Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤραγική η κατάσταση στην Ουκρανία: Σε κλοιό πολιορκίας το Κίεβο – Σφοδρές...

Τραγική η κατάσταση στην Ουκρανία: Σε κλοιό πολιορκίας το Κίεβο – Σφοδρές μάχες με νεκρούς αμάχους και παιδιά

Μαζική είναι η φυγή των πολιτών από το Κίεβο αφού η πρωτεύουσα πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό. Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες με ανταλλαγή σφοδρών πυρών σε διάφορα σημεία της πόλης. Ένας από πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ ένας άλλος έπληξε σύμπλεγμα κατοικιών. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά σύμφωνα με διασώστη τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Επίσης, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής 198 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ενώ περισσότεροι από 1.115 τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε η  ΕΡΤ.  Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Λβιβ κοντά στην πόλη Μπρόντι στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε ο δήμαρχος του Λβιβ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

“Τρία ρωσικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν κοντά στο Μπρόντι στις 09:00. Περίπου 60 άνθρωποι“, δήλωσε ο δήμαρχος Αντρέι Σαντόβιι. “Οι (ουκρανικές) ένοπλες δυνάμεις αποκρούουν τον κατακτητή! Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο“, πρόσθεσε.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό διαβεβαίωσε ότι ο στρατός αποκρούει τις επιθέσεις των Ρώσων εισβολέων. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό της Ουκρανίας.

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Περίπου 100.000 Ουκρανούς έχει δεχθεί η Πολωνία από την έναρξη του πολέμου

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή την Πέμπτη, μεταξύ αυτών 9.000, που εισήλθαν στη χώρα από σήμερα το πρωί στις 7 τοπική ώρα, δήλωσε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Σεφερνάκερ.
«Από τις 7 το πρωί, η ουκρανική πλευρά έχει κλείσει ένα μέρος των λωρίδων για τα οχήματα και επιτρέπει τη διέλευση πεζών», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Η Μόσχα διατάζει τα ρωσικά ΜΜΕ να απαλείψουν τον όρο «εισβολή» στην Ουκρανία

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης έδωσε εντολή σήμερα στα εθνικά ΜΜΕ να απαλείψουν από το περιεχόμενό τους κάθε αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία καθώς και τους όρους “εισβολή”, “επίθεση” ή “κήρυξη πολέμου”.

“Υπογραμμίζουμε πως μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές διαθέτουν πραγματικές και αξιόπιστες πληροφορίες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskomnadzor, καθώς η Μόσχα αποκαλεί επίσημα την επέμβασή της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” με σκοπό τη “διατήρηση της ειρήνης”.

Αυτή η ‘κλήση προς συμμόρφωση’ απευθύνεται σε σειρά μέσων ενημέρωσης, στην πλειονότητά τους επικριτικών για την εξουσία στη Ρωσία, όπως η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2021, το διαδικτυακό κανάλι Dodj ή ο ιστότοπος Mediazona, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί “ξένοι πράκτορες” στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, αυτά τα ΜΜΕ φέρονται ότι μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες ότι “οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν εναντίον ουκρανικών πόλεων”. Τα κατηγορεί επίσης για περιεχόμενα “όπου η επιχείρηση που διεξάγεται χαρακτηρίζεται επίθεση, εισβολή ή κήρυξη πολέμου”.Σε περίπτωση που αρνηθούν να διαγράψουν αυτά τα περιεχόμενα, “η πρόσβαση σε αυτά τα ΜΜΕ θα παρεμποδιστεί”, προειδοποιεί η Roskomnadzor που κάνει επίσης λόγο για βαριά πρόστιμα.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα