Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΨηφίζεται σήμερα το ν/σ για τον κατώτατο μισθό – Έντονες αντιδράσεις της...

Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για τον κατώτατο μισθό – Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

.

Ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό.

«Δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ η υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση του, θα ανοίξει για 12 μήνες κύκλος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εξαπολύει ομαδικά πυρά κάνοντας λόγο για μια παραπλανητική τακτική.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στις 17.00, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Πρώτον, σε αυτό το νόμο προστατεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κατώτατος μισθός ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας 650 ευρώ, ενώ το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 46%. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα».

«Επιλέγουμε το μοντέλο Γαλλίας, λέγοντας ναι στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Πρέπει να αποδεχτούν όλοι ότι είναι θετικό μέτρο», πρόσθεσε.

«Μιλάμε για τον εισαγωγικό μισθό του εργαζόμενου. Όχι τον μισθό που θα τον συνοδεύει για πάντα στον εργασιακό του βίο. Όταν ξεκινά αυτός ο μισθός από τα 950 ευρώ, έχοντας ως δεδομένο αυτό το κατώφλι συμπαρασύρονται οι τριετίες, οι οποίες ξεκλείδωσαν μετά από πολλά χρόνια από αυτή την κυβέρνηση και μπορούν να αυξήσουν τον μισθό κατά 30%. Συμπαρασύρονται τα επιδόματα, συμπαρασύρεται και ο μέσος μισθός, τόνισε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Έντονες οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «άτολμο». Για να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος, τονίζει, θα χρειαστούν 23 ολόκληρα χρόνια για να πάμε στις συλλογικές συμβάσεις και να καλυφθεί το ποσοστό του 80%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να είναι το 80% ενός βασικού μέσου μισθού.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λένε ότι ο νόμος αυτός δεν θα έχει αίσιο τέλος, θα καταργηθεί στην πράξη και δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα.

Πριν από λίγα λεπτά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει για προπαγάνδα στις συλλογικές συμβάσεις που επικαλείται η κυβέρνηση καθημερινά, καθώς και ατολμία, ενώ λέει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι «οι μισθοί μας είναι κάτι μεταξύ Κολομβίας και Μεξικού».

Δριμεία κριτική άσκησε με τη σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Φτάνει πια με την κοροϊδία σας. Το ίδιο θέατρο συνεχίζετε να παίζετε και με τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί. Καλά, τι νομίζετε ότι ζούμε σε χώρα λωτοφάγων; Να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, από την άλλη πλευρά, σημείωσε:

«Οι ώρες εργασίας παρέμειναν κατά σχεδόν τετρακόσιες ώρες περισσότερες συγκριτικά με τις γερμανικές. Οι Γερμανοί είναι επίσης οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες με 25 ημέρες ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας λοιπόν εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λένε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό. Τι να συζητάμε;».

«Η μόνη χώρα που εφαρμόζει τον αλγόριθμο είναι η Γαλλία και δείτε τα χάλια της και την κατάντια της. Για αυτό και δεν ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», επισήμανε ο Δημήτρης Νατσιός.

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε:

«Αυτά έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης το 2018 και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι ο άνθρωπος ήταν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία έλεγε. Είναι συνεπής στις νεοφιλελεύθερες εμμονές του, στην πολιτική διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι συνεπής στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Πηγή: ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα