διαγνωστεί 48 άτομα με γαστρεντερίτιδα (δύο περισσότερα από χθες) και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού (41 περισσότερα από χθες).

Αναφορικά με το νερό, η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε πως παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση (μπάνιο, πλύσιμο προσώπου, δοντιών και μαγείρεμα) – μεταξύ άλλων – στον Βόλο, στο Νότιο Πήλιο, στον Παλαμά, στα Φάρσαλα, στη Φήκη και στη Φαρκαδόνα. Αναλυτικά οι περιοχές όπου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι οι εξής: Δήμος Βόλου, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων, Δήμος Αργιθέας, Δήμος λίμνης Πλαστήρα, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας.

Αντίθετα, κατάλληλο είναι σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, η Λάρισα, τα Τέμπη, η Ελασσόνα, η Αγιά και τα Τρίκαλα.

Στις 5.000 οι οριστικές αιτήσεις για κρατική αρωγή

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε πως «έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις για κρατική αρωγή. Η πλατφόρμα άνοιξε πλέον και για Λάρισα και Φθιώτιδα. Έως τώρα έχουν ενταχθεί ο νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν σημαντικά, ολικώς».

Αυγενάκης: Τον Οκτώβριο οι προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.

Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην «ακούνε ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας για μια πενταετία» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα “fake news” δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε».

Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα».

Κακοκαιρία «Daniel»: Νερό από πηγές στα ορεινά με «νερουλάδες»

Μάχη για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Daniel» δίνουν κάτοικοι και φορείς στην Θεσσαλία. Ένα από αυτά είναι το νερό. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για να καταγραφούν οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης των δήμων που επλήγησαν και όπου αυτό είναι εφικτό μιας και η στάθμη του νερού από τις πλημμύρες δεν έχει υποχωρήσει σε αρκετές περιοχές που είναι ακόμη θαμμένες κάτω από τα μολυσμένα λασπόνερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Σαμπατακάκη, υδρογεωλόγο, διευθυντή υδάτινων πόρων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) αυτή τη στιγμή το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι ακατάλληλο. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθούν οι υδρογεωτρήσεις που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές. Να γίνει άντληση δηλαδή για κάποιο διάστημα και να ελεγχθεί το νερό ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι καθαρό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να στεγνώσουν οι πλημμυρισμένες περιοχές», ανέφερε στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η τελευταία απογραφή από το ΙΓΜΕ όλων των γεωτρήσεων στη Θεσσαλία έδειξε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 24.000 γεωτρήσεις όλων των ειδών και για ύδρευση και για βιομηχανική χρήση και για άρδευση. «Αυτό που προέχει είναι η ύδρευση. Για το λόγο αυτό το ΙΓΜΕ είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια, ώστε να δουν οι αρμόδιοι φορείς σε ποια σημεία υπάρχουν αυτές οι γεωτρήσεις. Αυτές που είναι στον κάμπο έχουν πρόβλημα γιατί έχει εισχωρήσει νερό στις σωληνώσεις λόγω της πλημμύρας. Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης οι περισσότερες από αυτές θα αποκαλυφθούν όταν τα νερά στεγνώσουν. Τότε θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία και σε συνεργασία και με τους υγειονομικούς να γίνει έλεγχος στην ποιότητα του νερού. Θα πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές αντλήσεις και δειγματοληψίες. Να ακολουθηθεί δηλαδή η διαδικασία όπως όταν κάνουμε μια νέα γεώτρηση. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει δοκιμαστική άντληση για κάποιο χρονικό διάστημα, για κάποιες ώρες με ειδικούς και παράλληλα στη δοκιμή να γίνεται η δειγματοληψία».

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Σαμπατακάκης η λύση που μπορεί να δώσει άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό στους πλημμυροπαθείς είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις στα ορεινά.

«Το μόνο ασφαλές υδροσημείο απόληψης για ύδρευση αυτή τη στιγμή είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις στα ορεινά. Αυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν υπήρξαν πλημμύρες εκεί. Αυτό που θα πρότεινα, λοιπόν, είναι οι δήμοι και η περιφέρεια να οργανωθούν και με βυτιοφόρα να πάρουν από εκεί καθαρό νερό και να το μοιράσουν στους κατοίκους. Όπως παλιά είχαμε τον νερουλά και τον γαλατά έτσι ακριβώς να γίνει και τώρα όπου ο κάθε δήμος να οργανώσει κάτι τέτοιο για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να ελεγχθούν πλήρως τα υδροσημεία και τα δίκτυα που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές. Αυτό θα ήταν μια προσωρινή λύση για άμεσο καθαρό νερό, ώσπου να αποκατασταθεί το δίκτυο με όλους τους υγειονομικούς όρους. Το νερό που έρχεται από πηγές και γεωτρήσεις στα ορεινά δεν έχει μολυνθεί μιας και εκεί δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα».

Τρίκαλα: Μεγάλη επιχείρηση για τροφοδότηση ρεύματος με γεννήτριες σε ορεινά χωριά

Συνεχίζεται μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να τροφοδοτηθούν με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος χωριά του ορεινού όγκου των Τρικάλων στα οποία υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και ΔΕΔΔΗΕ παραδίδουν από το πρωί γεννήτριες και τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία τους προκειμένου οι κάτοικοι στα χωριά του Ασποπροποτάμου Κρανιά, Πολυθέα, Αηδόνα και Δολιανά να αποκτήσουν ρεύμα στα σπίτια τους.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα