Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΑυξανόμενη χρήση των drones στην ενημέρωση και την τεχνητή νοημοσύνη

Αυξανόμενη χρήση των drones στην ενημέρωση και την τεχνητή νοημοσύνη

- Advertisement -

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα drones και την ολοένα και αυξανόμενη χρήση τους. Χρήση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους λίγους αλλά επεκτείνεται συνεχώς σε μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.

Και δεν είναι μόνο το πλήθος των ανθρώπων που τα χρησιμοποιεί αλλά κυρίως το εύρος των τομέων στους οποίους αξιοποιούνται τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicles – UAV). Από τα οφέλη στη γεωργία μέχρι και την απλή διασκέδαση, τα drones έχουν έρθει για να μείνουν και να αναβαθμίσουν τις ζωές μας.

Μπορεί εσείς να οδηγηθήκατε σε αυτή τη σελίδα γιατί σκέφτεστε να αγοράσετε ή επειδή αναζητάτε service για το drone σας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για ορισμένα από τα πεδία χρήσης αυτής της εκπληκτικής τεχνολογικής καινοτομίας!

Πρώτα απ’ όλα, τα drones έχουν αρχίσει να συνεισφέρουν σημαντικά στον τομέα της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Όπως η δημοσιογραφία έχει ενσωματώσει κατά καιρούς στις πρακτικές της διάφορα προϊόντα της τεχνολογικής εξέλιξης (π.χ. social media, video, διαδίκτυο κ.λπ.), έτσι προσπαθεί να κάνει και τώρα με τα drones.

Και πολύ καλά κάνει, αν μας ρωτάτε! Διότι η χρήση drones της προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές, οι οποίες διαφορετικά θα έμεναν ανεκμετάλλευτες.

Τα drones, για παράδειγμα, μπορούν να πετάξουν πάνω από τοποθεσίες προκειμένου να τραβήξουν πλάνα για τη μετάδοση ενός γεγονότος. Αυτό μπορεί να είναι μια διαδήλωση ή διαμαρτυρία, μια εκδήλωση (π.χ. συναυλία), μια φυσική καταστροφή (π.χ. πυρκαγιά) και πολλά ακόμα.

Είναι εύκολο να κατανοήσετε πως σε τέτοιες περιστάσεις η συμβατική κάλυψη χαρακτηρίζεται από πολλούς περιορισμούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας δημοσιογράφος ή ένας ειδησεογραφικός οργανισμός να καλύψει εμβριθώς μια πυρκαγιά με τη βοήθεια απλά μιας επίγειας κάμερας. Και είναι και πολύ επικίνδυνο.

Το drone, λοιπόν, μέσω του απομακρυσμένου χειρισμού μπορεί να πετάξει με ευελιξία σε δύσβατα ή επικίνδυνα σημεία και να προσφέρει όψεις που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προσφερθούν.

Βέβαια, εναέριες όψεις προσέφεραν παλιότερα και ελικόπτερα που χρησιμοποιούνταν για δημοσιογραφικούς σκοπούς, ωστόσο είναι προφανώς πολύ ακριβότερα από τα drones. Οι εξαιρετικά προσιτές τιμές ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους το κάνουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των δημοσιογράφων.

Γενικότερα η εναέρια κάλυψη, ακόμα και πιο ήπιων γεγονότων, αποτελεί μια εξαιρετική λύση που συμβάλλει στην παραγωγή ελκυστικών και περισσότερο ολοκληρωμένων ρεπορτάζ. Τα οποία έχουν τελικά ακόμα μεγαλύτερη αξία για το κοινωνικό σύνολο.

Πέραν της δημοσιογραφίας, τα drones έχουν εισέλθει επίσης στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) και της πλοήγησης. Πριν απ’ όλα, να σας ενημερώσουμε ότι ως τεχνητή νοημοσύνη ορίζεται η σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς (π.χ. μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων κ.λπ.).

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που αποκαλείται υπολογιστική (ή μηχανική) όραση (computer vision). Αυτού του είδους η τεχνολογία επιτρέπει στα drones, με τη βοήθεια ενσωματωμένων καμερών και αισθητήρων, να αναγνωρίζουν τα διάφορα αντικείμενα κι εμπόδια που συναντούν στη διαδρομή τους.

Τα δεδομένα που συλλέγουν υπόκεινται σε σχετική επεξεργασία προκειμένου τα σκάφη να μάθουν να αποφεύγουν αυτά τα εμπόδια ώστε να ταξιδεύουν απερίσπαστα και αποτελεσματικότερα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμα στην πλοήγηση σε τοποθεσίες δύσβατες, δυσπρόσιτες ή και επικίνδυνες. Για παράδειγμα, τα drones μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης σε απόκρημνα μέρη, στα οποία αδυνατούν να φτάσουν εύκολα συμβατικά μέσα. Η εξερεύνηση τέτοιων περιοχών και ο τυχόν εντοπισμός ανθρώπων σε ανάγκη διευκολύνεται έτσι πάρα πολύ.

Εκτός αυτού, τα drones αποτελούν μια πολύτιμη εναλλακτική και για καταδύσεις σε μεγάλα βάθη. Τα σκοτεινά νερά των ωκεανών κρύβουν συχνά κινδύνους για τους ανθρώπους που βουτάνε στον βυθό για την εκτέλεση διάφορων εργασιών.

Τέτοιες μπορεί να είναι η εξερεύνηση για ερευνητικούς σκοπούς (π.χ. ανακάλυψη νέων ειδών ή συλλογή δειγμάτων για περιβαλλοντικούς σκοπούς), η φωτογράφιση και βιντεογράφηση, ο εντοπισμός ναυαγίων αλλά και στρατιωτικές χρήσεις.

Όλα αυτά ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ατυχημάτων σε τέτοια βάθη που μπορεί να προκύψουν είτε από αναμέτρηση με επικίνδυνα πλάσματα του βυθού είτε, πιθανότερα, από τυχόν προβλήματα στον εξοπλισμό. Επιπλέον, η χρήση drones μειώνει αρκετά και το κόστος τέτοιων επιχειρήσεων, καθώς οι τιμές τους είναι πλέον αρκετά προσιτές.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα drones αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για πολύ περισσότερα πεδία απ’ όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε! Και το πιθανότερο είναι αυτά τα πεδία να γίνουν ακόμα περισσότερα στο κοντινό μέλλον!

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα