Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤο πόρισμα της ΕΛΑΣ για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά...

Το πόρισμα της ΕΛΑΣ για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες αποκαλύπτονται για τη δράση της «οικογενειακής ομάδας» στον Παλαμά Καρδίτσας που ζητούσε 300 με 600 ευρώ προκειμένου να εκδώσει μαϊμού βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Μέσα από τη δικογραφία των 3.776 σελίδων που συνέταξαν οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και παρουσιάζει το protothema.gr, ξετυλίγεται όλο της κουβάρι της φάμπρικας πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που έστησε στο κέντρο υγείας Παλαμά η 44χρονη διοικητική υπάλληλος, με τη βοήθεια του αστυνομικού συζύγου της και των τεσσάρων αδελφών της. Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπου.

«Στο πλαίσιο δράσης της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 68 εικονικές δηλώσεις εμβολιασμού, οι οποίες αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα (ο μεγαλύτερος αριθμός των δηλώσεων αιτιολογείται καθώς τα ίδια άτομα δηλώνονταν εικονικά ως εμβολιασθέντες και στη β’ δόση του εμβολίου. Εν προκειμένω, οι είκοσι δύο 22 εκ των ανωτέρω 46 ατόμων δήλωσαν τον εικονικό εμβολιασμό και της δεύτερης δόσης του εμβολίου» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το πόρισμα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ όλα ξεκίνησαν “Απογευματινές ώρες της 28-08-2021, η Διοικητική Υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας Κ.Ι. καταχώρησε εκτός της βάρδιάς της δύο εικονικούς εμβολιασμούς (άνευ συμπλήρωσης των ιατρικών ατομικών ιστορικών τους και χωρίς να παρουσιαστούν στο Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας) των Η. Π. κάτοικο Θεσσαλονίκης και Α. Χ. Κάτοικο Θεσσαλονίκης.

Στις 29 Αυγούστου, με αφορμή το προαναφερόμενο περιστατικό, ενημερώθηκε ο διοικητής του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας και διενεργήθηκε έλεγχος των ατομικών ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκαν στις τελευταίες βάρδιες της Κ. Ι.. Από τον έλεγχο εντοπίσθηκαν δεκατρείς 13 περιπτώσεις παράτυπης καταχώρησης, όπου το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους δεν έφερε υπογραφή ιατρού ή υπήρχε ο γραφικός χαρακτήρας της Κ. Ι. Ενημερώθηκε άμεσα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και σε έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 55 εικονικοί εμβολιασμοί για 33 άτομα. Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο προέκυψε και μία ακόμη καταχώρηση, που το ατομικό ιατρικό ιστορικό δεν έφερε σφραγίδα ιατρού και είχε ως στοιχεία καταχώρησης έναν αριθμό Α.Μ.Κ.Α., ο οποίος αντιστοιχεί στη νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Παλαμά με στοιχεία Μ. Ε. Στελέχη των “Αδιάφθορων” μετέβησαν στο Κ.Υ. Παλαμά όπου δεσμεύτηκε το σύνολο των Ατομικών Ιατρικών Ιστορικών συνολικά 6.759, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις όλων των ιατρών του εμβολιαστικού κέντρου, στους οποίους επιδείχθηκε το σύνολο των ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκε κατά την υπηρεσία τους ή έφεραν την υπογραφή-σφραγίδα τους για τους δυο μήνες. Από την επίδειξη τους, οι ιατροί δεν αναγνώρισαν την υπογραφή και τον γραφικό τους χαρακτήρα σε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά.

Σχετικά με περιπτώσεις εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού υγειονομικού προσωπικού των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και «ΑΧΕΠΑ», άμεσα σχετιζόμενες με τις περιπτώσεις των εικονικών εμβολιασμών του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.

Στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλεξαν προανακριτικό υλικό από όπου προέκυψε η εικονική καταχώρηση των κάτωθι εργαζομένων των Νοσοκομείων ως εμβολιασθέντα άτομα, στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

α) Νοσηλεύτρια Μ.Μ.
β) Τραυματιοφορέας Λ. Ν.
γ) Νοσηλεύτρια Ο. Ε.
δ) Διοικητική Υπάλληλος)Κ. Σ.
ε) Διοικητική Υπάλληλος Γ.Λ.
στ) Νοσηλευτής Χ. Δ.

Η καταγγελία και η έρευνα των «Αδιάφθορων»

Σύμφωνα με το πόρισμα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ : “Την 12/10/2021, περιήλθε στην Υπηρεσία μας ανώνυμη καταγγελία μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν χρήματα – πεντακόσια ευρώ – στην οικογένεια της 44χρονης διοικητής υπαλλήλου του κέντρου υγείας Παλαμά προκειμένου να προβούν στην εικονική δήλωση εμβολιασμού ατόμων της Γ. Φ., των Τ., τους Π., την Μ. και τα αδέρφια της» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική καταγγελία και άλλα άτομα από την περιοχή της Κατερίνης.

Με βάση τα προαναφερόμενα, η Υπηρεσία προέβη στα εξής:

• Στην κατάσχεση 117 ατομικών ιατρικών ιστορικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα εκατόν δεκαπέντε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά που οι ιατροί του Κ.Υ. Παλαμά δεν αναγνώρισαν την υπογραφή ή τον γραφικό τους χαρακτήρα, καθώς και των ατομικών ιατρικών ιστορικών της νοσηλεύτριας του Γ.Ν. ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ η οποία φέρεται να είχε εμβολιαστεί εικονικά στο Κ.Υ. Παλαμά.

• Στη λήψη δείγματος γραφής και υπογραφής όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων του προγράμματος εμβολιασμού του Κ.Υ. Παλαμά για το χρονικό διάστημα από 01/07/2021 έως την 31/08/2021 και στην γραφολογική εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη των 117 ατομικών ιατρικών ιστορικών από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος/Τμήμα Γραφολογίας.

• Στην διαδοχική άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των τηλεφωνικών συνδέσεων α) που αναγράφονταν στα ατομικά ιατρικά ιστορικά ατόμων, των οποίων τα ιστορικά αναγνωρίσθηκαν ως ύποπτα από του ιατρούς του Κ.Υ. Παλαμά, β) των ατόμων, τα οποία σύμφωνα με επισκόπηση που διενήργησε η υπηρεσία στη λίστα εμβολιασμένων ατόμων του Κ.Υ. Παλαμά, δεν προέκυψε η εμφανής σύνδεσή τους με την ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, προκείμενου να δικαιολογείται η μετάβαση τους στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας για να εμβολιαστούν και γ) των τηλεφωνικών συνδέσεων της Κ. Ι. και ατόμων τα οποία σύμφωνα με την από 08/10/2021 έκθεση παροχής εξηγήσεων της και της από 12/10/2021 προαναφερόμενης καταγγελίας, ενήργησαν ως διαμεσολαβητές εικονικών εμβολιασμών.

• Στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των ανωτέρω προσώπων που λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές καθώς και των εμπλεκόμενων προσώπων, βάσει της από 12/10/2021 ανώνυμης καταγγελίας.

• Στην αλληλογραφία με αρμόδιους Φορείς (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΗΔΙΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, Υ.πε, κ.α.), με σκοπό τη συνδυαστική ανάλυση και αντιπαραβολή όλων των προανακριτικών δεδομένων.

Τα συμπεράσματα

Από την ανάλυση και οπτικοποίηση του συλλεχθέντος υλικού διακριβώθηκε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα των «Αδιάφθορων»: «η ύπαρξη και δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία, με την επιδίωξη αθέμιτου οικονομικού οφέλους, δρούσε συντονισμένα με σκοπό την εικονική δήλωση ατόμων ως εμβολιασμένων στο Κ.Υ. Παλαμά.

Η ιεραρχικά δομημένη εγκληματική ομάδα εμφαίνεται να δρα με επικεφαλής τη διοικητικό υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Κ. Ι., η οποία προβαίνει στις πράξεις των εικονικών δηλώσεων εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά όπου εργάζεται, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, τα οποία αναλαμβάνουν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εικονικός τους εμβολιασμός. Ειδικότερα, η δομή της ομάδας απεικονίζεται ως εξής:

Σύμφωνα με τη δράση της εγκληματικής ομάδας, η Κ. Ι. προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση των αδερφών της. Εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών του Κ.Υ. Παλαμά, προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας.

Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών. Επίσης, κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κ.Υ.

Η Κ. Ι., σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην από 08/10/2021 παροχή εξηγήσεων, για τους εικονικούς εμβολιασμούς, χρησιμοποιούσε τις υπολειπόμενες δόσεις που υπήρχαν στα φιαλίδια του εμβολίου Pfizer, καθώς κάθε φιαλίδιο διαθέτει 6 δόσεις και στο τέλος της ημέρας εάν δεν χρησιμοποιηθούν, καταστρέφονται καθώς φέρουν ημερομηνία λήξης ολίγων ωρών. Με αυτόν τον τρόπο, ένας αριθμός δόσεων κάτω των έξι ημερησίως που θεωρητικά καταστρεφόταν, μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη δήλωση εικονικών εμβολιασμών.

Η Κ.Ι., πιθανόν να χρησιμοποίησε σε μία ημέρα, ένα με δύο φιαλίδια, δηλαδή δώδεκα δόσεις αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς εικονικών εμβολιασμών. Για την καταχώρηση των εικονικά εμβολιασμένων ατόμων, λάμβανε χρηματικά ποσά από την Κ. Σ., κάτοικο Τρικάλων, είτε στις δια ζώσης συναντήσεις τους, είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών από τον λογαριασμό της τελευταίας. Η Κ. Σ., λάμβανε κυρίως στον τραπεζικό της λογαριασμό, τα χρηματικά ποσά από την διενέργεια των εικονικών εμβολιασμών είτε απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων, είτε από τον τραπεζικό λογαριασμό του αδελφού της.»

Οικογενιακή επιχείρηση και χρήματα

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι η 44χρονη διοικητική υπάλληλος η Κ. Ι «Ως επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας, είναι το άτομο το οποίο προβαίνει στη δήλωση εικονικών εμβολιασμών στο Κ.Υ. Παλαμά, εκμεταλλευόμενη τη θέση και την ιδιότητα που κατέχει ως Διοικητική Υπάλληλος.

Σύμφωνα με το συλλεχθέν υλικό, προχώρησε σε τουλάχιστον 45 εικονικούς εμβολιασμούς ατόμων, καταχωρώντας η ίδια τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης εμβολιασμών, συντάσσοντας και υπογράφοντας τα ατομικά τους ιατρικά ιστορικά. Ενημερώνεται για τα άτομα που πρόκειται να δηλώσει ως εικονικά εμβολιασμένα, είτε από τα ίδια, είτε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μέσω των αδερφών της Κ. Σ., Κ. Κ., , Κ. Σ. και Κ.Μ. Λαμβάνει χρηματικά ποσά για εικονικά εμβολιαζόμενα άτομα -όπως εμφαίνεται από το συλλεχθέν υλικό- το ύψος των οποίων ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2230 ευρώ.

Λαμβάνει χρηματικά ποσά από τις δια ζώσης συναντήσεις με την Κ. Σ., η οποία με την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, πραγματοποιεί συναντήσεις με την ΚΟΡΔΕΝΗ Ιωάννα στην περιοχή της Κρήνης Τρικάλων, διαμοιράζοντας την απόσταση Παλαμά-Τρίκαλα όπου διαμένουν. Από τις δια ζώσης συναντήσεις της με την αδελφή της λάμβανε συνολικά το χρηματικό ποσό των 1640 σε δύο δόσεις, την 21/08/2021 και την 27/08/2021. Λαμβάνει χρηματικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο είναι δικαιούχος, με συνδικαιούχο τον σύζυγό της, ο οποίος φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού. Το συνολικό χρηματικό ποσό που λαμβάνει μέσω τραπεζικών μεταφορών από την αδερφή της , ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων ενενήντα ευρώ 590€, το οποίο και λαμβάνει τμηματικά σε τρεις δόσεις.Τα εν λόγω ποσά, κατατίθενται μία ημέρα πριν από τις αντίστοιχες ημερομηνίες καταχώρισης εικονικών εμβολιασμών. Πραγματοποιεί τουλάχιστον έξι δια ζώσης συναντήσεις με αδελφή της κατά το χρονικό διάστημα από την 01/07/2021 έως και την 31/08/2021, η οποία συγκεντρώνει το κύριο μέρος των χρηματικών ποσών που προέρχονται από τα εικονικά εμβολιαζόμενα άτομα.

Ομολογίες

Οι Εσωτερικές Υποθέσεις προέβησαν στην λήψη παροχής εξηγήσεων από συνολικά 48 πρόσωπα, εκ των οποίων:

Οκτώ ομολόγησαν επιπρόσθετα της ομολογίας του εικονικού εμβολιασμού τους την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου καρπωθούν την παράνομη δράση αυτής. Σαράντα δύο ομολόγησαν την ψευδή – εικονική δήλωση εμβολιασμού τους, άνευ καταβολής χρηματικού ποσού. Δύο αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα