Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΦωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ - Πληροφορίες για...

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ – Πληροφορίες για 10 αγνοούμενους συνολικά

Πληροφορίες ότι υπάρχουν 10 αγνοούμενοι ανάμεσα στους επιβαίνοντες του πλοίου Εuroferry Olympia που τυλίχθηκε τα ξημερώματα στις φλόγες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, λίγo μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετέφεραν ανώτατες πηγές του Λιμενικού.

Σημειώνεται ότι, αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 12 αγνοούμενους, ενώ στη συνέχεια πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας μιλούσαν για δέκα, καθώς εντοπίστηκαν τα δύο άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο εγκλωβισμένοι βρίσκονται στο γκαράζ του πλοίου και έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους, ώστε να μπορέσουν να κατευθυνθούν στο κατάστρωμα και να τους παραλάβει από εκεί ελικόπτερο.

Ένας από τα δύο άτομα, είναι οδηγός και έχει επικοινωνήσει με τις αρχές ζητώντας βοήθεια, λέγοντας ότι “ένα άτομο ακόμα είναι εδώ μαζί μου το βλέπω”, σύμφωνα πάντα με την πηγή του λιμενικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 290 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Από αυτούς 21 είναι Έλληνες 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα. Επίσης, βρίσκονται αρκετοί, Βούλγαροι, Τούρκοι και Αλβανοί, στην πλειονότητά τους οδηγοί.

Προς το παρόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων που μεταφέρονται στην Κέρκυρα όπου θα πραγματοποιηθεί και η καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβατών. Εκεί αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη εικόνα σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασωθεί από το φλεγόμενο πλοίο ώστε να φανεί εάν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, έχουν αποβιβαστεί έως αυτή τη στιγμή 278 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε το πρωί ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός.

Τόνισε, επίσης, ότι στο σημείο στο οποίο το συμβάν είναι σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα “Ύδρα”. Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός επιβάτης, πιθανόν Ιταλός, νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα (δηλητηρίαση από μονοξείδιο), όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου στην ΕΡΤ.Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, “οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες”.

Μαρτυρία επιβάτη “Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι”
Νωρίτερα μιλώντας στο MEGA επιβάτης του πλοίου περιγράφοντας όσα έζησε μέσα στο φλεγόμενο πλοίο εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν έχουν σωθεί όλοι οι επιβάτες.

“Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους, συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί πρέπει να υπήρχαν άτομα που κοιμόντουσαν στο γκαράζ”, ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο κ. Νάσος που βρισκόταν στο πλοίο.
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Μπρίντεζι. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη “στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι κυρίως Ιταλοί, ενώ μέχρι τώρα δεν φέρεται να ήταν ανάμεσά τους παιδιά”.

Αυτή την ώρα στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας για το φλεγόμενο πλοίο:
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.
Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ν/Γ ΛΣ, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο (02) ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα “Ύδρα”. Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο (2) ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.
Τέλος, κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις.

Πηγή:thetoc.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα