Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo Θέμα63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η "κατάρα" να είσαι ηλικιωμένος και ανήμπορος (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η “κατάρα” να είσαι ηλικιωμένος και ανήμπορος (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

- Advertisement -

Ο Δημήτρης Κατσιμίρης έχει στο ενεργητικό του ταινίες που ο στόχος τους είναι να προβληματίσουν τον θεατή όταν βγει από την αίθουσα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο “Με αξιοπρέπεια” που θα προβληθεί στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος μιλάει στο seleo για τη διαδρομή του ως εδώ.

Συνέντευξη στον Κωστή Ουζούνογλου

  • Από τα “Γενέθλια”, την πρώτη σου μικρού μήκους ταινία το 2016 μέχρι σήμερα την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σου “Με αξιοπρέπεια” πόσο “μακρύς” ήταν ο δρόμος;

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά νομίζω. Θεωρώ πως παραμένω το ίδιο προσγειωμένος ως προς το αντικείμενο και την φύση του σινεμά. Εξακολουθούν να με απασχολούν πολιτικόκοινωνικά ζητήματα του σήμερα και νιώθω το ίδιο πάθος να τα διερευνύσω. Σίγουρα η φόρμα της μικρου μήκους είναι διαφορετική από μία μεγάλου μήκους ταινία αλλά θεωρώ πως η εμμονή μου στο ανθρώπινο πρόσωπο και αυτό που κρύβεται από πίσω, παραμένει το ίδιο ζεστή.

  • Έχεις σπουδάσει και εργαστεί ως κοινωνικός λειτουργός. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να το αφήσεις και να ασχοληθείς με τον χώρο της τέχνης;

Εργαζόμουν πριν 15 χρόνια στο ΚΑΠΗ της Μαλακοπής στην Πυλαία Θεσνίκης. Το χρονικό διάστημα εκείνο ξεκίνησα παράλληλα μαθήματα υποκριτικής στο Μικρό Εργαστήρι με την κυρία Μωραιτοπούλου. Εκείνη πίστεψε σε μένα και μετά από συζητήσεις με την ίδια και με άλλους επαγγελματίες του θεάτρου, αποφάσισα να φύγω από τη Θεσνίκη και να αναζητήσω την τύχη μου στην Αθήνα. Δούλεψα ως ηθοποιός για 7 χρόνια πριν περάσω στην σκηνοθεσία, αρχικά στο θέατρο και μετέπειτα στον κινηματογράφο. Κοινωνικη εργασία και σινεμά κατεμέ σχετίζονται άμεσα. Και τα δύο εστιάζουν στον άνθρωπο και στη δυναμική του μέσα στην κοινωνία.

  • Οι ταινίες σου έχουν ως στόχο να προβληματίσουν τον θεατή όταν βγει από την αίθουσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νέα σου ταινία “Με αξιοπρέπεια”. Μίλησε μας λίγο γι ‘αυτή.

Αυτή τη φόρα καταπιάνομαι με την τρίτη ηλικία, ένα φάσμα με το οποίο έχω ασχοληθεί πολύ ως κοινωνικός λειτουργός στο παρελθόν. Η ταινία θίγει ένα θέμα όπου απασχολεί πολλές οικογένειες σήμερα. Τι κάνουμε με τους ηλικιωμένους γονείς μας όταν ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν, χρειάζονται πλέον τη βοήθεια μας; Η λέξη γηροκομείο είναι ταμπού για την ‘αγία ελληνική οικογένεια’ ή είναι η μόνη λύση; Η βαρύτητα της λέξης Αξιοπρέπεια υπάρχει ακόμα σήμερα ή έχει εντελώς αλλοιωθεί; Αυτά και άλλα πολλά διαδραματίζονται μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός μικροαστικού σπιτιού την ημέρα των γενεθλίων του 80ου κύριου Δημήτρη.

  • Τι σημαίνει για σένα η παρουσία σου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Ήταν ένας στόχος όταν ακόμα ζούσα στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι το φεστιβάλ φάνταζε τότε στα μάτια μου κάτι το μοναδικό, μια ευκαιρία να βιώσει κανείς την αλήθεια του εντός και εκτός αιθούσης. Το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ, μόνο χαρά μου δίνει και φυσικά ικανοποίηση που ένας προσωπικός μου στόχος επετεύχθη.

  • Μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τι;

Ευελπιστούμε να επικοινωνήσει η ταινία μας με το κοινό στη Θεσσαλονίκη, να έχει μια καλή πορεία στα φεστιβάλ του εξωτερικού και να βρεθεί διανομή στις αθηναικές αίθουσες.

 

Η ιστορία

Ένας 80χρονος ηλικιωμένος, έχει αφήσει το χωριό για να μείνει στην πόλη μαζί με το γιο και τη νύφη του. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, ο γιος του καλεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να τους ανακοινώσει πως αδυνατεί πλέον να τον φροντίζει. Θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση, όπου όλοι θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

 

info: Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στις 22:00 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 13:00 στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι στα πλαίσια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα