Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΧιόνια το Σαββατοκύριακο - Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου

Χιόνια το Σαββατοκύριακο – Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου

Στην αλλαγή που θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες αναφέρεται ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, καθώς από το προσεχές Σαββατοκύριακο η χώρα εισέρχεται σε ισχυρή κακοκαρία.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει:
«Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (13-14 Φλεβάρη) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση εντυπωσιακής αλλαγής του καιρού με κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με κατά τόπους επίσης πυκνές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπιτι για κάθε χρήση!!!Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά ριχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!Λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο στα καθημερινά 15λεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 (ΔΕΥ-ΠΑΡ 17:30 και 20:00)!».


Σύμφωνα με το meteology.gr, ερχονται ισχυρές χιονοπτώσεις.

Αναλυτικά η πρόγνωση.
Διαφοροποίηση σε σχέση με εχθές την ίδια ώρα, έχουμε όσον αφορά την κατανομή της ΠΡΩΤΗΣ ΦΑΣΗΣ του επερχόμενου πολυήμερου κύματος ψύχους και χιονοπτώσεων. Στον παρακάτω χάρτη, σας έχω κάνει την μοντελική σούμα από τα κυριότερα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης, και το τι να περιμένουμε από το ΣΑΒΒΑΤΟ μέχρι περίπου και την ΚΥΡΙΑΚΗ το μεσημέρι απόγευμα.

Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να βγει ένας χάρτης για όλη την περίοδο, καθώς η κατανομή φαινομένων θα αλλάζει γεωγραφικά και χρονικά.

Ας πιάσουμε λοιπόν την Πρώτη φάση αυτής της ιστορικής αλλαγής. Το κρύο ξεκινάει από Παρασκευή και από τα βόρεια, χωρίς όμως ουσιαστικά φαινόμενα, αλλά με βοριά και κάθετη πτώση της θερμοκρασίας. Αξίζει να τονιστεί, οτι για παράδειγμα, το μεσημέρι της Παρασκευής η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετα βίας θα φτάνει τους 3-5 βαθμούς, από τους 18 της Πέμπτης! Το κρύο αυτό, αργά αλλά σταθερά, θα κινείται νοτιότερα.

Η αλλαγή ξεκινάει το ΣΑΒΒΑΤΟ και από τα δυτικά. Ένα βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο αργά από το Ιόνιο προς την ηπειρωτική χώρα, θα πρέπει να ξεκινήσει να δίνει ήδη πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την δυτική Μακεδονία, την ημιορεινή Ηπειρο – χιονόπτωση και χιονόστρωση και στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ το Σάββατο, προοδευτικά την Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία. Βροχές αρχικά στην Στερεά, με τα χιόνια εδώ γρήγορα να κατηφορίζουν υψόμετρο όπως και στην ορεινή Πελοπόννησο. Οι εστίες καταιγίδων, θα εντοπίζονται στην Ζάκυνθο και γενικά το κεντρικό Ιόνιο, καθώς αυτές θα είναι στην ουσία οι τροφοδότες με υγρασία για όλες τις παραπάνω περιοχές.

Η Κυριακή θα είναι μια…Σιβηρική μέρα, με χιονοπτώσεις – πάντα σύμφωνα με τα δεδομενα ως έχουν, ακόμη είναι αδύνατον να προχωρήσω σε τελική εκτίμηση- σε όλα τα πεδινά της Μακεδονίας, ίσως για λίγο και της Θράκης ( όχι κατι ιδιαίτερο εδώ) αλλά κυρίως σε Θεσσαλια, Στερεά και ημιορεινή ορεινή Πελοπόννησο. Ο χιονιάς θα κατέβει στην Αθήνα, από το απόγευμα-βράδυ περίπου της Κυριακής, αν και οι ώρες ακόμη παίζουν δραματικά, καθώς το κρύο μπορεί να έρθει και αρκετά νωρίτερα, θα το δούμε αυτό και τις επόμενες ημέρες.

Από βδομάδα πάντως, οι ( σφοδρές) χιονοπτώσεις, θα εντοπίζονται αυστηρά στα ανατολικά ηπειρωτικά, με την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Αττική, στο επίκεντρο. Τεράστια ύψη χιονιού και στην Κρήτη στα ημιορεινά ορεινά από Δευτέρα και μετά! Αντίθετα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια, η λιακάδα επιστρέφει, αλλά με θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν προβλήματα ( ισχυρός παγετός και μάλιστα ολικός σε πολλές περιοχές).

Οσον αφορά την Θεσσαλονίκη, περιμένω να συννεφιάσει ήδη από το πρωί του Σαββάτου, και να ξεκινήσει να χιονίζει. Το κρύο θα προυπάρχει ήδη από την Παρασκευή, οπότε χοντρικά ότι πέφτει από Σάββατο μέχρι περίπου Κυριακή ( πρωί ή μεσημέρι ακόμα δεν εχει κλειδωσει τιποτα) θα είναι χιόνι. Προσωπικά, η εικόνα μου φέρνει κάτι από Αριάδνη, τόσο σε ύψος χιονιού όσο και σε τύπο χιονόστρωσης. ( ολική αυτή την φορά και σε δρόμους πεζοδρόμια ). Δυστυχώς τα δεδομένα ακόμη είναι αρκετά αμφίβολα, καθώς το χαμηλό περνάει αρκετά νοτιότερα, και μια μετατόπιση χιλιομέτρων, μπορεί να μας βγαλει εκτός ζώνης υετού σε ανύποπτο χρόνο, παρά το φαινομενικό ‘ κλείδωμα’ των μέσων όρων. Δυστυχως λοιπόν θα πρεπει να κάνουμε υπομονή μέχρι σίγουρα και αύριο βράδυ, για να μην πω Παρασκευή πρωί, ώστε να προχωρήσω σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η Αττικη αντίθετα είναι αυτή την φορά πολύ ποιο άνετη, καθώς φαίνεται να έχει κλειδώσει και το απαραίτητο κρύο ( πρωτοφανες το οτι δινει ακόμη και 5 μέρες με -10 στα 850μβ ) και μάλιστα ο αυλώνας, λαμβάνει την σωστή θέση για να ξεδιπλωθεί ένας ιστορικός χιονιάς μέχρι το κύμα σε όλον τον νομό. Η Β φάση θα αφορά εξ ολοκλήρου την Αθήνα, με αλλεπάλληλα κύματα χιονοπτώσεων, από Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο (!). Φυσικά οι τελικές ακριβείς λεπτομέρειες ( θέσεις σύγκλισης των κλασικών ζωνών του Αιγαίου, βαροβαθμίδα που θα στρέφει αναλογα τον ανεμο στα 700 σε ΒΔ η ΒΑ) θα καθορίζουν και την τελική εικόνα. Σε γενικές γραμμές πάντως, η Αθήνα, από Κυριακή μετακομίζει στην…Μόσχα!

Οι περιοχές που φαίνεται να είναι εκτος φαινομένων, είναι οι συνήθεις ύποπτες που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ δύσκολες στο χιόνι, δηλαδή όλη η πεδινή δυτική Ελλάδα ( εδώ όταν θα έχει έρθει το κρύο, δεν θα υπάρχει αίτιο ) και η Θράκη, όπου η τελευταία θα δει παροδικές λίγες χιονοπτώσεις, γενικά άνευ σημασίας την Κυριακή. Τονίζω παντως, ειδικά στην πεδινή δυτική Ελλάδα που δεν ειναι συνηθισμένοι, θα υπάρξει σοβαρός παγετός και με διάρκεια. Κάτι που πρέπει να λειφθεί υπόψην για τα πορτοκάλια.

Θα υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης, και αναπροσαρμογή του χάρτη, καθώς ακόμη είμαστε στο στάδιο προσέγγισης της θεαματικής αυτής και εξαιρετικά βίαιης, αλλαγής του καιρού.

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα