Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΦωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι...

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση

Σήμερα, Τρίτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».Tο πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75% σε νοικοκυριά και αγρότες και οι δικαιούχοι μέσω αυτού θα μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναμένονται να γίνονται στην πλατφόρμα του gov.gr και οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτή με τους κωδικούς taxisnet.

Διευκρινίζεται πως το φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα που διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης. Για να πάρει κάποιος την επιδότηση του προγράμματος θα πρέπει πρώτα να δώσει το “πράσινο φως” ο  ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση και να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Επιδότηση: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 75% για τα νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες και η επιδότηση για μπαταρία μπορεί να είναι 90% και 100%.  ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία βρίσκεται ο δικαιούχος.  Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται ως εξής:

Τα νοικοκυριά μπορούν να πάρουν επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για το σύστημα φωτοβολταϊκού με μπαταρία και 10.000 ευρώ οι αγρότες και ειδικό μπόνους 10% θα δοθεί σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Συγκεκριμένα:

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η  μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).
Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
Για τους πολίτες με ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
Για τους επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) επιδοτείται κατά 90% και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).
Το πλαφόν
Το πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος θα είναι στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης), σύμφωνα με το πρόγραμμα επιδότησης για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη». Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για 1 ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος. Τα νοικοκυριά θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία. Σημειώνεται δε πως στα 10,8kW ορίζεται η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση . Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα