Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήInfotainment4 χρόνια νεότερες με υγιεινή διατροφή

4 χρόνια νεότερες με υγιεινή διατροφή

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μέσα σε οκτώ εβδομάδες, είναι δυνατό να πάτε «πίσω» το βιολογικό σας ρολόι και να αντιστραφεί η γήρανση, κάνοντας το σώμα νεότερο. Έξι γυναίκες ανέτρεψαν τη γήρανσή τους κατά 4 χρόνια μέσω της υγιεινής διατροφής.

Μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στη γήρανση μας; Δεν είναι ακριβώς νέα πληροφορία ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό γήρανσής μας σε κάποιο βαθμό. Εδώ και χρόνια, έχουμε επανειλημμένα διαβάσει μελέτες που δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή, μέτρια άσκηση, μειωμένο στρες και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να αποτρέψουν την άνοια.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε λοιπόν για περισσότερες έρευνες για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη. Απλώς τρώμε περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι καλά για εμάς: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και ψάρι. Όλα τα βρίσκουμε τώρα πια σε αφθονία σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά στο φυλλάδιο Bazaar που περιέχει πολλά ελληνικά φρούτα και λαχανικά καθώς και τοπικά γαλακτοκομικά σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα μας εκπλήσει, γιατί όχι μόνο λέει ότι η διατροφή μας μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά μπορεί πραγματικά να γυρίσει το ρολόι πίσω και να αντιστρέψει τη γήρανση.

Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε εκ των προτέρων ότι αυτή ήταν μια μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν μόλις έξι γυναίκες. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν να ληφθούν αυτά τα ευρήματα με λίγη επιφύλαξη, παρόλα αυτά αξίζει να μάθουμε για τα ευρήματά τους.

Υγιεινή διατροφή, ύπνος, περισσότερη σωματική δραστηριότητα και λιγότερο άγχος

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging και παρουσίασε ένα πείραμα που διεξήχθη σε έξι γυναίκες. Αυτό έρχεται μετά από προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρεις άνδρες, η οποία έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, οι οποίοι είχαν στόχο να μελετήσουν πώς ένα συγκεκριμένο μενού επηρέασε τον ρυθμό γήρανσης και πώς αυτό αντανακλάται στο DNA κάποιου.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε καλύτερες συνήθειες ύπνου, άσκηση, τεχνικές μείωσης του στρες και διατροφικές οδηγίες. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με τις δικές τους διατροφικές ελλείψεις, ενώ έλαβαν επίσης επαγγελματική διατροφική υποστήριξη.

Πώς υπολογίζεται η «βιολογική» ηλικία;

Για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα του πειράματος, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε μια έννοια που έχει γοητεύσει τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια: τη βιολογική ηλικία. Σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία, η οποία αντικατοπτρίζει το έτος που γεννηθήκατε και δεν μπορεί να επηρεαστεί ή να αλλάξει, η βιολογική ηλικία αναφέρεται στην ηλικία στην οποία γερνά το ανθρώπινο σώμα – κάτι μοναδικό για κάθε άτομο. Σήμερα, μπορεί κανείς να μετρήσει τη βιολογική τους ηλικία με διάφορους τρόπους, αλλά η κύρια μέθοδος είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος που εξετάζει την ακεραιότητα του DNA.

Στο τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και κατέληξαν σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα. Μετά από περίπου ένα μήνα, πέντε από τους έξι συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση στη βιολογική τους ηλικία, που κυμαινόταν από 1,22 έως 11,01 έτη, σε σύγκριση με τη βιολογική τους ηλικία όπως καταγράφηκε πριν από την έναρξη του πειράματος.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν βιολογική ηλικία 55,83 πριν από το πείραμα, αλλά βιολογική ηλικία 51,23 στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι έξι συμμετέχοντες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γήρανση τους κατά μέσο όρο 4,6 ετών. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η χρονολογική ηλικία των συμμετεχόντων στην αρχή ήταν, κατά μέσο όρο, 57,9, που είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη βιολογική τους ηλικία για αρχή. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι, γενικά, οι συμμετέχοντες γερνούσαν ήδη πιο αργά από το συνηθισμένο και δεν είχαν κανένα ιατρικό πρόβλημα που να επηρεάζει τη γήρανση τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα δεν καταλαβαίνουμε αρκετά τη βιολογική γήρανση, πώς μας επηρεάζει ή πώς την επηρεάζουν οι δικές μας ενέργειες και επιλογές. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, δεν είναι πια μυστικό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του σώματος και του νου.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα